FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 29 december 2020

WK darts: Van Gerwen ontsnapt tegen Cullen, Noppert eruit en bizar slot Ratajski - Clemens

Op het wereldkampioenschap darts gaan dinsdagavond de achtste finales van start. In het Londense Alexandra Palace stond eerst nog een laatste derderondepartij op het programma, daarna beginnen de duels bij de laatste zestien.

Dave Chisnall (ENG) - Danny Noppert (NED) 4-2
Chisnall begon ontzettend matig aan de partij, terwijl Noppert - die ook niet fantastisch speelde - de eerste zes legs allemaal naar zich toe trok. In set drie kwam de Engelsman beter in zijn spel, met onder meer een elfdarter ging ook de vierde set naar Chizzy.

Met een 160-finish bleef Noppert in de vijfde set nog wel in leven, maar daar bleef het eigenlijk ook bij: zijn niveau werd alsmaar matiger en Chisnall stond vooral scorend inmiddels uitstekend te speren. Aan drie degelijke legs had hij in set zes vervolgens voldoende om de Fries definitief uit het WK te knikkeren.

Dave Chisnall - Danny Noppert (Bron: PDC)
Dave Chisnall - Danny Noppert (Bron: PDC)

Gabriel Clemens (GER) - Krzysztof Ratajski (POL) 3-4
Ratajski won de eerste set na vijf legs, Clemens had er vier nodig om set twee te pakken. De Duitser opende set drie met een elfdarter, maar gaf het daarna dan weer weg en zag Ratajski op voorsprong komen, waarna Clemens set vier in vijf legs wel weer pakte.

Ook de volgende twee sets gingen volledig gelijk op, waarbij Ratajski in de vijfde leg van set zes een matchdart liet liggen. Ook de laatste set ging naar een beslissende leg en dat werd knotsgek: beiden gooiden de ene na de andere matchdart ernaast en kwamen op dubbel-1 uit, maar het was tóch Ratajski die het gekkenhuis trotseerde en de partij afmaakte.

Gabriel Clemens - Krzysztof Ratajski (Bron: PDC)
Gabriel Clemens - Krzysztof Ratajski (Bron: PDC)

Michael van Gerwen (NED) - Joe Cullen (ENG) 4-3
Een misverstand tussen scheidsrechter Russ Bray en Cullen leek de Engelsman de eerste set te gaan kosten, maar gelukkig kwam het voor hem alsnog goed. Het niveau kroop ondertussen langzaam omhoog en Van Gerwen trok de tweede set naar zich toe, ondanks een elfdarter van zijn opponent. De Nederlander trotseerde twee 180's in één leg van Cullen, maar verloor de derde set alsnog, waarna Cullen doorzette met een 123-finish voor een twaalfdarter.

Van Gerwen sloeg terug met legs in elf en dertien darts, maar Cullen won de set via een 85-finish alsnog: 1-3. De 180's bleven achter elkaar het bord in gejaagd worden en een geweldige vijfde set ging naar de oud-wereldkampioen, die er ook nog eens een tiendarter tegenaan gooide. In set zes kreeg Cullen een matchdart op bullseye, maar die ging mis en Van Gerwen sloeg gelijk toe door er een beslissende set uit te trekken.

Ook in die set was het spannend: Van Gerwen greep net naast een break en met het einde in zicht stortte het niveau volledig in elkaar. Een dramatische vierde leg ging naar de Nederlander, die nog eens een matchdart op bullseye overleefde, waarna Cullen in de beslissende leg totaal door het ijs zakte. Hij raakte niks meer, Van Gerwen walste er overheen en trok de winst alsnog naar zich toe.

Bruls brulde te hard, verloven politie toch niet ingetrokken bij jaarwisseling

De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls heeft ‘onnodige onrust’ veroorzaakt door te zeggen dat rond de jaarwisseling alle verloven bij de politie zijn ingetrokken. Dat zeggen de voorzitters van twee politievakbonden. 'Schoenmaker, blijf bij je leest.' In een reactie ontkent Bruls het zo geformuleerd te hebben tegen de pers. 'Het is onzinnieuws.

Gisteravond zei Bruls als voorzitter van het Veiligheidsberaad dat met de jaarwisseling alle verloven van brandweer en politie waren ingetrokken. Deze opmerking blijkt echter niet correct en leidde tot veel van vragen en ongerustheid van dienders. Meer hierover in het AD.

Twee keer een auto te water bij Wassenaar, twee doden

Twee mannen (69 en 71) zijn vanmiddag om het leven gekomen bij een ongeval op de Rijksstraatweg/N44 te Wassenaar.

De auto waarin zij zaten reed in de richting van Den Haag, en is rond twee uur door nog onbekende oorzaak op z'n kop in een sloot langs de rijbaan beland. Dat gebeurde in Wassenaar ter hoogte van 'de theekoepel'; vlak voor de kruising met de Rust en Vreugdlaan. Doordat de auto klem lag tussen de steile walkanten konden vermoedelijk de deuren niet meer van binnenuit geopend worden.

Veel hulpdiensten werden opgeroepen in verband met het ongeval, waaronder ook de traumahelikopter met het Mobiel Medisch Team uit Rotterdam. De helikopter landde in een weiland bij de Menkenlaan; de arts en verpleegkundige werden met politie voertuigen naar het incident gebracht. Er werden ook duikers uit Den Haag en Leiden ter plaatse gestuurd, maar het bleek te gaan om een relatief ondiepe sloot.

