Duitse rodelaars 'sweepen' World Cup-weekeinde met vier uit vier

De derde World Cup rodelen van het seizoen, gehouden in het Duitse Oberhof, heeft een indrukwekkende zegereeks voor het thuisland opgeleverd. Een week geleden gingen de vier zeges nog naar vier verschillende landen, dit keer won Duitsland ze alle vier, nadat zaterdag de mannen en dubbels al Duitse winst opleverden.

Vrouwen
De eerste run leverde toch wel een flinke verrassing op: Kendija Aparjode uit Letland noteerde de snelste tijd, vijf duizendsten voor de op haar thuisbaan glijdende Duitse Dajana Eitberger.

Met grand dame Natalie Geisenberger (+0,100) en de jonge Cheyenne Rosenthal (+0,154) volgden wel nog twee andere Duitse dames. Relatief ruim achter hen moesten de Oostenrijkse Madeleine Egle (+0,245) en de Russinnen Tatyana Ivanova (+0,270) en Viktoriia Demchenko (+0,307) een wereldrun neerzetten om nog kans te maken op het podium.

In run twee leverde Demchenko na een late fout een plekje in bij de Letse Eliza Tiruma, die haar leiding wel verloor aan Ivanova. Met een start- én baanrecord dook Egle er dan weer 0,163 seconden onderdoor, Rosenthal leverde juist vijf plekken in. Geisenberger hield het vol tegen Egle en hield 0,104 seconden over, Eitberger kende een moeizaam einde, maar was wel 0,072 rapper dan haar landgenote.

Zo was alleen Aparjode nog over: de Letse kende een wat mindere start en viel op 0,169 seconden terug naar plek drie, wel haar tweede World Cup-podium ooit. Eitberger pakte zo de winst, haar eerste sinds ze afgelopen zomer haar eerste kind kreeg en voor de eveneens kersverse moeder Geisenberger.

Estafette
Met Andrea Vötter, Dominik Fischnaller en Emanuel Rieder/Simon Kainzwaldner opende Italië het bal der toplanden, maar vooral Vötter en de dubbel vielen tegen: de ploeg kwam zelfs 0,008 seconden achter Polen terecht. Letland moest Polen wel kunnen verslaan en Kendija Aparjode pakt dan ook een forse voorsprong, maar Riks Rozitis en Andris en Juris Sics gaven het verrassend weg: ze kwamen 0,180 seconden tekort en Polen was al verzekerd van een behoorlijk verrassende vierde plek.

Madeleine Egle, Jonas Müller en Thomas Steu/Lorenz Koller deden wél wat ze moesten doen en doken een dikke seconde onder de Poolse tijd door, dus ging Oostenrijk aan de leiding. Tatyana Ivanova begon prima voor Rusland, maar Semen Pavlichenko gooide het weg en Aleksandr Denisev/Vladislav Antonov vielen ook tegen: Rusland haalde zelfs het podium niet en Polen daarmee wél.

Duitsland sloot de wedstrijd af, waarbij Dajana Eitberger tijd inleverde. Felix Loch maakte nauwelijks iets goed, maar Toni Eggert en Sascha Benecken maakten het goed: Duitsland won met 0,036 seconden voorsprong op Oostenrijk en het sensationele Polen.