Britse onderzoekers: melkconsumptie kan risico op darmkanker verminderen

Britse onderzoekers zijn van mening dat melk en bepaalde zuivelproducten het risico op darmkanker kunnen verminderen. Een glas melk (200 gram) per dag vermindert de kans op ziekte met gemiddeld zo’n 14%, 50 gram yoghurt met 8% – waarschijnlijk vooral vanwege het calcium dat het bevat, rapporteren de wetenschappers van de Universiteit van Oxford in het tijdschrift 'Nature Communications'.

Van 1996 tot 2001 namen ongeveer 1,3 miljoen vrouwen in Engeland en Schotland deel aan de Million Women Study nadat ze hadden deelgenomen aan een onderzoek naar het ontstaan van borstkanker. Ze vulden een gedetailleerde vragenlijst in en beschreven hun voedselinname gedurende een periode van zeven dagen.

Vanwege diverse redenen werden talrijke deelnemers uitgesloten van de gegevensanalyse. Er bleven gegevens over van 542.778 vrouwen die na drie tot vijf jaar opnieuw werden ondervraagd. Over een gemiddelde periode van bijna 17 jaar ontwikkelden 12.251 (2,26%) van de deelnemers darmkanker.

Verbanden tussen voeding en kanker
De onderzoekers keken naar mogelijke verbanden met 97 voedingsfactoren. Ze identificeerden 17 factoren waarvan uit de gegevens bleek dat ze een statistisch significant effect hadden op het risico op colonrectale kanker. Calcium had het grootste positieve effect en verminderde het risico met gemiddeld ongeveer 17 procent per 300 milligram per dag. Calcium lijkt een grote rol te spelen in het beschermende effect van melk en melkproducten: Als het effect van calcium statistisch werd uitgesloten, was het positieve effect van melk en melkproducten aanzienlijk lager. Dit gold ook voor voedingsstoffen in melk zoals vitamine B2, magnesium, kalium en fosfor.

“De waarschijnlijke beschermende rol van calcium houdt mogelijk verband met zijn vermogen om zich te binden aan galzuren en vrije vetzuren in de dikke darm, waardoor hun potentiële kankerverwekkende effecten worden verminderd”, leggen de wetenschappers uit. Bovendien suggereert eerder onderzoek dat calcium de darmwand beschermt.

Fruit en volkorenproducten zijn ook goed
Andere voedingsmiddelen en voedingsstoffen die volgens de huidige evaluatie het risico op darmkanker verminderen – zij het in mindere mate – zijn onder meer ontbijtgranen, fruit, volkorenproducten, vezels, foliumzuur en vitamine C. Slechts 20 gram alcohol per dag verhoogt het risico op darmkanker met gemiddeld ongeveer 15%. Voor rood en bewerkt vlees – zoals worst – kan dat bij 30 gram per dag zo’n 8% meer zijn.

Wetenschappers vermoeden dat de schadelijke effecten van alcohol verband houden met de productie van acetaldehyde tijdens de stofwisseling. In hoge concentraties bevordert acetaldehyde celmutaties en verhoogt het de vorming van kankerverwekkende reactieve zuurstofsoorten.

Het onderzoeksproject ondersteunt eerdere bevindingen over de invloed van voeding op darmkanker. De positieve effecten van melk en calcium zijn echter meer uitgesproken dan in eerdere onderzoeken.

Darmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Ieder jaar krijgen ongeveer 12.000 mensen darmkanker en overlijden bijna 4.500 personen aan darmkanker.

Glas melk is goed voor elk ( @ Pixabay)
Glas melk is goed voor elk ( @ Pixabay)