De hulpdiensten hebben via de achterdeuren twee personen uit het voertuig gehaald. Zij zijn kort gereanimeerd, maar desondanks ter plaatse overleden.

De N44 is richting Den Haag een tijd afgesloten geweest voor het verkeer. De VOA (Verkeers Ongevallen Analyse) was ter plaatse om de sporen van het ongeval in kaart te brengen. De exacte toedracht is nog niet bekend, maar het lijkt te gaan om een eenzijdig ongeval. Meer beelden op Regio15. 

Dik een uur na dit tragische ongeval op de N44, raakte rond kwart over drie opnieuw een auto te water in Wassenaar ditmaal op de verbindingsweg tussen de N14 en de N44.

Een automobilist die vanuit de richting van Scheveningen kwam, is op de verbindingsweg uit de bocht gevlogen en is met zijn auto op z'n kop in een sloot beland.

De brandweer kreeg aanvankelijk de melding dat het ongeval zich op de Haringkade in Den Haag zou hebben voorgedaan, maar al snel bleek de juiste lokatie de N14 te zijn.

De bestuurder van het voertuig is - al dan niet met hulp van voorbijgangers - uit de auto gekomen en is in de ambulance verzorgd. Daarna is deze zonder spoed vervoerd naar een ziekenhuis. De auto is door de brandweer uit het water getakeld. Meer beelden hiervan op Regio15.

Kroatië getroffen door zware aardbeving: ‘Situatie zeer ernstig’

Kroatië is getroffen door een zware aardbeving. Internationale persbureaus melden een beving met een kracht variërend van 6.2 tot 6.4. Na de beving werd nog een kleinere gevoeld van ongeveer een halve minuut. Er is veel schade aan gebouwen.Het natuurgeweld is tot in Noord-Italië en Zuid-Duitsland gevoeld. Het Kroatische Rode Kruis meldt op Twitter dat er daar sprake is van een 'zeer ernstige situatie'. De beving heeft zich voorgedaan in de historische regio Banovina, nabij de plaatsen Petrinja en Sisak. Gisteren werd dit gebied, wat ten zuidoosten van hoofdstad Zagreb ligt, ook getroffen door een aardbeving welke een kracht van 5,2 op de schaal van Richter had. Meer hierover in de Stentor.

Update 22.35 uur: Tot nu zijn er 7 personen om het leven gekomen ten gevolge van deze aardbeving, waaronder een twaalfjarig meisje. Reddingwerkers zoeken met behulp van het leger naar meer slachtoffers tussen het puin. Tot nu toe zijn er 26 personen gewond geraakt, waarvan 6 ernstig. Volgens de burgemeester van Petrinja is het halve dorp verwoest.

 

Eerdere berichrgeving:

FC Barcelona kan zonder Messi niet winnen van Eibar

FC Barcelona heeft een nieuwe tik gekregen in de La Liga. De thuiswedstrijd tegen laagvlieger Eibar eindigde namelijk in een gelijkspel: 1-1. Lionel Messi keek vanaf de tribune toe.

Voor rust leek Barcelona twee keer op voorsprong te komen. Twee keer ging het feest van Martin Braithwaite niet door. De Deense spits schoot eerst een makkelijk gegeven penalty naast en dacht dit even later te herstellen door te scoren, maar de VAR zag dat het buitenspel was.

Na rust kreeg basisspeler Frenkie de Jong een enorme kans op de openingstreffer, maar de Oranje-international schoot de rebound veel te slap in. Aan de andere kant was het kort daarop wel raak: Kike García strafte verdedigend geklungel van Ronald Araújo feilloos af. Niet veel later tekende Ousmane Dembélé, halverwege ingevallen voor Sergiño Dest, voor de gelijkmaker. De Fransman schoot van dichtbij een voorzet van Philippe Coutinho binnen. Barça kreeg nog kansen op de winnende treffer, maar die viel niet. 

Door het gelijkspel blijft FC Barcelona op de tegenvallende zesde plaats in de Primera Division staan. De achterstand op koploper Atlético Madrid, dat ook nog eens twee duels minder heeft gespeeld, bedraagt zeven punten.

Sevilla won eerder op de avond van Villarreal. Het werd 2-0. Lucas Ocampos was de grote man bij de thuisploeg, met een treffer en een puntgave assist. Ocampos opende in achtste minuut de score. De Argentijn mocht een strafschop nemen, nadat Juan Foyth een schot van Marcos Acuña met een arm had geblokt. Op aangeven van Ocampos tekende Youssef En-Nesyri in de 53ste minuut voor de 2-0.

Premier League overweegt coronastop van twee weken

Volgens de Britse krant The Telegraph overweegt de Premier League om de competitie tijdelijk stil te leggen vanwege de vele coronabesmettingen onder spelers en stafleden.

Afgelopen maandag werd de wedstrijd tussen Everton en Manchester City afgelast vanwege vijf besmette spelers bij City. Bij Sheffield United zijn ook verschillende spelers besmet. Er is twijfel of woensdag het duel tussen Tottenham Hotspur en Fulham door kan gaan omdat bij laatstgenoemde club meerdere spelers zijn besmet. Van de 1479 tests die deze week uitgevoerd zijn kwam een recordaantal van achttien positieve gevallen naar boven.

Volgens de Britse krant overweegt de organisatie van de Premier League een coronastop van twee weken.

