Uitslag Ajax - AZ

Ajax heeft zondag een zeer overtuigende zege geboekt op AZ. De Amsterdammers rekenden op eigen veld met 5-0 af met de Alkmaarders.

Ajax begon voortvarend aan de wedstrijd en Donny van de Beek opende al na drie minuten de score. De middenvelder werd vrijgespeeld door Dusan Tadic en schoot de bal onder de uitgekomen Marco Bizot door: 1-0. AZ, dat aanvallend onmachtig was, kreeg na een kwartier spelen via Marko Vejinovic een mogelijkheid, waar zijn schot André Onana in de problemen bracht. De Amsterdammers waren de dominante ploeg in de Johan Cruijff ArenA en dachten via Nicolas Tagliafico op 2-0 te komen, maar een prachtige omhaal werd gekeerd door Bizot.

In het restant van de eerste helft werd er niet meer gescoord, al kreeg Ajax via Kasper Dolberg en Tadic nog wel mogelijkheden. In de derde minuut na rust viel wel de tweede treffer van de wedstrijd te noteren. Een schot van Hakim Ziyech werd niet goed verwerkt door Bizot, waarna Dolberg attent reageerde en wist te scoren. Vier minuten later was het ook 3-0. Een schot van Daley Blind werd door Ricardo van Rhijn van richting veranderd en liet Bizot kansloos.

Ajax overklaste AZ volledig in de tweede helft en benadrukte dat in de 61ste minuut met de vierde treffer. Ziyech kapte twee AZ-verdedigers uit en schoot liet Bizot wederom vissen. De ploeg van Erik ten Hag ging op jacht naar meer doelpunten en Lasse Schöne was dichtbij de 5-0, maar schoot een vrije trap nipt over. De vijfde treffer viel zes minuten voor tijd alsnog. Ziyech gaf de voorzet, waar David Neres overstapte en Tadic beheerst kon afronden. In de slotseconden viel nog bijna de 6-0, waar Ziyech de bal op de paal schoot. De Marokkaan verliet met een hamstringblessure geblesseerd het veld.

Het betekent wederom een nederlaag voor AZ tegen de traditionele top-drie, waar het 19 van de laatste 22 wedstrijden verloor. De ploeg van John van den Brom staat na acht wedstrijden op de zesde plaats, waar Ajax tweede staat met vijf punten achterstand op koploper PSV.

Donny van den Beek juicht na het scoren van de 1-0 (Pro Shots / Marcel van Dorst)