Rodelaars ontsnappen na crash, Duitse dubbelslag in Oberhof

In het Duitse Oberhof is alweer de derde World Cup van het rodelseizoen van start gegaan. Zaterdag waren de mannen en de dubbels aan de beurt, zondag is het tijd voor de vrouwen en de estafette.

Dubbels
In de eerste run ging de snelste tijd niet heel verrassend naar de Duitsers Toni Eggert en Sascha Benecken, maar dat hun landgenoten Tobias Wendl en Tobias Arlt crashten was zeker wél verrassend. De Oostenrijkers Yannick Müller en Armin Frauscher (+0,058) werden ook niet op plek twee verwacht, zij bleven de Letse broers Andris en Juris Sics (+0,117) voor.

Met Lorenz Steu/Thomas Koller (+0,124) en Oskars Gudramovics/Peteris Kalnins (+0,165) hadden Oostenrijk en Letland beiden nog een duo in de top-5, de Duitsers volgden met de jongelingen Hannes Orlamünder/Paul Gubitz (+0,221).

De jonge Duitsers vielen drie plekken terug in run twee, Gudramovics en Kalnins stuiterden bijna van hun slee af en waren kansloos. Steu en Koller behielden hun positie, de gebroeders Sics leverden bijna een kwart seconde in en vielen drie plekken terug. Müller en Frauscher leken het vol te houden, maar aan de finish kwamen ze 0,041 seconden achter hun landgenoten terecht.

Eggert en Benecken kwamen niet in de problemen, breidden hun voorsprong uit en wonnen met 0,155 seconden voorsprong op de Oostenrijkse World Cup-leiders en met een knappe derde plek voor Müller/Frauscher.

De tweede run werd nog even opgeschrikt door een crash van de Russen Vsevolod Kashkin en Konstantin Korshunov, die zelfs de nodige meters door de lucht vlogen. Gelukkig kwamen ze vrij aardig terecht en waren ze uiteindelijk in orde.

Mannen
De Duitser Johannes Ludwig was in de eerste run ietwat verrassend de snelste, 0,039 seconden voor zijn illustere landgenoot Felix Loch. De Russen Roman Repilov (+0,090) en Semen Pavlichenko (+0,107) volgden, met de Oostenrijkers Jonas Müller (+0,109) en David Gleirscher (+0,180) daar vlak achter.

Ook de Italiaan Dominik Fischnaller (+0,183) en de derde Oostenrijker, Nico Gleirscher (+0,195), zaten nog binnen twee tienden van een seconde van Ludwig.

Nico Gleirscher en Fischnaller behielden hun positie in run twee, olympisch kampioen David Gleirscher kwam 0,009 seconden achter zijn broer op plek drie terecht. Müller nam de leiding over en zag Pavlichenko 0,066 seconden tekort komen, waarna World Cup-kampioen Repilov vier duizendsten achter zijn landgenoot eindigde.

Met een baanrecord knalde Loch met 0,245 seconden naar een ruime leiding, met alleen Ludwig te gaan. Die was snel, maar niet snel genoeg: hij kwam 0,096 seconden achter Loch terecht, die daarmee opnieuw won, voor Ludwig en Müller.