Weghorst beste Nederlandse aanvaller in buitenlandse competities

Voor Wout Weghorst was 2020 op sportief en persoonlijk vlak een succesvol jaar. Voor VfL Wolfsburg scoorde de Tukker dit kalenderjaar 22 doelpunten. Ook werd hij voor de tweede keer vader. Dat hij geen vaste waarde is bij het Nederlands elftal vindt hij jammer.

In kalenderjaar 2020 scoorde Weghorst in totaal 22 doelpunten. In de tweede seizoenshelft van het vorige seizoen negen doelpunten. In de eerste helft van het seizoen 2020/21 deed hij er nog een schepje boven op: 13 doelpunten. Momenteel staat hij derde in de topscorerslijst van de Bundesliga.

Met die 22 doelpunten moet Weghorst in de vijf grote competities wat betreft aantal alleen Cristiano Ronaldo, Robert Lewandowski, Ciro Immobile, Erling Haaland, Mohammed Salah, Romelu Lukaku, Zlatan Ibrahimovic, Kylian Mbappé, Francesco Caputo en Lionel Messi voor zich dulden.

Een van de factors in zijn succes zijn volgens Weghorst zijn twee dochters: “Er zijn tien spitsen in Europa die dit jaar meer hebben gescoord dan ik. Dat is mooi toch? Ik ben in de vorm van mijn leven en ik kan zeggen dat het door de meisjes komt. Mijn dochter Lucie is dit jaar geboren, ze is alweer acht maanden oud, het gaat snel. Mijn twee dochters maken me zielsgelukkig, ze zijn een enorme toevoeging op mijn leven.”

Ook heeft hij een mental coach in de arm genomen om die paar procent beter te worden. Tot dusver werpt dat zijn vruchten af.

“Ik zit goed in mijn vel, misschien wel beter dan ooit. Ik heb mijn team uitgebreid met een mental coach. Het heeft me zelfbewuster gemaakt en meer zelfvertrouwen gegeven. Ik liep steeds tegen een laatste stukje aan, kreeg een knop niet om. Al jaren doe ik alles op wilskracht en dat werd zwaar. Deze mental coach gaat verder dan alleen oldschoolpraten, hij gaat naar mijn onderbewustzijn. Dat is heel interessant, zonder op de details in te gaan.”

Het sportieve succes heeft echter nog niet geresulteerd in veel speeltijd bij het Nederlands elftal.

“Ze maken keuzes en de keus valt niet vaak op mij, dat is elke keer een teleurstelling. Mijn reactie is steeds: Ik ga nog meer vlammen en meer goals maken. Ik wil het laten zien. Als je kijkt naar mijn prestaties van de afgelopen drie seizoenen in de Bundesliga, dan is er geen Nederlandse spits in Europese topcompetities met betere statistieken.”

Schiphol was Europa's drukste luchthaven tijdens kerstvakantie

Schiphol was tijdens de eerste week van de kerstvakantie, midden in de lockdown, de drukste luchthaven van Europa. Dat meldt Eurocontrol, de overkoepelende organisatie van Europese luchtverkeersleidingen. Schiphol had tussen 21 en 27 december gemiddeld 556 vluchten per dag, gevolgd door Parijs met 482 en Istanbul  met 474 vluchten in een etmaal.

In vergelijking met dezelfde periode in 2019 waren er die week 53 procent minder vluchten op Schiphol. In januari wordt bekend hoeveel vluchten en passagiers er in heel 2020 waren, maar die aantallen zullen vergelijkbaar zijn met de cijfers uit begin jaren negentig.

De Europese luchtvaartmaatschappijen hebben in vergelijking met kerst 2019 ook veel minder gevlogen, met gemiddeld 56 procent. Turkish Airlines had het het drukst, gevolgd door Ryanair, Air France, Easyjet en KLM op plaats vijf.

Voor de kerstvakantie kreeg Schiphol veel kritiek vanwege overvolle terminals met lange wachtrijen, terwijl de rest van Nederland in lockdown ging. De Tweede Kamer eiste opheldering van premier Rutte. Schiphol beloofde beterschap door meer personeel in te zetten en werkzaamheden op te schorten. Luchthavendirecteur Benschop ging door het stof en riep op om geen niet-noodzakelijke reizen te boeken tot half maart.

Negatieve coronatest verplicht
Vanaf vandaag moeten vrijwel alle reizigers die op Schiphol aankomen een negatieve coronatestuitslag bij zich hebben. Kinderen tot 13 jaar en inwoners van een aantal veilige landen zijn daarvoor uitgezonderd. Niet iedereen zal daarop gecontroleerd worden, in plaats daarvan doet de GGD Kennemerland steekproeven bij reizigers op Schiphol die Nederland willen binnenkomen.

Zirkzee mogelijke opvolger van Dost bij Eintracht Frankfurt

Joshua Zirkzee staat in de belangstelling van Eintracht Frankfurt. De Nederlandse aanvaller moet bij de Bundesliga-club de opvolger worden van de naar Club Brugge vertrokken Bas Dost.

Zirkzee maakt bij zijn huidige club Bayern München dit seizoen nauwelijks speelminuten. Volgens de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung ziet Eintracht Frankfurt in de 19-jarige Nederlander de ideale opvolger van Dost. Bayern staat niet onwelwillend tegen een verhuurperiode zodat hij ervaring op kan doen.

