Rutte: Britten zijn de Titanic

Premier Mark Rutte heeft de beslissing van het Britse parlement om tegen een no-deal Brexit te stemmen in een beeldspraak gegoten. Volgens hem is de stemming "zoals de Titanic die stemt dat de ijsberg uit de weg moet gaan". Dat zei hij volgens EU-onderhandelaar Sabine Weyand.

De ijsberg is de Brexitdatum, momenteel in de Britse wet vastgelegd op 29 maart om 11 uur 's avonds plaatselijke tijd. En zonder deal of zicht op een deal ligt die ijsberg er, is de implicatie.

Vanavond stemt het Lagerhuis over de vraag of de regering de EU om uitstel van de Brexit moet vragen. Volgens de BBC wil de Britse premier Theresa May haar al tweemaal verworpen deal nog voor de EU-top over precies een week, nóg een keer aan het parlement voorleggen - mits toegestaan.

Als de deal dan wél wordt wordt goedgekeurd, wil ze uitstel tot en met 30 juni, oftewel tot vlak voordat het nieuwe Europese Parlement aantreedt. Anders is er langer uitstel nodig en moeten de Britten meedoen aan de Europese verkiezingen, aldus May.

Weyand zegt echter dat de tweede nederlaag in het Lagerhuis deze week laat zien dat zo'n "kort technisch uitstel" om de puntjes op de i te zetten, moet worden uitgesloten. En langer uitstel moet volgens haar alleen worden toegestaan in het geval van nieuwe Britse verkiezingen of een tweede referendum.

Maar volgens The Guardian is er geen consensus onder de EU-lidstaten over de exacte voorwaarden of over hoe lang uitstel zou mogen duren. Er zou zijn gesproken over 5 weken tot 21 maanden. Een voorstel van de Europese Commissie om in ieder geval maar één keer uitstel te verlenen zou bovendien door de lidstaten zijn afgewezen.