SCP: 'Eritreeërs hebben moeite met integreren'
Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) heeft onderzoek uitgevoerd naar de achtergronden en leefsituatie van de recent gearriveerde groep Eritreeërs. Er zijn diepte-interviews gehouden met 26 Eritrese statushouders en 22 experts, die beroepsmatig of door hun betrokkenheid zicht hebben op de Eritrese groep.
Vlucht
Voordat Eritreeërs in Nederland aankomen hebben de meesten een barre tocht achter de rug. De vlucht gaat meestal via Ethiopië en Soedan, door de Sahara naar Libië om vervolgens daar de Middellandse zee over te steken naar Italië om daarna in Nederland aan te komen. Zij hebben vaak honger en dorst geleden, medevluchters zien overlijden en vrouwen hebben vaak te maken gehad met seksueel geweld.
Opvang
In afwachting van de beslissing over het asielverzoek verblijven de Eritreeërs in opvanglocaties. Velen van hen arriveerden tijdens de piek van de asielinstroom in Nederland in 2015. In die periode waren in sommige locaties de mogelijkheden voor bijvoorbeeld het leren van de Nederlandse taal afwezig. Veel Eritreeërs in dit onderzoek herinneren hun verblijf als een periode van verveling. Ook wordt er massaal geklaagd over het eten. Met name vrouwen voelden zich in en om het AZC soms onveilig.
Inburgering
Om zich voor te bereiden op het inburgeringsexamen maken nieuwkomers gebruik van particuliere taalscholen. Eritrese statushouders vinden het moeilijk om een goede taalschool te kiezen, ze hebben behoefte aan betere ondersteuning. De informatie is onduidelijk waardoor ze niet goed kunnen bepalen welke taalschool voor hen het meest geschikt is. Ook is men doorgaans niet op de hoogte over bijvoorbeeld het recht om tussentijds van taalschool te wisselen. Taalscholen profiteren daarvan en laten statushouders contracten tekenen die hen voor langere tijd aan de school binden.
Veel van de Eritrese gesprekspartners maken zich zorgen of ze op tijd voldoen aan hun inburgeringsplicht. Volgens de huidige inburgeringswet moeten statushouders binnen drie jaar hun inburgeringsexamens hebben behaald, anders kunnen ze een boete krijgen en moeten ze hun lening terugbetalen.
Gezinshereniging
Eritreeërs zijn vaak zonder partner en kinderen naar Nederland gekomen. De eerste jaren in Nederland staan bij veel Eritreeërs in het teken van activiteiten om hun gezinsleden over te laten komen. Bij de keuze om naar Nederland te komen is een van de overwegingen dat in Nederland sprake zou zijn van een soepele procedure voor gezinshereniging. In de praktijk valt dit vaak tegen. In de achterliggende jaren werden gezinsherenigingsaanvragen vaak afgewezen. Het ontbreken van de gewenste officiële documenten die de gezinsband en identiteit aantonen is meestal de oorzaak. De onzekerheid over de vraag of men partner en kinderen zal weerzien legt een grote druk op de statushouders en staat andere activiteiten, zoals het leren van de Nederlandse taal en de inburgering, in de weg.
Wanneer de gezinshereniging achter de rug is, zijn de problemen daarom niet meteen van de baan. De lange periode van scheiding en ervaringen onderweg kunnen een zware wissel trekken op de relatie tussen partners of tussen ouders en kinderen. Er zijn signalen van spanningen, echtscheidingen en huiselijk geweld.
Kloof
Eritrese statushouders vinden het moeilijk om aansluiting te vinden bij de Nederlandse samenleving. Nederland is een bureaucratisch land met veel regels die bovendien in het Nederlands en digitaal worden gecommuniceerd. Door hun onbekendheid met vrijwel alle aspecten van een moderne samenleving als de Nederlandse en door de taalbarrière hebben ze weinig succes met de Nederlandse instanties.
Hierdoor bestaat er een kloof tussen wat statushouders verwachten van instanties en vrijwilligers en hoe instanties en vrijwilligers oordelen over de kenmerken en het gedrag van de Eritrese statushouders. Eritreeërs zien hun behoefte aan ondersteuning niet beantwoord, onder instanties ontstaat het beeld van een passieve, weerbarstige en moeilijk te activeren groep. Hierdoor bestaat het risico dat Eritreeërs onvoldoende worden bereikt door beleid en daar steeds minder vertrouwen in stellen.