In de zomerse transferperiode toonden ook Feyenoord en 1. FC Köln interesse. Zirkzee heeft bij de Beierse club nog een contract tot de zomer van 2023.

Random Pics van de Dag #193

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

ADO haalt Janmaat terug naar de eredivisie

Daryl Janmaat keert terug naar de eredivisie. De 31-jarige vleugelverdediger tekent een contract tot medio 2023 bij ADO Den Haag.

"Het is prachtig om terug te komen bij de club waar het voor mij allemaal is begonnen. Dit voelt als thuiskomen", geeft Janmaat aan. De rechtsback, die in het verleden 34 keer uitkwam voor het Nederlands elftal had een aantal aanbiedingen vanuit het buitenland, maar kiest bewust voor ADO Den Haag. "Ik heb er uitgebreid met mijn familie over gesproken en volg mijn gevoel. Het meetrainen is ook uitstekend bevallen. Ik heb het echt naar m’n zin."

Janmaat maakte zijn debuut bij ADO in de eredivisie in 2007. Na een goed jaar maakte de rechtsback snel een overstap naar sc Heerenveen, waar hij vier jaar voor speelde. Nadat zijn contract afliep bij de Friese club maakte Janmaat de overstap naar Feyenoord. Bij de Rotterdamse club maakte hij een goede indruk en wist het Nederlands elftal te halen en verdiende met zijn sterke spel een overstap naar Newcastle United. Later speelde de 34-voudig Oranje-international ook nog bij Watford.

WK darts: Wade gooit negendarter; wel uitgeschakeld door Bunting

James Wade heeft dinsdag in de derde ronde van het WK darts geschiedenis geschreven door een negendarter te gooien. De Engelsman is pas de zevende speler die daarin slaagt op het WK. Hij werd toch verrassend uitgeschakeld door Stephen Bunting. Ook Daryl Gurney en Devon Petersen bereikten de laatste zestien.

De 37-jarige Wade noteerde de negendarter in de tweede leg van de vijfde set. Na twee keer 180, maakte The Machine het af via triple 20, triple 19 en dubbel 12. Het is voor het eerst sinds januari 2016 dat er op het WK een negendarter wordt gegooid. Gary Anderson had destijds in de halve finale tegen Jelle Klaasen een perfecte leg gegooid.

De negendarter van Wade kwam als een verrassing, want hij speelde beneden zijn niveau tegen Bunting. De nummer zeven van de wereld noteerde een teleurstellend gemiddelde van 86,43 per drie pijlen en ging mede daardoor met 2-4 ten onder. De 35-jarige Bunting, die in 2015 tot de kwartfinales reikte op het WK, wacht in de vierde ronde een krachtmeting met de Engelsman Ryan Searle.

Gurney bereikte later op dinsdag ten koste van Chris Dobey achtste finales. De 34-jarige Noord-Ier versloeg de dertigjarige met 4-1. Om de laatste acht te bereiken moet Gurney zien af te rekenen met Vincent van der Voort. De Nederlander boekte maandag een verrassende zege op Nathan Aspinall, de nummer zes van de wereld.

Ook Devon Petersen haalde de volgende ronde. De 34-jarige Zuid-Afrikaan stond geen set af aan de Engelsman John Lowe. Petersen neemt het in zijn volgende wedstrijd op tegen tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson.

Dinsdagavond komen er twee Nederlanders in actie in een leeg Alexandra Palace. Danny Noppert treft om 19.10 uur Dave Chisnall en Michael van Gerwen sluit de avond af tegen Joe Cullen. 

COVID-19: 7561 nieuwe besmettingen en 171 doden, totaal 777.902 en 11.212

Let op; de cijfers van vandaag en de komende dagen zijn mogelijk niet geheel representatief in verband met de kerstdagen.

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 7561 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 777.902 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 430 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 2077 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 72 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 684 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 171 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 11.212 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

RIVM
RIVM

NBA: Jokic leidt Nuggets langs Rockets

Het wil in het prille NBA-seizoen nog niet vlotten voor de Houston Rockets. Ook in de tweede wedstrijd van het seizoen liep de door corona geplaagde ploeg tegen een nederlaag aan. In Denver waren de Nuggets met 124 - 111 te sterk.

De Rockets en de Nuggets zijn allebei play-off kandidaten en outsiders voor een play-off plaats. De Nuggets hebben een opvallende speelstijl. Waar normaal de guards de aanval opzetten, loopt de aanval van de Nuggets vaak via de lange center Nikola Jokic. De Serviër is de best passende grote man in de NBA en hij liet dit tegen Houston zien. Hij wist 18 keer een assist te geven aan een medespeler en besliste daarmee de wedstrijd in Denvers voordeel.

Houston mist nog tot donderdag vier selectiespelers wegens corona-maatregelen. Zonder hen kwam James Harden tot 34 punten en leverde Christian Wood met 23 punten weer een prima wedstrijd af.

De Memphis Grizzlies boekten de eerste zege van het seizoen. In Brooklyn werden de Nets na verlenging met 111 - 116 verslagen. Brooklyn speelde zonder Kevin Durant en Kyrie Irving die een wedstrijd rust werd gegund. De zege voor Memphis had wel een wrange nasmaak. Het toptalent van de ploeg, Ja Morant, viel uit met een enkelblessure. Het is nog niet bekend hoe ernstig de blessure is. Kyle Anderson werd topscorer namens Memphis met 28 punten.

