Heel EU vaccineert inmiddels, behalve Nederland

Vanaf dinsdag is Nederland het enige land binnen de Europese Unie dat nog niet vaccineert tegen het coronavirus. Ierland is als 26e land binnen de EU begonnen met vaccineren. Nederland start, volgens verwachting, pas op 8 januari.

Alle Europese landen gebruiken het vaccin dat is ontwikkeld door de Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse BioNTech. 'Comirnaty' is het enige dat tot nu toe is toegelaten in Europa. Het middel werd zaterdag geleverd aan alle lidstaten, ook aan Nederland.

Kritiek
Voormalig directeur van het centrum voor infectieziektebestrijding bij het RIVM, Roel Coutinho, heeft grote kritiek op Nederland. Hij vindt het 'verbijsterend en beschamend' dat ons land zo laat begint met vaccineren. 
In het tv-programma Nieuwsuur kon hij zijn frustratie goed onder woorden brengen.

"Je ziet hoe hoog de nood is. Het is belangrijk om snel te beginnnen. Dat zouden we als Nederland toch moeten kunnen", zo vindt hij. Coutinho ziet de opeenstapeling van stress in de zorg, wat niet alleen voor het personeel zorgelijk is.

"En de overbelasting van de zorg gaat langer door. Dat is niet alleen nadelig voor mensen met COVID, maar ook voor mensen met andere ziekten. Het is dramatisch om te zeggen, maar natuurlijk gaat dit levens kosten. Elke week telt." De microbioloog is duidelijk: "De planning is te laat opgestart en daar betalen we nu de rekening voor."

Voorrang zorgpersoneel
Ook de keuze om het zorgpersoneel voorrang te geven steekt bij Coutinho. Waar in heel Europa de zwakkeren voorrang krijgen op vaccinatie, begint Nederland bij zorgmedewerkers. En dat nog wel in slechts drie vaccinatielocaties. Pas op 18 januari zijn er 25 locaties beschikbaar.

"De Gezondheidsraad laat niets aan twijfel open: 'begin bij de mensen die het meeste risico lopen, de groep die het hardst wordt geraakt'. Op het moment dat je afwijkt van een wetenschappelijk goed onderbouwd advies, moet je wel goede argumenten hebben. Ik ben die niet tegengekomen. Mensen ergens heen vervoeren, kunnen wij toch ook als een georganiseerd land?"

Minister Hugo de Jonge zegt dat het verlate vaccinatieprogramma vooral komt omdat Nederland zorgvuldig te werk wil gaan. Een non-argument volgens Coutinho, die het idee heeft dat vooral de bureaucratie aan het werk wordt gezet. 

"Logistiek kan geen argument zijn om af te wijken van wetenschappelijke onderbouwing van een advies. Men moet volop begrijpen wat de consequenties zijn van wat je doet. Het RIVM gaat over de planning, maar ik vind dit moeilijk te accepteren."