Nederland verrast met zege op Portugal

Het Nederlands elftal heeft in Genève een uitstekende overwinning geboekt op Portugal. De Europees kampioen werd voor rust al afgetroefd.

Bondscoach Ronald Koeman besloot zijn basisteam op zeven posities te wijzigen ten opzichte van afgelopen vrijdag, toen Engeland in Amsterdam met 0-1 te sterk was. Zo flets en voorzichtig als Oranje toen voetbalde, zo frivool oogde het aanvalsspel van Nederland voor rust tegen de Portugezen. Met Cristiano Ronaldo in de basis mocht de opponent van Oranje het initiatief in handen nemen, maar Portugal wist daar weinig mee te doen.

Oranje kon ondertussen toeslaan vanuit de tegenaanval. Nadat Davy Pröpper vanaf links met een uitstekende pass ruimte creëerde voor Memphis Depay, kwam de bal uiteindelijk op rechts uit bij Kenny Tete. De vleugelverdediger legde terug op Donny van de Beek, wiens mislukte schot werd verlengd door Depay: 0-1.

Na een halfuur werd het 0-2 na opnieuw een aanval via de rechterkant. Matthijs de Ligt combineerde met Van de Beek en Ryan Babel kon van dichtbij een strakke voorzet van De Ligt binnenknikken. Kort voor rust kopte de Ajax-verdediger een vrije trap terug naar Van Dijk, die met een schot in de verre hoek zelfs voor een 0-3 ruststand zorgde.

In de tweede helft werd het voor Portugal nog moeilijker, want João Cancelo kreeg voor een overtreding op Tonny Vilhena zijn tweede gele kaart. Het laatste halfuur leverde weinig spektakel op en Koeman liet Guus Til en Justin Kluivert hun interlanddebuut maken. Jasper Cillessen werd getest bij doelpogingen van Ricardo Quaresma en Mário Rui, maar de grootste kans was voor André Silva. Van de Beek blokte van dichtbij zijn inzet, waardoor het 0-3 bleef.

Het is voor het Nederlands elftal de tweede overwinning ooit op de Portugezen. De eerste was in oktober 1991, een EK-kwalificatiewedstrijd in De Kuip. Koeman stond toen zelf nog op het veld en Oranje won met 1-0 door een doelpunt van Richard Witschge.