De Portland Trail Blazers verrasten de Los Angeles Lakers. De regerend kampioen ging met 107 - 115 onderuit. Damian Lillard en CJ MccCollum waren samen goed voor 51 punten names de Trail Blazers. Ze kregen deze wedstrijd veel hulp van bankspeler Gary Trent jr., die zeven driepunters raak schoot en tot 28 punten kwam.

Uitslagen

Atlanta Hawks - Detroit Pistons 128 - 120

Brooklyn Nets - Memphis Grizzlies 111 - 116 (OT)

Oklahoma City Thunder - Utah Jazz 109 - 110

Denver Nuggets - Houston Rockets 124 - 111

Los Angeles Lakers - Portland Trail Blazers 107 - 115

Skiër Cochran-Siegle stunt met fenomenale eerste zege

Alpineskiër Ryan Cochran-Siegle werkte dinsdag zijn 101e World Cup-wedstrijd af en eindelijk is het raak: de 28-jarige Amerikaan, zoon van olympisch slalomkampioene (1972) Barbara Cochran, heeft zijn eerste overwinning te pakken.

In het Italiaanse Bormio werd de super-G op de beruchte Stelvio afgewerkt, wegens de weersomstandigheden van maandag een dag later dan gepland. Vincent Kriechmayr noteerde als eerste een rappe tijd, maar niet veel later kwam Cochran-Siegle aan de beurt.

De Amerikaan begon goed en haalde vervolgens vernietigend uit op het technische gedeelte, waar hij meer dan een seconde voorsprong pakte. Daar leverde hij wel weer wat van in, maar aan de finish had hij met 0,79 seconden nog altijd een ruime voorsprong op Kriechmayr.

De een na de ander bleek op het technische gedeelte volstrekt kansloos en tien dagen na zijn allereerste World Cup-podium - in Val Gardena werd hij tweede op de afdaling - pakte Cochran-Siegle zijn eerste overwinning.

Kriechmayr bleef op de tweede plek staan, de Noor Adrian Smiseth Sejersted was op plek drie (+0,94) de enige die nog binnen een seconde van de ontketende Amerikaan bleef.

Kindergeneeskunde: Nu massale vaccinatie tegen rotavirus, VWS antwoordt nee

Kinderverpleegkundigen willen dat kinderen op grote schaal worden ingeënt tegen het rotavirus. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) zegt tegen het AD dat het een belangrijke manier is om de zorg in de wintermaanden te ontlasten. Zo meldt Skipr.

Bijna alle kinderen tot vijf jaar krijgen een keer het rotavirus. Het is een besmettelijke ziekte, kinderen krijgen last van hun buik en darmen en kunnen last van uitdroging krijgen door diarree en overgeven. Ongeveer 10.000 kinderen per jaar gaan hiervoor naar de huisarts, tussen de 2500 en 4700 komen in het ziekenhuis terecht. Vijf tot zeven kinderen sterven jaarlijks door het virus.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft inmiddels laten weten dat jonge kinderen niet versneld zullen worden ingeënt tegen het rotavirus. Meer hierover in Skipr.

De inenting is nog niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Eigenlijk zou de Gezondheidsraad in 2021 met een advies over het vaccin komen, maar de NVK wil dat dat sneller gebeurt en dat de overheid de vaccins op grote schaal inkoopt. Het ministerie laat weten dat een versnelling er niet in zit. 'We vragen heel veel van de Gezondheidsraad. Zeker ook in coronatijd. En elk onderwerp is belangrijk voor de volksgezondheid. Ze moeten ook de mogelijkheid hebben om hier gedegen naar te kijken.'

Goedkoop tanken? Rij naar Sneek!

Wie goedkoop wil tanken kan het beste naar Sneek rijden. Daar staat de voordeligste pomp van Nederland. Dat concludeert Multitankcard op basis van een ranglijst.

De ranglijst is opgesteld na onderzoek onder alle tankstations in ons land waar in de periode januari tot en met november 2020 minimaal 500 keer werd getankt. In totaal ging het om meer dan 4000 pomphouders. Zo meldt de Leeuwarder Courant.

Code Oranje (Richard de Mos) via ex-FvD'er Robert Pestman in Provinciale Staten van Groningen

De politieke beweging Code Oranje die volgend jaar meedoet aan de de Tweede Kamerverkiezingen, krijgt poot aan de grond in de Groningse politiek.

Dat gebeurt met Robert Pestman uit Groningen die uit de Statenfractie van Forum voor Democratie is gestapt. Pestman vertrekt bij FvD vanwege ‘de ophef en de gang van zaken waar de partij in verzeild is geraakt’. 

Vanaf 1 januari sluit hij zich aan bij Code Oranje dat met ex-PVV’er Richard de Mos een landelijk netwerk van lokale partijen wil oprichten. Code Oranje hoopt in bij de verkiezingen in maart 2021 als politieke nieuwkomer een aantal zetels te verkrijgen in de Tweede Kamer. Meer hierover in het DvhN.

KNRM: door invloed COVID-19 meer acties maar minder geredde personen in 2020

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) rukte het afgelopen jaar vaker uit dan in 2019, maar redde vervolgens wel minder mensen. Dat blijkt uit een evaluatie van de jaarcijfers van de KNRM.

