Veel zondagse files na ongeval A9 Velsen-Zuid

De gevolgen van een reeks aanrijdingen op de A9 tussen Alkmaar en Amstelveen zijn uren later nog goed merkbaar. Bij Velsen-Zuid reden zondagochtend tien auto's op elkaar en in de kijkersfile de andere kant op, naar Alkmaar, ontstond een kop-staartbotsing. De snelweg was rond 14.30 uur nog steeds dicht en dat is de voornaamste oorzaak van een ongebruikelijke 'zondagmiddagspits': in 27 files staat het over ruim 70 kilometer vast.

Dat de Coentunnel (A10) uitgerekend dit weekend in beide richtingen dicht is, helpt volgens de ANWB ook niet mee. Het verkeer kan die voor een alternatieve route niet gebruiken. Rond Zaandam en IJmuiden hebben weggebruikers nog steeds hinder van de nasleep van het ongeluk op de A9. Bijna veertig inzittenden van auto's zijn door ambulancepersoneel nagekeken, twee moesten naar het ziekenhuis.

Volgens Rijkswaterstaat is de A9 bij Velsen-Zuid nog afgesloten voor sporenonderzoek en om auto's weg te slepen die bij de aanrijdingen betrokken waren. Mensen in honderden auto's die urenlang achter het ongeval stonden, kregen in de loop van de middag hulp: ze kunnen onder begeleiding omkeren en worden de snelweg afgeleid.

Veel zondagse files na ongeval A9 Velsen-Zuid
Veel zondagse files na ongeval A9 Velsen-Zuid (Foto: ANP)