Ook de communicatie tussen Eritreeërs en hulpverleners, bijvoorbeeld gezondheidsprofessionals, verloopt vaak moeizaam. De taalbarrière en culturele verschillen vormen grote obstakels. Het risico bestaat dat hun hulpvraag niet (tijdig) wordt onderkend. Verschillende statushouders in het onderzoek zeggen hun gezondheidsklachten niet goed voor het voetlicht te kunnen brengen bij huisarts of specialist.
Beperkte contacten
De sociale contacten van de Eritrese statushouders bestaan hoofdzakelijk uit leden van de herkomstgroep. Het is niet zo dat ze geen contact met anderen zouden willen, maar door de taalbarrière en de ervaren afstandelijke houding van Nederlanders blijven contacten beperkt. De vertrouwde groep is een bron voor emotionele steun en beschermt tegen sociaal isolement en eenzaamheid, maar als het gaat om integratie in Nederland vorm te geven, heeft de groep niet zoveel te bieden.
Hechte en gesloten netwerken hebben bovendien vaak als nadeel dat ze neigen naar conservatisme: er is veel sociale controle en het gevaar bestaat dat ze mensen gevangen houden in hun eigen cultuur met eigen normen, waarden en wereldbeeld. Dit geldt ook voor de kerk. Veel Eritreeërs zijn gelovig en bezoeken vaak de kerk, die fungeert als basis voor sociale contacten en steun, maar ook een tamelijk traditionele boodschap uitzendt en een geringe rol lijkt te hebben in de praktische ondersteuning van de integratie in Nederland.
Werk
De Eritrese statushouders in dit onderzoek zijn tussen 2014 en 2017 in Nederland komen wonen. Op een enkeling na hebben ze nog geen betaald werk. Men is bezig met het leren van Nederlands en de inburgering, met gezinshereniging en zich aan het oriënteren op een opleiding en werk. Ze geven aan dat ze in Eritrea gewend waren om hard te werken. Dat willen ze ook in Nederland.
Het feit dat voor de beroepen waarmee ze van huis uit wel vertrouwd zijn of ook werkervaring in hebben (bv. bakker, meubelmaker, lasser) in Nederland diploma’s worden gevraagd, of voor de hoger opgeleiden: dat hun diploma’s niet op hetzelfde niveau worden gewaardeerd, vormt een hoge drempel. Dit belemmert hun perspectief op een vlotte instroom op de arbeidsmarkt.
Zo niet dan ben je gewoon een ordinaire trol die de Europese volkeren tegen elkaar uit probeert te spelen.
Zie hier een echte trol!
Ik verduidelijkte dat ook de Nederlandse taal en cultuur minstens zoveel overeenkomsten heeft en dat jouw punt onlogisch was dat er vanwege (het gebrek aan) taal en culturele overeenkomsten niet voor Nederland gekozen werd maar wel voor Australië, Nieuw-Zeeland en het VK. Ik denk dat het er meer mee te maken heeft dat Nederland zelf niet zo snel immigranten uit Zuid-Afrika accepteert dan vanwege taalkundige en culturele overeenkomsten. Ik heb dus niet gezegd dat er geen taalkundig en culturele overeenkomst was met die landen maar dat die overeenkomsten er net zo goed waren bij Nederland. Vooral onder de Afrikaner Boeren die voor een groot deel van Nederlandse afkomst zijn.
Nu probeer je het voor te doen alsof alle Afrikaners helemaal losgekoppeld zijn van Nederland maar wel binding zouden hebben met Australië, Nieuw-Zeeland en het VK. Dat is niet waar. De historische band tussen Nederland en Zuid-Afrika is onder veel Afrikaners nog springlevend. Er zijn er zelfs velen die contact hebben met verwanten en vrienden uit Nederland en hier geregeld komen. Je haalt er vervolgens zelfs niet-taalkundige en niet-culturele overeenkomsten bij zoals dat het klimaat overeen zou komen, de landen groot zouden zijn en er dus genoeg platteland zou zijn. Hoe is het regenachtige klimaat van het VK beter dan van Nederland en het VK is nou niet echt een warm, groot land met veel beschikbare landbouwgrond te noemen. Dat er voor Australië en Nieuw-Zeeland zou worden gekozen is dan weer wel logisch maar niet vanwege de taalkundige en culturele overeenkomsten maar vanwege de mogelijkheden om daar boer te zijn.
Natuurlijk had het Germaanse volk zijn eigen structuur van de samenleving maar niemand bewonderde hen meer dan de Romeinen.
