Afghaanse regering heft, na kritiek, het zangverbod voor meisjes op

Het ministerie van Onderwijs zegt terug te komen op het besluit om het zingen door schoolmeisjes ouder dan 12 jaar te verbieden op openbare en particuliere scholen in het hele land. Zo meldt Tolo News.

Het zangverbod werd  op 10 maart aangekondigd, in een verklaring deelde het ministerie mee dat meisjes van 12 jaar en ouder werd verboden om het volkslied of andere groepsliederen te zingen in het openbaar in het bijzijn  van mannen en/of jongens. 

Het ministerie kwam hier gisteren op terug en verklaarde dat de eerdere mededeling van het hoofd van de onderwijsdirectie van Kabul "niet het officiële standpunt en beleid van het ministerie van Onderwijs weerspiegelt" en voegde eraan toe dat de beslissing zou worden herzien. 

In de verklaring schreef het ministerie dat hun leiding zich inzet voor het ondersteunen van de rechten van alle studenten, inclusief meisjes en jongens, om deel te nemen aan culturele, kunst- en sportevenementen. 

Het besluit van het ministerie van Onderwijs om schoolmeisjes te verbieden om in het openbaar te zingen, leidde tot hevige kritiek en protesten. De Afghaanse mensenrechtencommissie noemde het verbod ongrondwettelijk en waarschuwde: "Alle jongens en meisjes moeten hun rechten gelijk en vrij kunnen uitoefenen." Gebruikers deelden video's van traditionele Afghaanse liedjes op sociale media met de hashtag #IAmMySong.

De actie van het ministerie bracht herinneringen terug aan het bewind van de Taliban in Afghanistan in de jaren negentig. Destijds werden muziek en dans verboden en de rechten van vrouwen ernstig beperkt. Meisjes mochten niet naar school. In Doha zijn momenteel vredesonderhandelingen gaande tussen de Afghaanse regering en de Taliban.


Vertaling tekst in bovenstaande tweet: 
Laten we elkaar bellen
Laten we zij aan zij gaan
Laten we de handen ineen slaan
Weg met onderdrukking