SCP: 'Eritreeërs hebben moeite met integreren'
Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) heeft onderzoek uitgevoerd naar de achtergronden en leefsituatie van de recent gearriveerde groep Eritreeërs. Er zijn diepte-interviews gehouden met 26 Eritrese statushouders en 22 experts, die beroepsmatig of door hun betrokkenheid zicht hebben op de Eritrese groep.
Vlucht
Voordat Eritreeërs in Nederland aankomen hebben de meesten een barre tocht achter de rug. De vlucht gaat meestal via Ethiopië en Soedan, door de Sahara naar Libië om vervolgens daar de Middellandse zee over te steken naar Italië om daarna in Nederland aan te komen. Zij hebben vaak honger en dorst geleden, medevluchters zien overlijden en vrouwen hebben vaak te maken gehad met seksueel geweld.
Opvang
In afwachting van de beslissing over het asielverzoek verblijven de Eritreeërs in opvanglocaties. Velen van hen arriveerden tijdens de piek van de asielinstroom in Nederland in 2015. In die periode waren in sommige locaties de mogelijkheden voor bijvoorbeeld het leren van de Nederlandse taal afwezig. Veel Eritreeërs in dit onderzoek herinneren hun verblijf als een periode van verveling. Ook wordt er massaal geklaagd over het eten. Met name vrouwen voelden zich in en om het AZC soms onveilig.
Inburgering
Om zich voor te bereiden op het inburgeringsexamen maken nieuwkomers gebruik van particuliere taalscholen. Eritrese statushouders vinden het moeilijk om een goede taalschool te kiezen, ze hebben behoefte aan betere ondersteuning. De informatie is onduidelijk waardoor ze niet goed kunnen bepalen welke taalschool voor hen het meest geschikt is. Ook is men doorgaans niet op de hoogte over bijvoorbeeld het recht om tussentijds van taalschool te wisselen. Taalscholen profiteren daarvan en laten statushouders contracten tekenen die hen voor langere tijd aan de school binden.
Veel van de Eritrese gesprekspartners maken zich zorgen of ze op tijd voldoen aan hun inburgeringsplicht. Volgens de huidige inburgeringswet moeten statushouders binnen drie jaar hun inburgeringsexamens hebben behaald, anders kunnen ze een boete krijgen en moeten ze hun lening terugbetalen.
Gezinshereniging
Eritreeërs zijn vaak zonder partner en kinderen naar Nederland gekomen. De eerste jaren in Nederland staan bij veel Eritreeërs in het teken van activiteiten om hun gezinsleden over te laten komen. Bij de keuze om naar Nederland te komen is een van de overwegingen dat in Nederland sprake zou zijn van een soepele procedure voor gezinshereniging. In de praktijk valt dit vaak tegen. In de achterliggende jaren werden gezinsherenigingsaanvragen vaak afgewezen. Het ontbreken van de gewenste officiële documenten die de gezinsband en identiteit aantonen is meestal de oorzaak. De onzekerheid over de vraag of men partner en kinderen zal weerzien legt een grote druk op de statushouders en staat andere activiteiten, zoals het leren van de Nederlandse taal en de inburgering, in de weg.
Wanneer de gezinshereniging achter de rug is, zijn de problemen daarom niet meteen van de baan. De lange periode van scheiding en ervaringen onderweg kunnen een zware wissel trekken op de relatie tussen partners of tussen ouders en kinderen. Er zijn signalen van spanningen, echtscheidingen en huiselijk geweld.
Kloof
Eritrese statushouders vinden het moeilijk om aansluiting te vinden bij de Nederlandse samenleving. Nederland is een bureaucratisch land met veel regels die bovendien in het Nederlands en digitaal worden gecommuniceerd. Door hun onbekendheid met vrijwel alle aspecten van een moderne samenleving als de Nederlandse en door de taalbarrière hebben ze weinig succes met de Nederlandse instanties.