In totaal moest er 2633 keer in actie worden gekomen en werden er 3831 mensen gered, tegenover 2458 acties en 4258 reddingen vorig jaar. KNRM denkt dat deze verschuiving gedeeltelijk is veroorzaakt door de coronamaatregelen. Er mochten immers minder mensen bij elkaar komen, dus ook op één boot mochten minder mensen aanwezig zijn dan normaal. Meer hierover in het DvhN.

Polen toch weer ín Vierschansentournee na COVID-19-problemen

In het Duitse Oberstdorf is de Vierschansentournee maandag van start gegaan met de kwalificatie voor de eerste wedstrijd, die dinsdagmiddag gesprongen wordt. Dat gebeurde wel zonder een aantal favorieten: de gehele Poolse ploeg moest noodgedwongen verstek laten gaan.

Klemens Muranka bleek COVID-19 te hebben en dus werd de hele ploeg teruggetrokken van in elk geval de eerste wedstrijd. Vooral het gemis van Piotr Zyla, vierde in de World Cup, en titelverdediger Dawid Kubacki, de nummer zeven in de World Cup, is een aderlating voor het toernooi.

Ook olympisch kampioen Kamil Stoch, dit seizoen tiende in de ranglijst, moest verstek laten gaan, net als de in de vorm van zijn leven verkerende Andrzej Stekala. Ook Aleksander Zniszczol en Maciej Kot moeten dinsdag toekijken tijdens de opening van de tournee.

De kwalificatie, gehouden in lastige weersomstandigheden, werd maandag gewonnen door Philipp Aschenwald. De Oostenrijker was een forse maat te groot voor de Noorse World Cup-leider Halvor Egner Granerud, die de Sloveen Cene Prevc, de Oostenrijker Daniel Huber en de Japanse oud-winnaar Ryoyu Kobayashi vlak achter zich had.

Favoriet Granerud's voornaamste uitdager, de Duitser Markus Eisenbichler, liet zich verrassen door de wind en bleef steken op plek 25, terwijl de Noor Robert Johansson zich als zevende kwalificeerde. De teller wordt dinsdag overigens wel gewoon weer op nul gezet voor de wedstrijd die om 16.30 uur begint en live te zien is op Eurosport.

Update 11.00 uur
De internationale skifederatie FIS heeft een uiterst opmerkelijke beslissing genomen: nadat alle betrokken springers, inclusief Muranka, een dubbele negatieve test hebben afgelegd mag Polen alsnog aan de wedstrijd van dinsdag meedoen.

De kwalificatie werd maandag al gesprongen en dus plaatsten de Polen zich niet, maar om het in de afgelopen jaren grote Polen te matsen werd opvallend genoeg besloten om de gehele uitslag van de kwalificatie door het putje te spoelen: iedereen mag meedoen.

De vraag is vooral of de FIS dit ook gedaan zou hebben als het om een groepje mindere goden ging, maar met Zyla en Kubacki heeft de tournee zo in elk geval wel weer twee kanshebbers terug.

Heel EU vaccineert inmiddels, behalve Nederland

Vanaf dinsdag is Nederland het enige land binnen de Europese Unie dat nog niet vaccineert tegen het coronavirus. Ierland is als 26e land binnen de EU begonnen met vaccineren. Nederland start, volgens verwachting, pas op 8 januari.

Alle Europese landen gebruiken het vaccin dat is ontwikkeld door de Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse BioNTech. 'Comirnaty' is het enige dat tot nu toe is toegelaten in Europa. Het middel werd zaterdag geleverd aan alle lidstaten, ook aan Nederland.

Kritiek
Voormalig directeur van het centrum voor infectieziektebestrijding bij het RIVM, Roel Coutinho, heeft grote kritiek op Nederland. Hij vindt het 'verbijsterend en beschamend' dat ons land zo laat begint met vaccineren. 
In het tv-programma Nieuwsuur kon hij zijn frustratie goed onder woorden brengen.

"Je ziet hoe hoog de nood is. Het is belangrijk om snel te beginnnen. Dat zouden we als Nederland toch moeten kunnen", zo vindt hij. Coutinho ziet de opeenstapeling van stress in de zorg, wat niet alleen voor het personeel zorgelijk is.

"En de overbelasting van de zorg gaat langer door. Dat is niet alleen nadelig voor mensen met COVID, maar ook voor mensen met andere ziekten. Het is dramatisch om te zeggen, maar natuurlijk gaat dit levens kosten. Elke week telt." De microbioloog is duidelijk: "De planning is te laat opgestart en daar betalen we nu de rekening voor."

Voorrang zorgpersoneel
Ook de keuze om het zorgpersoneel voorrang te geven steekt bij Coutinho. Waar in heel Europa de zwakkeren voorrang krijgen op vaccinatie, begint Nederland bij zorgmedewerkers. En dat nog wel in slechts drie vaccinatielocaties. Pas op 18 januari zijn er 25 locaties beschikbaar.

"De Gezondheidsraad laat niets aan twijfel open: 'begin bij de mensen die het meeste risico lopen, de groep die het hardst wordt geraakt'. Op het moment dat je afwijkt van een wetenschappelijk goed onderbouwd advies, moet je wel goede argumenten hebben. Ik ben die niet tegengekomen. Mensen ergens heen vervoeren, kunnen wij toch ook als een georganiseerd land?"

Minister Hugo de Jonge zegt dat het verlate vaccinatieprogramma vooral komt omdat Nederland zorgvuldig te werk wil gaan. Een non-argument volgens Coutinho, die het idee heeft dat vooral de bureaucratie aan het werk wordt gezet. 

