Coureur Öncü (15) schrijft historie in Moto3: jongste Grand Prix-winnaar ooit

Motorcoureur Can Öncü heeft op het circuit van Valencia geschiedenis geschreven. De pas 15-jarige Turk, dit jaar met overmacht kampioen in de Red Bull Rookies Cup, debuteerde op het Circuit Ricardo Tormo in de Grand Prix-racerij en won gelijk zijn allereerste race.

Polesitter Tony Arbolino kende op de natte baan een heerlijke start en nam de leiding, voor Marco Bezzecchi, debutant Can Öncü, John McPhee en Nakarin Atiratphuvapat. In de eerste bocht ging Tatsuki Suzuki onderuit, waarbij hij Lorenzo Dalla Porta en Aron Canet onderuit schoffelde. Dennis Foggia en Alonso Lopez stonden ook al snel in het grind en konden wat anders gaan doen.

Binnen de kortste keren werd het natte asfalt ook te moeilijk voor Bezzecchi, die de achterkant kwijtraakte, waardoor Öncü op kon schuiven naar plek twee met Arbolino als inmiddels eenzame leider. Halverwege de race ging het dan ook fout voor Arbolino: de leider schoof onderuit en de piepjonge Turk lag ineens op kop, terwijl de achtervolgers - Fabio di Giannantonio, wereldkampioen Jorge Martin en McPhee - zijn wapperende haren niet eens meer konden zien.

De voorsprong van Öncü was behoorlijk groot en teambaas Aki Ajo stond zijn armen dan ook bijna te slopen aan de pitmuur om maar aan te geven dat de jongeling toch echt rustig aan kon doen. Ajo kreeg daarbij ook nog wat hulp van tweelingbroer Deniz Öncü, maar in de laatste ronde zagen ze nog bijna dat het fout ging. Dat ging het nét niet en met de hartslag op 220 en de motor op het achterwiel kwam Öncü over de streep als jongste Grand Prix-winnaar ooit: 15 jaar en 115 dagen jong.

Meervoudig MotoGP-wereldkampioen Marc Marquez was nog even lovend over de piepjonge Turk: "Veel mensen zullen misschien zeggen 'ja maar dit was op een natte baan', maar het is dan juist zó moeilijk om je concentratie vast te houden. Hij reed zo ontzettend nauwkeurig, dit was echt heel erg indrukwekkend."