Hierdoor bestaat er een kloof tussen wat statushouders verwachten van instanties en vrijwilligers en hoe instanties en vrijwilligers oordelen over de kenmerken en het gedrag van de Eritrese statushouders. Eritreeërs zien hun behoefte aan ondersteuning niet beantwoord, onder instanties ontstaat het beeld van een passieve, weerbarstige en moeilijk te activeren groep. Hierdoor bestaat het risico dat Eritreeërs onvoldoende worden bereikt door beleid en daar steeds minder vertrouwen in stellen.
Ook de communicatie tussen Eritreeërs en hulpverleners, bijvoorbeeld gezondheidsprofessionals, verloopt vaak moeizaam. De taalbarrière en culturele verschillen vormen grote obstakels. Het risico bestaat dat hun hulpvraag niet (tijdig) wordt onderkend. Verschillende statushouders in het onderzoek zeggen hun gezondheidsklachten niet goed voor het voetlicht te kunnen brengen bij huisarts of specialist.
Beperkte contacten
De sociale contacten van de Eritrese statushouders bestaan hoofdzakelijk uit leden van de herkomstgroep. Het is niet zo dat ze geen contact met anderen zouden willen, maar door de taalbarrière en de ervaren afstandelijke houding van Nederlanders blijven contacten beperkt. De vertrouwde groep is een bron voor emotionele steun en beschermt tegen sociaal isolement en eenzaamheid, maar als het gaat om integratie in Nederland vorm te geven, heeft de groep niet zoveel te bieden.
Hechte en gesloten netwerken hebben bovendien vaak als nadeel dat ze neigen naar conservatisme: er is veel sociale controle en het gevaar bestaat dat ze mensen gevangen houden in hun eigen cultuur met eigen normen, waarden en wereldbeeld. Dit geldt ook voor de kerk. Veel Eritreeërs zijn gelovig en bezoeken vaak de kerk, die fungeert als basis voor sociale contacten en steun, maar ook een tamelijk traditionele boodschap uitzendt en een geringe rol lijkt te hebben in de praktische ondersteuning van de integratie in Nederland.
Werk
De Eritrese statushouders in dit onderzoek zijn tussen 2014 en 2017 in Nederland komen wonen. Op een enkeling na hebben ze nog geen betaald werk. Men is bezig met het leren van Nederlands en de inburgering, met gezinshereniging en zich aan het oriënteren op een opleiding en werk. Ze geven aan dat ze in Eritrea gewend waren om hard te werken. Dat willen ze ook in Nederland.
Het feit dat voor de beroepen waarmee ze van huis uit wel vertrouwd zijn of ook werkervaring in hebben (bv. bakker, meubelmaker, lasser) in Nederland diploma’s worden gevraagd, of voor de hoger opgeleiden: dat hun diploma’s niet op hetzelfde niveau worden gewaardeerd, vormt een hoge drempel. Dit belemmert hun perspectief op een vlotte instroom op de arbeidsmarkt.
Buiten het feit nog dat ze in Italie zijn aangekomen en dus daar asiel moeten aanvragen.
[ Bericht gewijzigd door kleinvogelijn op vrijdag 16 november 2018 @ 11:50 ]
{o,o}
|)__)
-"-"-
Sinds de landwet van 1913 werden meer dan 3,5 miljoen zwarte Zuid-Afrikanen van hun land verdreven. De Nasionale Party die in 1948 aan de macht kwam (en Apartheid invoerden), verjoeg zwarte en gekleurde Zuid-Afrikanen uit de stadscentra en van vrijwel al het goede landbouwgrond. Ze werden naar armoedige enclaves verbannen met slecht landbouwgrond. In 1994 hadden blanke boeren nog 84 procent van alle grond in handen. Volgens een studie van landbouworganisatie AgriSA was in 2017 nog altijd 73 procent van het landbouwgrond in handen van blanke Zuid-Afrikanen, die minder dan 9 procent van de bevolking uitmaken. Van de 27% niet-blanken had bovendien de eigenaren twee keer vaker het land verkregen door gewone commerciële koop dan door landonteigening.
Who owns SA's land?