"Logistiek kan geen argument zijn om af te wijken van wetenschappelijke onderbouwing van een advies. Men moet volop begrijpen wat de consequenties zijn van wat je doet. Het RIVM gaat over de planning, maar ik vind dit moeilijk te accepteren."

Celstraffen voor jonge Utrechtse drugsdealers

Tien van de twaalf mannen die twee weken geleden werden aangehouden op verdenking van het dealen van drugs in een aantal Utrechtse wijken staan gisteren en vandaag terecht. Van de vijf zaken die vandaag op de rol stonden hield de rechtbank twee zaken aan. De overige verdachten werden veroordeeld tot celstraffen tot zes maanden waarvan twee voorwaardelijk.

Bij een grote actie in de Utrechtse wijken Kanaleneiland, Hoograven en Rivierenwijk werden de twaalf vermoedelijke drugsdealers van 14 tot 16 december aangehouden. Eerder deze maand werden nog eens vier andere verdachten in soortgelijke onderzoeken aangehouden. Het gaat veelal om jonge verdachten, degenen die deze week op zitting staan zijn tussen de 18 en 31 jaar.

De actie komt voort uit de aanpak van ondermijning, die zich in onze regio voornamelijk richt op drugs- en drugsgerelateerde criminaliteit. In de Utrechtse wijken waar dit probleem zich manifesteert, met name in Utrecht Zuid, is een brede aanpak ontwikkeld door gemeente, politie, Belastingdienst en OM. De aanpak bestaat uit een combinatie van repressie en preventie waarbij met een groot aantal betrokkenen wordt samengewerkt. Doel is afstraffen van verkeerd gedrag en belonen van goed gedrag. Scholen, ouders, hulpverleners, jongerenwerkers en buurtbewoners doen mee om jongeren weg te houden of weg te halen uit de drugscriminaliteit. Bijvoorbeeld door middel van lesprojecten, opvoedcursussen en een speciaal arbeidsbureau voor jongeren die moeite hebben met het vinden van een baan. Ook de klanten van de dealers worden betrokken: na de aanhoudingen kregen zij een sms-bericht waarin ze worden gewezen op de ontwrichtende effecten van drugscriminaliteit en op de mogelijkheden van hulpverlening.

De officier van justitie schetste de gevolgen en gevaren van cocaïnehandel, van bedreigingen tot liquidaties. ‘Dat zijn misschien grote woorden voor een straatdealer, maar op de straat is precies waar het allemaal begint’, zo stelde hij. Het snelle geld trekt jongeren aan, ze raken verstrikt in een criminele organisatie en geven het verkeerde voorbeeld aan andere jongeren. Daarom moeten niet alleen de verdachten die vandaag en morgen op zitting staan maar ook de jongens om de verdachten heen weten dat drugshandel wordt afgestraft en de verdiensten worden afgepakt.

Bij de strafeis hield de officier van justitie rekening met de ernst van de feiten, de periode waarin is gedeald en het strafblad van de verdachten. Hij eiste celstraffen tot zes maanden. De politierechter legde in één zaak vier maanden waarvan één voorwaardelijk op, in een andere 6 maanden waarvan twee voorwaardelijk en in een derde zaak 60 dagen waarvan 40 voorwaardelijk met een werkstraf van 40 uur. Twee zaken werden aangehouden, een vanwege tijdgebrek; de ander om een getuige nader te horen. Deze laatste zaak zal op de meervoudige kamer verder worden behandeld.

Vanmiddag worden de zaken tegen vijf andere verdachten behandeld. De overige verdachten in dit en soortgelijke onderzoeken zullen de komende maanden worden gedagvaard en berecht.

Politie schoot uit noodweer op dreigende verdachte Bergen op Zoom

Op 21 juni 2020 om ongeveer half vijf ‘s ochtends schoot een agent tweemaal op een verdachte bij een woning aan de Paulus Buyslaan in Bergen op Zoom. De Rijksrecherche onderzocht de zaak. Het OM ziet het schieten als noodweer. De man bedreigde zijn ex-partner, haar zoontje en de politie met messen.

Rond drie uur die nacht kreeg de politie meerdere meldingen van een ruzie in een woning. De uitgerukte eenheden troffen ter plaatse een schreeuwende man aan met een mes in zijn hand. De man reageerde niet op bevelen van de politie om het mes te laten vallen, noch op een waarschuwingsschot. De politie vreesde voor geweld tegen de aanwezige vrouw en haar jonge kind en wilde de man zo snel mogelijk aanhouden.

Bodycam
De politieagent die de schoten loste, droeg een bodycam. Uit deze beelden en uit getuigenverklaringen blijkt dat de politie had te maken met een verdachte die buiten zinnen was, één en later twee messen in zijn handen had en daarmee dreigde. De man daagde de politie ook uit. Gezien de situatie oordeelt het OM dat de agent gebruik mocht maken van het dienstwapen vanwege het dreigende gevaar en het ontbreken van andere keuzes.

Bedreiging
De man is in oktober 2020 door de rechter veroordeeld voor de bedreigingen van zijn vriendin en de politie op die avond.

WK darts: Durrant houdt stand, Price schreeuwt zich langs Dolan

In het Londense Alexandra Palace is alweer de laatste avond met louter derderondepartijen aangebroken op het wereldkampioenschap darts. Dinsdag volgen er nog drie in de middag en één in de avond, waarna de achtste finales van start gaan.