Strabo vermeldt dat de Romeinen de GERMANI als echt / puur beschouwden (in tegenstelling tot zichzelf of de Galliërs)
De Romeinen lieten hun provincies grotendeels beheerd door de inboorlingen en verleende spirituele / mythologische vrijheden aan iedereen..... dus het Romeinse rijk was om te beginnen grotendeels barbaars. Romein zijn was een recht en geen etniciteit.
De noorderlingen waren niet gek op het adopteren van deze "nieuwe en verbeterde" manier van beschaafd leven omdat ze wisten dat ze een nobeler bestaan hadden en dit niet wilden verliezen.
Toen het juk van het moderne leven uiteindelijk over hun collectieve hoofden werd geplaatst, bewezen ze hoe intelligent / coöperatief / ijverig ze konden zijn. Er is absoluut geen bewijs van inferieure intelligentie van de noorderlingen.
Verder:
De Romeinen kwamen niet hier vandaan, dus is het eerder omgekeerd.
De Telegraaf, 23-11-2017.
Asielzoekers gestraft om vakantie
Door JORN JONKER
DEN HAAG - Van 'enkele tientallen' toegelaten asielzoekers is de verblijfsvergunning ingetrokken omdat ze op vakantie gingen naar het land van herkomst. Dat is uitgerekend het land waarvan ze zeiden dat het er te onveilig was om er te blijven.
Asielzoekerscentrum in Ter Apel
Het ministerie van Justitie en Veiligheid stelt dit in antwoorden op honderden vragen over de begroting van het departement.
De Telegraaf schreef meermaals over gevluchte Eritreërs die in Nederland een verblijfsvergunning kregen, maar toch op vakantie gingen naar Eritrea. Ondanks bewijzen daartoe, jongeren pochten er zelfs online over, vond de overheid niemand die hiervoor bestraft kon worden. Wellicht omdat velen inmiddels genationaliseerd zijn tot Nederlander en dan is het onmogelijk nog papieren af te pakken.
Nu zijn er strengere controles geweest op 'terugreizen' in het algemeen. Dat heeft er in elk geval toe geleid dat sinds 2015 'enkele tientallen' verblijfsvergunningen zijn ingetrokken om deze reden. Het ministerie wordt niet preciezer over het aantal intrekkingen, noch over de nationaliteit van de gestrafte vakantievierders
Het vluchtelingenbeleid, scheiding van vluchtelingenbeleid en immigratie.
Het is tamelijk eenvoudig om een goed immigratiebeleid op te zetten. Het begint namelijk met identificatie van de nieuwkomers, vingerafdrukken, foto's en een DNA profiel zijn zeer belangrijk, deze digitaliseren en in elk Europees land veilig opslaan, alle identieke databases.
Hieruit en hiermee kunnen verschillende doelen bereikt, namelijk controle van de personen, controle van de afkomst d.m.v. geografische DNA.
Daarmee is te voorkomen dat nieuwkomers gaan shoppen in Europa, doel van deze gegevens is duidelijkheid, dat men tijdelijk in Europa is, dat geen vergissing mogelijk is qua persoon, na de oorlog moet men terug, om te voorkomen dat landen deze mensen niet terugneemt moet Europa een stok achter de deur hebben, d.m.v. subsidies en dwangmaatregelen tegen landen die ongewenste nieuwkomers niet terugnemen. Economische nieuwkomers zijn niet welkom.
Immigratie is altijd mogelijk, de aanvraag gebeurt buiten Europa, op het consulaat van het betreffende land, proberen kan altijd, immigratie is aan strenge regels gebonden zoals een goede integratie in het betreffende land en dat men werk vindt zoals in Australië ook gebeurd. Als de immigratie mislukt moet men alsnog terug.
Als men geen land kan vinden die ongewenste nieuwkomers willen opnemen dan een overeenkomst sluiten met een land in Afrika sluiten die tegen betaling deze mensen wel willen opnemen.
Om dit te bereiken moet er een nieuwe dienst in Europa opgezet worden, de autochtone Europeaan. Die de instrumenten en rechten heeft om deze werkzaamheden uit te voeren.
opsporen van illegale nieuwkomers
terugsturen van illegale nieuwkomers
vastzetten van illegale nieuwkomers
grensbewaking
Hiermee heeft het geen zin meer om vanuit een veilig land naar Europa te gaan,
hiermee heeft het geen zin meer om vanuit een oorlogssituatie te emigreren naar Europa omdat men altijd na de oorlog weer terug moet, om het moederland weer op te bouwen. Het argument dat men gewend is aan het Europese leven is geen reden om in Europa te blijven.