Er is naar mijn mening nog te weinig onteigening geweest. Een boer die recent landbouwgrond en een boerderij heeft gekocht, heeft ervoor betaald en mag niet zomaar onteigend worden. Een boer die landbouwgrond bezit dat 100 jaar geleden gestolen is en waarop geprofiteerd is van de uitbuiting van zwarte landarbeiders, heeft echter geen enkel recht op dat land en zou eigenlijk nog schadevergoeding toe moeten betalen.
In Mekka
Dat is pas leuk
En daarna opeten, voor de zekerheid?
_____Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety,_____
____________deserve neither Liberty nor Safety - Benjamin Franklin___________________
_________Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral - Bertolt Brecht______________
Buiten dat ik zie geen enkele reden om import uit Italie op te nemen waarom? omdat we in een unie zitten zijn dan vanzelfsprekend alle problemen in Italie ook de onze ? dacht het niet we zijn niet 1 land.
Als je er jaren over doet om een taal te leren, en je "te orienteren op een baan", dan ben je NIET een harde werker.
En wat is dat uberhaupt een krankzinnige uitspraak van het SCP: "Ze" waren gewend hard te werken.
Wie is "ze"? Alle Eritreers zeiden EXACT hetzelfde? Dat ze harde werkers waren???
Tja, wat was het politiek incorrecte gezegde ook alweer? Vol is vol? De capaciteit van de opvang en integratie was het limiet voorbij, dan gaat de kwaliteit voor die faciliteiten achteruit. Er zijn limieten voor alles, ook gulheid en barmhartigheid. En, gezeik over VERVELING?! Goddomme, ondankbare honden, als je je verveelt regelen we wel een retourtje Eritrea. Kun je je bezig gaan houden met de opbouw van je eigen land in plaats van in Europa een hand ophouden en dan zeiken dat het te lang duurt voordat er iets in gelegd wordt. En dat vrouwen zich onveilig voelen, wie vormen de dreiging voor hun, die verveelde mede"vluchtelingen", of de hulpverleners?
Moeite doen om je te orienteren op de samenleving waar je deel in gaat nemen. Dit zou je hoofddoel in je leven moeten zijn op dat moment. Verantwoordelijkheid nemen ipv wachten tot alles voor je gedaan wordt. En wat dat terugbetalen betreft: Alle Nederlandse studenten beginnen hun carriere ook met een lening. Niet meer dan eerlijk dat buitenlanders aan dezelfde standaard gehouden worden. En als ze dat niet redden, zijn ze simpelweg ongeschikt voor deelname aan de Nederlandse samenleving.
Goh, gewoon aankloppen, je handje ophouden en verwachten dat je vrouw en kinderen op kosten van de staat binnengehaald worden, zonder dat er enige documentatie bestaat of ze daadwerkelijk jouw vrouw of kind zijn. En dan vreemd opkijken dat je als illegale immigrant niet op je woord geloofd wordt. Maar wat die onzekerheid betreft: Je kunt altijd terug naar land van herkomst gaan. Nederland is geen gevangenis wat dat betreft.
Geweldige aanwinsten voor onze samenleving, blijkt maar weer.
Wat Eritreers van instanties verwachten is niet relevant. Zij komen in een gastland. De verwachting is dat zij zich naar ons aanpassen. En wanneer dat niet gedaan wordt, mja, dan blijf je een buitenbeentje, ongewenst en onsuccesvol. De oplossing is vrij simpel: Laat de verwachtingen en je eigen cultuur achter in je land van herkomst, want die cultuur (en de gevolgen ervan) is nu juist waar je uit weg wil. Het zou je hoofddoel moeten zijn om eerst de taal te leren. Communicatie is de eerste vereiste om deel te kunnen nemen aan een samenleving. Daarna de omgangsvormen leren, en begrijpen dat jouw eigen taboesferen hier niet meer relevant zijn.
