Tweede besmetting coronavirus in Nederland is medewerker UMC Amsterdam

Het RIVM heeft vrijdagochtend laten weten dat er een tweede besmetting met de door het coronavirus SARS-CoV-2 veroorzaakte ziekte COVID-19 is vastgesteld door de GGD Amsterdam. De patiënt heeft onlangs de Italiaanse regio Lombardije bezocht, zoals veel andere besmette mensen in Europa, en heeft geen connecties met de andere besmetting die gisteren in Tilburg is vastgesteld.

Het gaat om een vrouw uit Amsterdam, die nu in thuisisolatie zit in Diemen. In een brief van het RIVM valt te lezen hoe de thuisisolatie in haar werk gaat. Zo mag men geen bezoek ontvangen, behalve medisch personeel, en mag men uiteraard ook geen seks hebben. Twee meter afstand van elkaar houden, is het devies.

Update 15.35 uur:
De vrouw uit Amsterdam bij wie vanochtend is vastgesteld dat ze besmet is met het virus is een werknemer van het Amsterdam UMC Ziekenhuis. Het personeel van het betreffende ziekenhuis is via de mail omstreeks 13.00 uur vanmiddag op de hoogte gesteld.

Een medewerker van het ziekenhuis zegt over de vrouw het volgende: 'De getroffen medewerker doet geen patiëntgebonden werkzaamheden', staat er in de mail aan het personeel. 'Ze is deze week van vakantie teruggekomen en op donderdag even aan het werk geweest in het ziekenhuis. Die dag is zij onmiddellijk naar huis gegaan. De kans op besmetting in het ziekenhuis is klein.'