Gary Anderson (SCO) - Mensur Suljovic (AUT) 4-3
Het was vooral in het begin een vrij gezapige partij, met als 'hoogtepunt' een 25-darter in de tweede set, opmerkelijk genoeg gevolgd door een 133-finish van Suljovic. Uit het niks gooide Anderson in set drie even een twaalfdarter, verder werden de eerste vier sets netjes onderling verdeeld.

Suljovic opende set vijf zowaar met een elfdarter en gooide de set ineens met een ijzersterk niveau uit, waarna Anderson ook op dreef kwam en met legs in elf en twaalf darts de zesde set won. De Oostenrijker was er vervolgens wel klaar mee en de tweevoudig wereldkampioen maakte het potje netjes af.

Gary Anderson - Mensur Suljovic (Bron: PDC)
Gary Anderson - Mensur Suljovic (Bron: PDC)

Gerwyn Price (WAL) - Brendan Dolan (NIR) 4-3
De eerste vier sets werden netjes onderling verdeeld, de ene was wat spannender dan de andere. Price opende de vijfde set met een 170-finish, waarna hij de set verder ook soepel uitspeelde. In set zes liet de Welshman op 145 een matchdart liggen, waarna Dolan 104 uitgooide voor de wedstrijd.

De beslissende set begon met het verdelen van de eerste vier legs en dus was er een beslissende vijfde leg nodig. Daarin begon Dolan bijzonder matig, maar na scores van 39 en 56 door Price kwam hij toch terug. De druk stond vol op de 72 van Price, maar dat gooide hij wél uit en dus schreeuwde The Iceman zich naar de laatste zestien.

Gerwyn Price - Brendan Dolan (Bron: PDC)
Gerwyn Price - Brendan Dolan (Bron: PDC)

Glen Durrant (ENG) - Danny Baggish (USA) 4-2
Durrant speelde zijn opponent in set één vakkundig weg, waarna hij de tweede set met wat meer tegenstand ook won. Via onder meer een elfdarter en een strakke 86-finish liep de meervoudig Lakesidekampioen uit naar 3-0, hij was op weg naar een vrij soepele overwinning en de droom van Baggish leek voorbij.

Toch ging het allemaal wat stroever voor Duzza, terwijl de Amerikaan juist wat beter in zijn spel kwam. Durrant kreeg op 2-2 in set vier een matchdart voor dubbel-20, maar die ging mis en Baggish gooide de set uit, waarna hij ook de vijfde set pakte.

In set zes sloegen de zenuwen bij beide heren zichtbaar toe, het niveau werd er bepaald niet beter op. Toch bleek de ervaring van Durrant de doorslag te geven en in de beslissende leg van de set - Baggish stond te wachten op dubbel-20 - gooide hij het alsnog gewoon uit.

 Glen Durrant - Danny Baggish (Bron: PDC)
Glen Durrant - Danny Baggish (Bron: PDC)

FOK! Wat een weer: bewolkt en enkele buien

Vandaag overheerst de bewolking en valt er vooral in het noorden en midden af en toe regen. Met name in het noorden en noordoosten kan de regen tijdelijk overgaan in natte sneeuw. In het zuidoosten komen vanochtend opklaringen voor en kan het aanvankelijk plaatselijk glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten. Langs de kust zijn er enkele buien die in de middag en avond verder het land op trekken. Bij buien is vooral langs de kust kans op hagel of een klap onweer, in de Limburgse heuvels zou bij een bui natte sneeuw kunnen voorkomen. De maxima lopen uiteen van 3°C in het zuidoosten tot 7°C aan de kust. De wind is aanvankelijk overwegend zwak en veranderlijk. Geleidelijk neemt de wind toe naar matig, aan de kust later mogelijk vrij krachtig, en draait deze naar zuidwestelijke richtingen.

In de nacht naar woensdag trekken er een aantal buien van west naar oost over het land. Langs de kust is er kans op hagel en onweer. In het zuidoosten zijn er opklaringen, blijft het grotendeels droog en is er kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. De wind is matig van kracht, zuidwest boven land en west tot noordwest langs de kust. De minimumtemperatuur varieert van 5°C langs de kust tot -1°C in het zuidoosten.

Woensdag overdag is het half tot zwaar bewolkt met enkele buien, soms met hagel en ook een klap onweer is niet geheel uitgesloten. In de avond dooft de buiigheid geleidelijk uit en klaart het op. De middagtemperatuur komt uit tussen 4 en 7°C bij een matige, langs de kust vrij krachtige, (zuid)westenwind. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Je zal 'm nodig hebben (Foto: Pixabay)
Je zal 'm nodig hebben (Foto: Pixabay)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

FOK!Kerstprijsvraag: 29 december

The Brotherhood of Steel plantte vorige week hun vlag in Appalachia met Steel Dawn, de nieuwste gratis update van Fallout 76. Steel Dawn is het eerste hoofdstuk van de The Brotherhood of Steel questline dat nieuwe NPC’s, nieuwe locaties om te bezoeken, C.A.M.P. Shelters voor uitgebreide bouwopties, nieuwe wapens en pantser om te verdienen, en nog veel meer toevoegt.

Vandaag mogen wij een gratis maand Fallout 1st weggeven. Daarvoor moet je wel even de volgende vraag beantwoorden.

Wat was de releasedatum van Fallout 76? 

 
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.