En hier heb je het probleem van een "multi"culturele samenleving. Simpelweg een nieuwe verzuiling, waarbij je niet buiten je eigen zuil shopt. Gevolg: Geen integratie, ieder blijft in zijn eigen zuiltje. Zuiltjes die economisch niet succesvol zijn omdat ze zich niet goed voorbereiden hierop, verloederen. Oplossing is simpel, bijl in die zuilen in economische termen. Financiele ondersteuning voor culturele uitingen (zoals bijvoorbeeld die kerken) afkappen, zodat het zuiltje gedwongen wordt om succes te zoeken.
Tja, dan ga je net als een Nederlandse starter met een forse lening moeten starten, door eerst scholing te volgen en dat diploma te halen. Voordat je dat kunt doen moet je eerst de taal machtig zijn. Dit wordt normaal geacht in onze samenleving - taalles wordt van de basisschool tot het eind van de middelbare school gegeven. Deze mensen moeten begrijpen dat ze wat dat betreft ~10 jaar achterlopen op de inheemse bevolking. En dat ZIJ degenen zijn die naar hier komen, en zich dus aan moeten passen en de taal moeten leren. En dat is moeilijk, maar als het andere groepen wel lukt, heb je geen excuus - behalve een gebrek aan motivatie. En daar heb ik geen boodschap aan.
Er is ruimte op de arbeidsmarkt in beroepen zoals lasser. De vacatures zijn er. Dat deze mensen ongeschikt blijven voor die vacatures ligt niet aan Nederland.
In Mekka
Dat is pas leuk
Voor welke instantie/partij werk jij eigenlijk? Ik zie je nooit anders dan spinnen.
Rijksoverheid: Beantwoording Kamervragen over het bericht dat Eritrese vluchtelingen op vakantie gaan naar Eritrea
Mij verdacht maken als dat ik betaald zou krijgen voor mijn 'gespin' voor een instantie of partij, verandert de feiten niet. Het is alleen maar een armzalige persoonlijke aanval dat voortkomt uit een zwakte om tegenargumenten aan te voeren.
Het huidige kabinet (Rutte III) bestaat uit VVD, CDA, D66 en CU. Het kabinet daarvoor (Rutte II) bestond inderdaad uit VVD en PvdA maar de PvdA had zoveel toezeggingen gedaan (om hun rivaal en 3e grootste partij de SP te weren want zonder ofwel PvdA of SP had de VVD nooit een kabinet kunnen vormen) dat 70% van de VVD programmapunten werd uitgevoerd en het geen gelijke verdeling was. Het kabinet (Rutte I) daar weer voor bestond uit VVD, CDA met gedoogsteun van de PVV. Weinig linkse invloed dus de laatste jaren.
Vind het maar lui volk hetzelfde geld voor die Somaliërs.
Krijgen alles bij ons in de straat, maar ik zie ze al jaren niks doen(voor de maatschappij)
'Snelwegen verbreden om files op te lossen? Dat is zoals de broeksriem losser maken tegen obesitas'
Enkele tientallen van de honderd? dertig, veertig procent van de Eritrese statushouders?
Denk jij bovendien niet dat de Nederlandse taal en cultuur niet ook grote overeenkomsten heeft met de taal en cultuur van de Boeren uit Zuid-Afrika? Het zijn afstammelingen van Nederlanders. Beetje raar en onlogisch punt maak je om te bewijzen dat ze vanwege de taal en cultuur niet voor Nederland zouden kiezen maar wel voor Australië, Nieuw-Zeeland of het VK.
Jouw wiskundig inzicht is bovendien zeer zwak want zelfs als het er daadwerkelijk enkele tientallen waren geweest betekent dat niet dat dertig, veertig procent van de Eritrese statushouders op vakantie naar het thuisland zouden zijn gegaan. Enkel van de onderzochte 100 Eritrese statushouders.
Vang ze daar maar op. En schaf de dienstplicht af in Eritrea, dan blijven ze daar wel
Misschien dat ze alom aanwezige goedmens hier deze mensen een handje wil helpen overigens?
Verder zijn er 3 continenten (Australië, Noord- en Zuid-Amerika) volledig overgenomen door Europeanen. Als jullie die drie continenten teruggeven, beloof ik dat de Turken Anatolië teruggeven.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken