'May wil uitstel bij verlies Brexitstemming'

Even nakletsen over het werk is een vrij normale en zorgeloze bezigheid, tenzij je de Brexitonderhandelaar van de Britse premier Theresa May bent. Olly Robbins zat dinsdagavond onderuitgezakt in een Londense pub te kleppen, maar ITV-journalist Angus Walker zat vlakbij. Die hoorde hem zeggen dat als May de stemming over haar Brexitdeal verliest, de regering de Brexit "lang" wil uitstellen.

Diezelfde dag leek het er juist op dat May het parlement onder druk wil zetten om voor haar deal te stemmen onder dreiging van het chaotische alternatief van no-deal Brexit. Nu steekt dus een andere tactiek de kop op: dreigen dat de Brexit eind maart niet doorgaat, en vervolgens misschien wel helemaal niet.

Het illustreert hoe verdeeld het Britse parlement blijft. Want de Brexiteers onder leiding van Jacob Rees-Mogg zullen vermoedelijk juist tegen de deal stemmen als het alternatief een no-deal is; dat willen veel van hen immers graag. Door te dreigen met uitstel wil May hen aan boord dwingen.

En het illustreert dus ook de spagaat waarin May verkeert, want het bedrijfsleven eist met luide stem garanties dat een no-deal wordt voorkomen. En ook in het parlement wordt die roep steeds luider.

Woensdag probeerde de premier het gerucht over uitstel de kop in te drukken. Maar ondertussen vraagt ze het Lagerhuis om donderdag in te stemmen met een amendement dat steun uitspreekt vóór haar Brexitstrategie, en tegelijkertijd tégen het verlaten van de EU zonder deal.

Leden van Rees-Moggs European Reseach Group (ERG), de harde Brexitsubfractie van de Conservatieve Partij, toonden zich woedend en dreigen tegen dat amendement te stemmen.

"Dit is gekkenwerk", aldus ERG-vicevoorzitter Mark Francois. "We kunnen dit niet steunen, want zoals nu geformuleerd haalt het no-deal van tafel en daarmee ondermijnen we onze onderhandelingspositie in Brussel."

May belooft de exitdeal zelf "zo snel mogelijk" in stemming te brengen, maar ze heeft het recht om dit vlak voor de Brexitdatum van 29 maart te doen. Omdat er op 21 maart een EU-top is, lijkt gegeven deze ontwikkeling 19 maart waarschijnlijker, want dan zou May twee dagen later om uitstel kunnen vragen.