Biatlete Røiseland boekt overtuigende zege in Hochfilzen

In het Oostenrijkse Hochfilzen heeft biatlete Marte Olsbu Røiseland een overtuigende zege geboekt in de World Cup. De Noorse was de beste op de achtervolging, ondanks dat het schieten niet helemaal vlekkeloos ging.

Als verrassende winnares van de sprint vertrok de Wit-Russische Dzinara Alimbekava als eerste, op zo'n tien tellen gevolgd door de Noorse Tiril Eckhoff en de Duitse Franziska Preuß, met verder ook de Noorse Marte Olsbu Røiseland, de Tsjechische Marketa Davidova, de Française Julia Simon en de Italiaanse rivales Lisa Vittozzi en Dorothea Wierer binnen een halve minuut.

Alimbekava kwam foutloos door de eerste schietbeurt, bij de achtervolgers deden Preuß en Davidova dat ook en zij naderden tot op een handvol seconden, met Wierer er nog eens tien tellen achter. In de tweede ronde struikelde Alimbekava, waardoor Davidova en Preuß er voorbij konden.

De Tsjechische arriveerde zo als eerste bij de tweede schietbeurt, maar ging er één keer de fout in, net als Preuß. Alimbekava schoot wederom foutloos en dook samen met Wierer de volgende ronde in, de ook nog foutloze Røiseland en Elvira Öberg volgden op een paar meter en Davidova zakte terug naar de vijfde plek.

Het leidende kwartet kwam gezamenlijk aan bij de eerste keer staand schieten, waar Wierer met één misser in de problemen kwam en Öberg met maar liefst drie missers definitief afhaakte. Røiseland bleef foutloos en sloeg dankzij haar snellere schieten een gat naar Alimbekava, die ook foutloos bleef. Wierer volgde op een dikke halve minuut en kreeg met Hanna alsnog een Öberg achter zich aan.

Røiseland bleef overtuigen op de ski's en arriveerde als eerste bij de laatste keer schieten, waar ze in rap tempo vier keer raak schoot...en de laatste tóch niet raakte. Alimbekava kon profiteren en deed dat met vijf treffers, hoewel Røiseland nog altijd iets voor haar de slotronde in dook en op de ski's toch sneller leek. Voor Wierer ging het laatste schot mis, Hanna Öberg overtuigde en dook als derde de laatste ronde in, gevolgd door Simon.

Røiseland kwam niet meer in gevaar en pakte een fraaie overwinning, Alimbekava mocht eveneens erg blij zijn met haar tweede plek. Simon kende een sterke slotronde en ging voorbij Öberg naar het podium. De Zweedse kon overigens wel tevreden zijn: ze kwam vanaf de 29e plek naar voren.