Immigratie gaat alleen via een reguliere methode via de immigratiedienst en aanvraag in het consulaat.
Daarmee wordt een groot verschil gecreëerd met vroeger, dat wil zeggen een scheiding tussen immigratie en vluchtelingen, een vluchteling is niet automatisch een immigrant.
Voordelen van deze methode is dat immigratie eerlijker wordt, dat men mensen met kwade bedoelingen en profiteurs kan weigeren, dat oorlogsslachtoffers geholpen worden maar na de oorlog terug worden gebracht. Ook een voordeel is dat men de reeds aanwezige vluchtelingen kan filteren en ongewenst personen buiten Europa gebracht worden. Ook is het financieel aantrekkelijk, deze mensen hebben een aparte status, krijgen een klein beetje zakgeld, goedkope woning, basis gezondheidszorg totdat de oorlog voorbij is. Hiermee wordt het Vluchtelingenverdrag met de VN niet geschonden.
Dit is ook eerlijker t.o.v. de autochtone Europeaan, door de extra kosten en verzorging van nieuwkomers gaat de WAO leeftijd op ten duur met 7 jaar omhoog. Verder sluit dit beleid aan op de bestaande situatie, de grenzen hoeven niet zwaar bewaakt te worden doordat aanhouding en opsporing binnen Europa is, daardoor worden de ongewenste asielzoekers opgespoord en uitgezet, het heeft geen voordeel meer om terug te komen omdat de registratie centraal geregeld is in Europa.
Nog een probleem is dat een groot gedeelte van de nieuwkomers Islamiet is, deze bevolkingsgroep heeft een geloof dat andere geloven uitsluit, atheïsten discrimineert, een gesloten bevolkingsgroep is die geen kritiek accepteert, geweldsincidenten zijn aan de orde van de dag.
De islam heeft vanaf haar oorsprong de wereld willen onderwerpen aan de islam, aan Allah en aan Mohammed. En dit hebben ze vanaf haar oorsprong gedaan door middel van jihad. In dit opzicht kunnen we de Kruistochten terecht zien als de eerste grote reactie van de christelijke wereld op de expansionistische en gewelddadige islam. En niet zoals sommige "historici" ons willen doen geloven dat de Kruistochten een gevolg waren van een agressieve en imperialistisch Christendom.
Het ergste van alles is dat door dit te zeggen de jihadisten onder de moslims gesterkt worden in hun haatgevoelens jegens christenen en het vrije Westen. Het gaat zelfs zover dat sommige jihadisten geloven dat zij moslimland heroveren als ze spreken over jihad tegen Israel, Spanje en Turkije, terwijl het juist de islam was die deze landen binnengevallen, veroverd en geïslamiseerd hebben. Waar het de christenen gelukt is om gebied te heroveren, dan was dat slechts het terugnemen van wat al rechtsgeldig van hun was.
Dat is het grote probleem, de manier waarop de Islam zich verspreidt, de Islam heeft een belangrijke eigenschap, het dagelijks leven en geloof zijn geïntegreerd, hierbij hoort ook de politiek.
Hieraan hebben onze democratische politici nog niet aan gedacht, dat als Nederland geïslamiseerd wordt , de politiek overbodig is , want de Islam past niet in een democratie, die sluit andere geloven uit, in een democratie zijn bijna alle geloven welkom en heeft iedereen dezelfde rechten en plichten,dat is de kern van een democratie, het hart, de structuur van de Islam dwingt mensen op een subtiele manier om Mohammedaan te worden, mensen van de groep die dat niet worden ,worden op vele manieren gediscrimineerd totdat ze ten einde raad de Islam bedrijven, politiek en Islam zijn nauw met elkaar verbonden.
Mede om deze reden is de Islam niet wenselijk in democratie zoals Nederland, in Turkije kan het wel, maar daar is ook geen echte democratie waar mensen in vrijheid kunnen leven, daar wijzen alle neuzen dezelfde kant op, 99.8 procent is mohammedaan. In Zweden is het al zo ver dat Mohammedanen elke morgen een oproep tot het ochtendgebed willen doen zodat iedereen dat hoort. Zelfs in Marokko wordt dat niet gedaan. Daarom moeten deze mensen terug naar hun thuisland, daar kunnen ze zich volledig verdiepen in de Islam, niet in Europa.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken