FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 8 oktober 2017

Koning verwacht veel van staatsbezoek Portugal

Koning Willem-Alexander heeft hoge verwachtingen van het driedaagse staatsbezoek aan Portugal dat dinsdag begint. Dat zei hij in een ontmoeting met Portugese media. Willem-Alexander toonde zich daarbij onder de indruk van het herstel van Portugal na de 'zwarte periode' van de recente zware economische en financiële crisis.

Het koningspaar wordt bij het bezoek vergezeld door de ministers Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en Lilianne Ploumen van Buitenlandse handel, die een handelsmissie van zo'n 25 bedrijven en instellingen aanvoert. Speerpunt van de handelsmissie is de kennisintensieve economie, waaronder de luchtvaartsector, milieutechnologie en duurzame energie. Volgens de koning kan Portugal daarnaast nog wel wat meer Nederlandse toeristen gebruiken.

Koenders en Ploumen zijn voor het laatst op pad met koning en koningin. Ploumen dacht dat het staatsbezoek aan Italië haar laatste zou zijn. Ze had niet verwacht dat de kabinetsformatie zich nog tot oktober zou uitstrekken. De koning kreeg van de Portugese journalisten ook vragen over de lange kabinetsformatie en antwoordde dat coalitievorming nu eenmaal tijd vraagt, en dat het op serieuze wijze moet gebeuren.

Portugal is het twaalfde land waar koning Willem-Alexander samen met koningin Máxima op staatsbezoek gaat. Hij heeft het land naar eigen zeggen in 2004 voor het laatst in een semi-officiële capaciteit bezocht, om Oranje aan te moedigen bij het EK voetbal dat toen in Portugal werd gehouden.

Koning verwacht veel van staatsbezoek Portugal
Koning verwacht veel van staatsbezoek Portugal (Foto: ANP)

Broer dader steekpartij Marseille opgepakt

Een Italiaanse anti-terreureenheid heeft een broer van de man die vorige week op een station in de Franse stad Marseille twee vrouwen doodstak, in het Noord-Italiaanse Ferrara gearresteerd. Dat melden Italiaanse media.

Frankrijk had een internationaal arrestatiebevel voor de 25-jarige broer uitgevaardigd. Na wat de Italiaanse politie beschreef als een 'zeer complex' onderzoek, werd hij opgespoord in Italië. Hij wordt vastgehouden op verdenking van medeplichtigheid aan de aanval van zijn broer en lidmaatschap van een terroristische organisatie.

De man stak zondag 1 oktober twee vrouwen dood in Zuid-Franse havenstad. De dader riep volgens de politie "Allahu akbar"(God is de grootste) terwijl hij voorbijgangers aanviel. Een getuige vertelde dat ze zag hoe de man een mes uit zijn mouw haalde. Daarmee viel hij de twee vrouwen aan. Vervolgens arriveerden militairen bij het treinstation. Een van hen schoot de man dood.

Broer dader steekpartij Marseille opgepakt
Broer dader steekpartij Marseille opgepakt (Foto: ANP)

Sliedrechtse volleybalsters beginnen met winst op promovendus

De Eredivisie volleybal bij de vrouwen is dit weekeinde van start gegaan. Regerend landskampioen Sliedrecht Sport toog naar Limburg voor het openingsduel met promovendus Nering Bögel VC Weert en dat leverde een simpele zege in drie sets op.

VC Sneek, vorig jaar de verliezend finalist, nam het zondag in hun openingsduel op tegen Flynth FAST, de revelatie van vorig seizoen. De kleine ploeg uit Sint-Anthonis promoveerde en eindigde het reguliere seizoen knap als vierde. Tegen Sneek gaven ze zondag gelijk weer goed partij, maar de Friezen wisten in de vijfde set toch de winst over de streep te trekken.

Uitslagen Eredivisie volleybal vrouwen
Talentteam 1 Regio Zwolle 3
(25-21,20-25,21-25,14-25)

Nering Bögel VC Weert 0 Sliedrecht Sport 3
(19-25,14-25,17-25)

Coolen-Alterno 3 Eurosped 1
(12-25,25-15,25-17,25-19)

Peelpush 3 Springendal/Set-Up'65 2
(16-25,25-21,25-23,20-25,15-11)

Flynth FAST 2 VC Sneek 3
(27-25,15-25,26-28,25-18,10-15)

Golfster Van Dam zakt terug op slotdag, maar zet prima prestatie neer

Golfster Anne van Dam heeft de Lacoste Ladies Open de France als gedeeld vierde afgesloten. De Nederlandse speelde een zeer sterk toernooi in Frankrijk en lag zondag op de slotdag zelfs een tijdje stevig op de tweede plek, maar viel toch nog wat terug.

De 22-jarige Van Dam begon de vierde ronde ook uitstekend en had halverwege al vier birdies te pakken, goed voor een score van vier slagen onder par. In de tweede helft van de baan liet ze echter juist vier bogeys noteren, waarmee ze weer precies op het baangemiddelde uitkwam. 

Het bezorgde Van Dam een eindscore van zeven slagen onder par, waardoor ze de vierde plek moest delen met de Engelse Holly Clyburn. Voor de Nederlandse was het na haar zege in Xiamen vorig jaar pas de tweede top-10-klassering ooit op de Ladies European Tour.

De winst was voor de Amerikaanse Cristie Kerr. De veterane kende twee geweldige eerste ronden, een zeer wisselvallige derde ronde en een weinig bijzondere slotronde, goed voor zeventien slagen onder par. De Chinese Xi Yu Lin steeg dankzij een topdag op zondag naar de tweede plek op -13, Azahara Muñoz uit Spanje werd met -8 derde.

Basketballers Zwolle maken gehakt van debutant Den Helder

De basketballers van het Zwolse Landstede zijn het seizoen in de Dutch Basketball League uitstekend begonnen. In eigen huis was de Supercup-winnaar veel te sterk voor de Den Helder Suns, die debuteren in de DBL.

Zwolle begon furieus en verdedigde ijzersterk. Doordat ook de aanval heerlijk liep stond na het eerste kwart al een 25-8 stand op het bord. Jordan Gregory was goed op dreef aan Zwolse zijde en had halverwege al elf punten op zijn naam, waarmee hij een prima aandeel had in de 49-20 ruststand. De Suns werden in de tweede helft wel wat minder weggespeeld, maar het Zwolse tempo konden ze niet bijbenen: 87-47. Gregory en Franko House voerden de score aan met elk zestien punten.

Basketball Academie Limburg begon het seizoen thuis tegen het sterke Aris Leeuwarden. In het eerste kwart hield BALimburg prima stand, maar Aris walste er in het tweede kwart overheen en stond halverwege met 39-52 voor. Ook in het restant van de wedstrijd slaagden de Friezen erin de Limburgers in toom te houden, waardoor ze met een 80-96 zege naar huis reisden. Daan Rosenmuller (23) en Roel Aarts (22) scoorden prima bij BALimburg, Deividas Kumelis (19) en Emile Blackman (17) voerden de lijst bij Aris aan.

Den Bosch verspeelt dure punten in 95e minuut tegen RKC

FC Den Bosch heeft zondag dure punten laten liggen in de Jupiler League. In Waalwijk begon Den Bosch prima tegen RKC, doordat Mats Deijl al na drie minuten voor de eerste treffer zorgde.

RKC begon vervolgens druk te zetten, maar Den Bosch wist het te overleven. Dylan Seys schoot de bal op de paal van een leeg doel en dus kon Den Bosch nog eens opgelucht ademhalen. Toch ging het nog fout: diep in blessuretijd viel een corner voor de voeten van Ingo van Weert, die alsnog de 1-1 in het doel werkte. 

De eerste periode in de Jupiler League duurt nog drie speelronden en Jong Ajax gaat met veertien punten aan de leiding. Fortuna Sittard heeft er dertien, N.E.C. Nijmegen elf en Den Bosch tien.

Illegale prostitutiebedrijven strafbaar

Escortbureaus en pooiers zonder vergunning staat straks strafrechtelijke vervolging te wachten. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben afspraken gemaakt over hardere aanpak van illegale prostitutiebedrijven om uitwassen als mensenhandel te bestrijden. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover door de NOS.

De illegale seksbedrijven kunnen nu al een bestuurlijke boete krijgen vanwege het werken zonder vergunning. In de toekomst zijn ze strafbaar en kunnen de illegale pooiers bijvoorbeeld celstraffen verwachten.

In de praktijk blijkt bij pooiers en bureaus zonder vergunning vaak sprake van mensenhandel en misbruik. Boetes helpen hier niet afdoende tegen. Volgens ingewijden kijken de partijen van de nieuwe coalitie verschillend aan tegen "de realiteit" van het bestaan van de sector op zich, maar hebben zij elkaar gevonden in het bestrijden van de uitwassen.

Illegale prostitutiebedrijven strafbaar
Illegale prostitutiebedrijven strafbaar (Foto: ANP)

Markelov wint sprintrace Formule 2 in Jerez

Artem Markelov heeft zijn vierde overwinning van het Formule 2-seizoen binnengehaald. Dankzij goed bandenmanagement wist hij zonder problemen de leiding over te nemen en een flinke voorsprong op te bouwen. Ook DAMS-coureurs Nicholas Latifi en Oliver Rowland wisten hun banden te sparen en mochten aanschuiven op het podium. Nick de Vries moest in een latere fase van de race een nieuw setje banden laten monteren, maar wist zich vervolgens sterk terug te knokken naar een zesde plek, waarbij hij kampioen Charles Leclerc op de finishlijn inhaalde. Álex Palou ging het grootste deel van de race aan de leiding, maar in de slotfase viel hij steeds verder terug door versleten banden, hij zou uiteindelijk achtste worden.

Leclerc was al eerder in de wedstrijd naar binnen gegaan, omdat hij zeer aanvallend aan de race begon. Een pitstop in de sprintrace is niet gebruikelijk, dus het was redelijk opvallend te noemen dat de Monagask zo sterk was. Halverwege de race waren zijn banden op en moest Leclerc zich melden bij zijn team. Jordan King had een aanvaring met Luca Ghitto, waarbij de laatste tot de staart van het veld veroordeeld had. Een straf hoefde King echter niet te vrezen, want enkele ronden later blies hij zijn motor op vanaf een tweede positie.

Duits elftal met tien uit tien op weg naar WK

Duitsland is foutloos gebleven in de WK-kwalificatiecyclus. In de eerste helft bood Azerbeidzjan nog verdienstelijk weerstand, maar uiteindelijk boekte die Nationalelf zondagavond een 5-1 overwinning. Duitsland heeft dertig punten verzameld uit tien wedstrijden en gaat dus met een perfecte kwalificatiereeks op jacht naar de tweede wereldtitel op rij. Noord-Ierland, dat met 1-0 verloor van Noorwegen, werd tweede in de poule en gaat de play-offs in. Al voor de wedstrijden waren de nummers één en twee bekend. Tsjechië won voor spek en bonen met 5-0 van San Marino.

Aanvankelijk leek de wedstrijd voor Duitsland uitstekend te beginnen. Binnen negen minuten kwam de ploeg van Joachim Löw op voorsprong via een schitterende hakbal van Leon Goretzka. Na een hoekschop kwam de bal bij de tweede paal terecht bij de middenvelder, die haast uit stand de bal in de bovenhoek kreeg met zijn hak. Dat doelpunt gaf Duitsland echter niet het vertrouwen of het vermogen om Azerbeidzjan met de rug tegen de muur te zetten. De gastheer had duidelijk de overhand, maar was niet zo machtig als in voorgaande interlands.

Azerbeidzjan wilde Duitsland in de tegenaanval pijn doen, maar mocht zich na een halfuur gelukkig prijzen dat het 1-0 bleef. Na een één-twee tussen Lars Stindl en Thomas Müller kwam de bal terecht bij Sandro Wagner, die van dichtbij moest scoren. Hij trof echter de paal en kreeg de bal in de rebound tegen de knie, waarna het leer naast zeilde. Het bleek een dure misser, want even later maakte Azerbeidzjan gelijk. Ramil Sheydaev drong het zestienmetergebied binnen nadat Shkodran Mustafi geblesseerd afhaakte, stuurde Antonio Rüdiger tot tweemaal toe het bos in en verschalkte Bernd Leno in de korte hoek.

Mustafi moest gewisseld worden; eerder was Rüdiger al ingevallen voor Niklas Süle. Het zat Duitsland dus niet mee, maar Azerbeidzjan toonde veel lef en maakte op die manier aanspraak op de gelijkmaker. Met een gigantische misser liet Leroy Sané na om Duitsland nog voor rust op 2-1 te zetten. In de tweede helft moesten de bezoekers zich toch gewonnen geven. Julian Brandt had ruimte op de rechterflank en bracht de bal voor bij Wagner, wiens kopbal werd gekeerd door de keeper. De bal had de doellijn echter al gepasseerd, zo bleek met het HawkEye-systeem, en dus telde de treffer.

Duitsland zocht naar meer en was dichtbij via Stindl. Doelman Kamran Agayev was al verslagen, maar de inzet van de aanvaller spatte uiteen op de paal. Na ruim een uur werd het via Rüdiger toch 3-1: na een corner werd zijn kopbal nog getoucheerd door Badavi Guseynov, waardoor Agayev kansloos was. Daarna ging het hard en deed ook Goretzka opnieuw een duit in het zakje. Azerbeidzjan kwam nauwelijks nog van de eigen helft af en Duitsland oogde een stuk overtuigender dan eerder in de wedstrijd. Een verwoestende uithaal van Emre Can betekende de eindstand; Azerbeidzjan trof nog de paal.

WK-zilver Zonderland na bizarre redding op rekstok, brons Deurloo

Turner Epke Zonderland heeft op het wereldkampioenschap in Montreal in een knotsgekke rekstokfinale het zilver veroverd. De voormalig olympisch kampioen en tweevoudig wereldkampioen moest de Kroaat Tin Srbic voor zich dulden.

Bart Deurloo opende de finale en dat deed de Nederlander uitstekend. Hij turnde netjes en dat werd beloond met 14,200 punten. De Zwitser Pablo Brägger kwam er niet aan te pas, waarna Zonderland zich mocht tonen.

Hij begon sterk, maar na een spectaculair vluchtelement greep hij met één hand mis. Een valpartij zat eraan te komen, maar wonder boven wonder herstelde Zonderland zich en wist hij met één arm de draai te voltooien, waardoor wereldwijd turnliefhebbend Twitter gelijk ontplofte - zo'n ietwat bizarre actie was immers zelden gezien.

Zonderland kon zijn oefening zo alsnog afmaken zonder te vallen en dat leverde hem met 14,233 punten toch een puike score op. Oliver Hegi kwam er niet aan te pas, de Cubaan Randy Leru turnde prachtig, maar viel bij de landing op zijn achterwerk. 

De Japanner Hidetaka Miyachi was vervolgens aan de beurt en hij begon met een spetterende oefening. Bij zijn tweede vluchtelement ging het echter mis en ook hij viel op de mat. Srbic slaagde er wél in om een nette, vlekkeloze oefening te turnen en hoewel het niet al te spectaculair was, leverde het wel 14,433 punten op.

De Rus David Belyavskiy sloot de finale af en leek mogelijk op weg naar goud, maar probeerde Zonderland zonder succes na te doen: hij kon zijn draai met één arm niet voltooien en eindigde als zesde. Zonderland pakte zo het zilver, Deurloo maakte het Nederlandse succes compleet met brons.

Blunder van de eeuw kost Harkemase Boys punten

Je hebt het missen van kansen en het missen van kansen. In die laatste categorie valt de misser van Dennis van Duinen van de Harkemase Boys. De linksback van de Friese formatie heeft de Misser van de Eeuw op zijn naam staan.

De Harkemase Boys stonden in de wedstrijd in de Derde Divisie 2-0 in de eerste helft voor tegen SV Capelle toen Van Duinen de kans kreeg om de score voor de Friezen uit te bouwen. De linksback kon op de doelman van Capelle afgaan die over de bal heen maaide. Hij was al bezig met het vieren van de goal toen hij in alle rust uithaalde om de bal in het net te leggen. In plaats van de touwen te laten trillen schoot Van Duinen ruim over, tot ontsteltenis van alles en iedereen.

Het werd nog erger voor de Harkemase Boys, want in plaats van een gelijkspel of een zege ging de wedstrijd tegen Capelle uiteindelijk met 2-3 verloren.

In onderstaand fragment kun je vanaf 2:56 minuten zien hoe de bal niet in het net verdwijnt.


De misser van Dennis van Duinen (Bron: YouTube)

Herovering laatste deel Raqqa op IS van start

De alliantie van Koerdische en Arabische strijdkrachten begint zondagavond met de herovering van het laatste deel van de Syrische stad Raqqa op terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). De stad was jarenlang de belangrijkste stad die onder beheer van IS lag.

Meer dan 80 procent van de stad is al in handen van de alliantie die in haar strijd door de VS wordt gesteund. De herovering van Raqqa zou betekenen dat IS nergens meer een belangrijk bolwerk heeft. De alliantie van Koerdische en Arabische milities, die zich Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) noemt, heeft in juni de aanval op Raqqa geopend.

Raqqa was voor de soennitische extremisten van IS de hoofdstad van hun 'kalifaat'. IS en andere strijdgroepen die tegen de regering van president Assad vechten namen de stad in maart 2013 in. Sinds begin 2014 was de stad alleen in handen van IS.

Herovering laatste deel Raqqa op IS van start
Herovering laatste deel Raqqa op IS van start (Foto: ANP)

Duizenden geëvacueerd uit brandende bouwmarkt Moskou

Hulpdiensten hebben zondag in de Russische hoofdstad Moskou zeker 3000 mensen geëvacueerd uit een brandend winkelcentrum waar bouwmaterialen worden verkocht.

De brand was uitgebroken in een magazijn in de kelder van de markt aan de rand van de stad, meldt het Russische persbureau TASS. De brandweer gebruikte blushelikopters om het vuur te doven.

De vlammen verspreidden zich over 55.000 vierkante meter. Volgens een hulpverlener is het dak op sommige plaatsen ingestort. Ongeveer honderd brandweermensen zijn ingezet om het vuur te bestrijden. Er is niets bekend over doden of gewonden.

Het bouwcentrum Sindika ligt aan de ringweg van Moskou. Het telt ongeveer 1200 winkels en heeft een totale oppervlakte van 130.000 vierkante meter.

Duizenden geëvacueerd uit brandende bouwmarkt
Duizenden geëvacueerd uit brandende bouwmarkt Moskou (Foto: ANP)



Stream van Ruptly TV

Nog geen spoor van Anne Faber

De zoektocht in Huis ter Heide (gemeente Zeist) naar de vermiste Anne Faber heeft zondag nog niets opgeleverd. De politie onderzocht zondag het gebied rond de vijver in het Blookerpark die vrijdag is leeggepompt, maar heeft niets gevonden. Het gebied rond de vijver was afgezet, maar is inmiddels weer vrijgegeven. Het slib uit de vijver is afgevoerd voor nader onderzoek, zei een woordvoerder van de politie.

Volgens hem wordt de zoektocht maandag hervat. Het zoekteam van politie richt zich nu vooral op het gebied tussen de Amersfoortseweg, Duinweg en Dennenweg.

Ongeveer 150 mensen waren zondag bezig het gebied uit te kammen. Naast de ME, familieleden, vrienden hielpen ook vrijwilligers van het Rode Kruis mee en experts van Defensie.

In de vijver werd donderdagavond een omafiets gevonden die hoogstwaarschijnlijk van de 25-jarige vrouw uit Utrecht is. In Huis ter Heide werd eerder deze week haar jas gevonden. Vrijdag werd ook nog een rugzak aangetroffen die waarschijnlijk van haar is. Volgens de woordvoerder zijn zondag geen nieuwe spullen aangetroffen.

Nog geen spoor van Anne Faber
Nog geen spoor van Anne Faber (Foto: ANP)

Honderdduizenden betogen voor Spaanse eenheid

In de straten in het centrum van Barcelona zijn naar schatting tussen de 350.000 en 400.000 mensen op de been om hun steun uit te spreken aan de nationale eenheid en ook te betogen tegen afscheiding van Catalonië van Spanje.

De aanwezige zwaaien met Spaanse en Catalaanse vlaggen en scandeerden "leve Spanje, leve Catalonië." De grote massa betogers gaat daarmee lijnrecht in tegen de wens van de Catalaanse deelstaatregering om zich af te scheiden van Spanje.

Tijdens het omstreden referendum van vorige week zondag sprak een 90 procent van de stemmers zich uit voor onafhankelijkheid, maar bijna 60 procent van de stemgerechtigden bleef thuis.

Zaterdag werd in veel Spaanse steden, waaronder Madrid en Barcelona, ook al gedemonstreerd tegen onafhankelijkheid van Catalonië.

Honderdduizenden betogen voor Spaanse eenheid
Honderdduizenden betogen voor Spaanse eenheid (Foto: ANP)

Hatton wint wederom Dunhill Links Championship, Luiten 36e

Net als vorig jaar heeft Tyrrell Hatton ook dit jaar het Dunhill Links Championship op zijn naam geschreven. Op de slotdag zag de Engelse golfer zijn leidende positie niet meer in gevaar komen.

Hatton begon met een voorsprong van vijf slagen op zijn eerste belager. Ook vandaag, voor de derde maal op rij, hield hij bogeys van zijn kaart. De Engelsman ging rond in -6 en met zijn score van-24 bleef hij zijn landgenoot Ross Fisher drie slagen voor.

Joost Luiten werd 36e met -9. Hij liep vandaag zijn enige bogeyvrije ronde van dit toernooi, maar zakte toch vijf plaatsen door een -3.

'Een op vijf kappers onderbetaald'

Een op de vijf kappers in Nederland krijgt minder betaald dan het cao-loon. Dat blijkt volgens vakbond FNV Mooi uit een onderzoek door Van Spaendonck naar onderbetaling in de sector.

De ongeveer 25.000 kappers in Nederland krijgen gemiddeld zo'n 20 procent minder betaald dan in de cao is afgesproken. In sommige gevallen zouden kappers zelfs niet eens het minimumloon krijgen. "Wij vinden dit schokkend, temeer daar onze achterban toch al geen enorme salarissen verdient", zegt voorzitter Marga Patijn van de FNV.

De bond wil in overleg met het ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid en werkgeversorganisatie ANKO om over het probleem te praten. Verder start de belangenbehartiger een actie om kappers bewuster te maken van de onderbetaling.

'Een op vijf kappers is onderbetaald'
'Een op vijf kappers onderbetaald' (Foto: ANP)

Mercedes-junior Russell pakt GP3-kampioenschap

Mercedes-junior George Russell heeft in het Spaanse Jerez zijn GP3-kampioenschap veiliggesteld. De Brit finishte in de tweede race van het weekend als vijfde, waarmee hij precies de benodigde punten ten opzichte van de als zevende gefinishte Jack Aitken pakte. Met vijftig punten voorsprong in het kampioenschap en nog 48 punten te verdelen is zijn voorsprong nu onoverbrugbaar. Het is de derde maal op rij dat zijn team - ART - de coureurstitel pakt, nadat Esteban Ocon en Charles Leclerc hetzelfde deden.

Russell deed al meteen na de start wat hij moest doen: Aitken inrekenen. Toen Aitken vervolgens van de baan raakte en nog een plek af moest staan aan Fukuzumi, zag het er goed uit voor de Brit. Naarmate de finishvlag naderde, raakten Red Bull-junioren Niko Kari en Dan Ticktum elkaar na een agressieve verdedigende move van Kari, waardoor Ticktum spinde en vast kwam te zitten in het grind.

Na de herstart kwam Russell nog onder druk te staan van Fukuzumi, maar hij wist zijn vijfde plaats te verdedigen en stelde zo de titel veilig. De van pole gestarte Alessio Lorandi pakte onbedreigd de overwinning, voor Dorian Boccolacci en Kari, die voor zijn aanvaring met Ticktum na de race een tijdstraf van 10 seconden kreeg en zo als laatste geklasseerd werd.

De Plus naar huis, Bakelants blijft in ziekenhuis

Laurens de Plus heeft vandaag het ziekenhuis in het Italiaanse Cantu verlaten, al zit hij nog wel in een rolstoel.

De renner van Quick-Step miste gisteren tijdens de Ronde van Lombardije een bocht in een afdaling en vloog over de vangrails het ravijn in. Zijn verwondingen vallen mee.

Jan Bakelants, die op vrijwel dezelfde plek ook uit de bocht vloog en enkele meters naar beneden smakte, was niet zo fortuinlijk. Hij liep onder meer zeven ribbreuken en twee gebroken ruggenwervels op en zal voorlopig in het ziekenhuis moeten blijven. De renner van AG2R moet plat blijven liggen, omdat de breuk in één van zijn ruggenwervels niet stabiel is.

Heldenstatus Salah door Egypte naar eerste WK in 28 jaar te schieten

Egypte heeft zich zondagavond voor de eerste keer sinds 1990 weten te kwalificeren voor een WK. De Farao’s waren met 2-1 te sterk voor Congo-Kinshasa, al had het nog wel wat voeten in de aarde. Een beslissende strafschop van Mohamed Salah deed het Noord-Afrikaanse land diep in de blessuretijd ontploffen van vreugde.

Diezelfde Salah had zijn land na een uur spelen ook al op voorsprong gezet. De aanvaller van Liverpool pikte een lange bal nadat het leer werd doorgekopt door een tegenstander op buiten de zestien, zette een dribbel in en verschalkte Barel Mouko uiteindelijk met een puntertje. Egypte wist dat het zich bij winst met nog een speelronde te gaan zou verzekeren van groepswinst, en het enige ticket voor het WK in een poule met verder Uganda en Ghana, en zat lange tijd op rozen.

Drie minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd leek het echter toch nog helemaal mis te gaan voor de thuisploeg: een instormende Arnold Bouka Moutou werd over het hoofd gezien door de verdediging en knalde de gelijkmaker achter Essam El Hadary. De Egyptenaren leken daardoor nog bijna een maand op duidelijkheid te moeten wachten, maar kregen diep in de blessuretijd een meevaller na een Congolese overtreding. Salah knalde de strafschop daarna hard binnen en dat betekende meteen het einde van de wedstrijd.

Frankrijk, Japan en Engeland beginnen WK onder 17 met ruime zege

Op het wereldkampioenschap voetbal voor spelers tot 17 jaar in India is Frankrijk begonnen met een ruime zege. Heel verrassend was dat niet, want Frankrijk begon tegen Nieuw-Caledonië, dat debuteert op een eindtoernooi van de FIFA.

Al na vijf minuten had Nieuw-Caledonië de eerste goal te pakken, maar helaas voor Bernard Iwa eindigde de bal wel in het eigen doel. Amine Gouiri (2x), Claudio Gomes, Maxence Caqueret en nog een eigen goal, dit keer door Kiam Wanesse, brachten Frankrijk bij rust al op 0-6. De tweede helft was een stuk minder pijnlijk voor de eilanders: Cameron Wadenges scoorde in de blessuretijd zelfs en nog in het juiste doel ook. Wilson Isidor bepaalde de eindstand vervolgens op 1-7. 

Ook de andere partij in de groep leverde flink wat vermaak op voor de ruim dertienduizend aanwezige toeschouwers. Keito Nakamura tekende namens Japan al in de eerste helft tegen Honduras voor een hattrick, terwijl ook Takefusa Kubo scoorde. Patrick Palacios deed namens Honduras wat terug, maar in de tweede helft brachten Taishei Miyashiro en Tochi Suzuki de eindstand op 1-6.

In groep F had Engeland niet al teveel te dulden van Chili. Callum Hudson-Odoi opende al vroeg de score in het met meer dan 46 duizend toeschouwers gevulde Salt Lake Stadium in Kolkata. Jadon Sancho van Borussia Dortmund voegde er twee goals aan toe, Angel Gomes zorgde voor de 0-4 eindstand. Drie uur later zaten er nog tienduizend meer mensen in het stadion bij Irak - Mexico, waar Mohammed Dawood al snel voor de 1-0 zorgde. Roberto de la Rosa bepaalde in de tweede helft de eindstand op 1-1.

Het WK onder 17 is live te volgen op Eurosport.

VS schorten verstrekken visa in Turkije op

De diplomatieke vertegenwoordiging van de Verenigde Staten in Turkije heeft het verstrekken van visa voor niet-immigranten opgeschort. De VS hebben dit besluit genomen voor de "herevaluatie" van de veiligheidstoezeggingen van Turkije voor haar personeel.

"De recente gebeurtenissen hebben er toe geleid dat de VS de Turkse toezegging voor de veiligheid van de missie en het personeel te waarborgen moet herbeoordelen", aldus een verklaring van de diplomatieke missie in de Turkse hoofdstad Ankara.

Het besluit volgt nadat woensdag een Turkse medewerker van het Amerikaanse consulaat in Istanbul werd aangehouden op verdenking van spionage en het lidmaatschap van de beweging van de moslimgeleerde Fethullah Gülen. Die wordt door Turkije verantwoordelijk gehouden voor de staatsgreep in juli 2016.

VS schorten verstrekken visa in Turkije op
VS schorten verstrekken visa in Turkije op (Foto: ANP)

Polen naar WK na chaotische slotfase, Denen naar play-offs

Polen heeft zich zondagavond dankzij een 4-2 zege op Montenegro verzekerd van de koppositie in groep E en dus plaatsing voor het WK van volgend jaar. De Polen kwamen via Krysztof Maczynski al vroeg op voorsprong en er was lang geen vuiltje aan de lucht voor de thuisploeg.

De Montenegrijnen, die bij een overwinning en een nederlaag van Denemarken nog beslag konden leggen op de tweede plek, kwamen echter in de slotfase nog langszij, om vervolgens nog een treffer van Robert Lewandowski en een eigen goal te moeten incasseren. De Denen leken zelf dankzij een rake strafschop van Christian Eriksen te gaan winnen van tien Roemenen, maar moesten toch genoegen nemen met een laat gelijkspel. Denemarken moet via de play-offs naar het WK, Kazakhstan en Armenië speelden voor spek en bonen nog met 1-1 gelijk.

Polen - Montenegro 4-2
De wedstrijd was pas zes minuten oud toen Maczynski het leer al achter doelman Danijel Petkovic had liggen. Piotr Zielinski leek voor eigen succes te willen gaan, maar raakte de bal niet goed, waarna Maczynski kon profiteren. De thuisploeg bleef daarna aandringen en tien minuten later was het op aangeven van Lewandowski opnieuw raak. De sterspeler vond Kamil Grosicki in de zestien, waarna een schuiver in de rechterhoek voldoende was voor een doelpunt.

Montenegro kreeg nog voor rust via Vladimir Jovovic een kans iets terug te doen. Zijn schot verdween echter langs de verkeerde paal van het doel van Wojciech Szczesny. In de tweede helft gebeurde er geruime tijd weinig, maar in de slotfase ging het helemaal los. Stefan Mugosa zorgde met een knappe omhaal voor de 2-1 en via Fatos Bericaj werd het vlak daarna ook 2-2. Een verdedigende fout van de bezoekers bood Lewandowski echter de kans om zijn land weer op voorsprong te zetten en door een eigen goal van Filip Stojkovic viel het doek definitief voor Montenegro.

Denemarken - Roemenië 1-1
Bondscoach Age Hareide hield Kasper Dolberg en Lasse Schöne op de bank, maar liet andere bekende namen als Eriksen en Nicklas Bendtner wel aan de aftrap verschijnen. Die laatste dacht zijn land na ruim een halfuur spelen na een knappe actie ook op voorsprong te zetten door de keeper te omspelen en af te ronden. De grensrechter besloot echter anders en liet het doelpunt ten onrechte afkeuren.

Na een uur spelen was het wel raak voor de thuisploeg. Cristian Ganea maakte een overtreding in de zestien en incasseerde ook geel, waarna Eriksen het vonnis vanaf de stip voltrok. De linksback liep drie minuten later ook meteen tegen zijn tweede gele prent aan, waardoor de Roemenen het duel met tien man uit moesten spelen. Met Dolberg en Schöne in de slotfase in de ploeg leek Denemarken het duel rustig vol te kunnen maken. Dat was echter buiten Ciprian Deac gerekend, die vlak voor tijd uit de rebound de gelijkmaker voor zijn rekening nam.

Vast tarief voor Wmo-hulp

Het nieuwe kabinet maakt een einde aan de opeenstapeling van verschillende eigen bijdragen die mensen betalen voor hulp op basis van de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (Wmo). Er komt een vast tarief waar zaken als huishoudelijke hulp, dagbesteding en maaltijdservice mee worden afgedekt. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door De Telegraaf. De krant spreekt van een 'Netflix-tarief' .

Gemeenten moeten zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De ondersteuning daarvoor gaat via de Wmo. Gemeentes vragen daar bijdrages voor, die flink op kunnen lopen als iemand gebruikmaakt van veel verschillende soorten hulp. Het nieuwe vaste tarief maakt daar een einde aan.

Vast tarief voor Wmo-hulp
Vast tarief voor Wmo-hulp (Foto: ANP)

MMA knock-outs van dit weekend

Dit weekend werden in octagons wereldwijd weer heerlijke knock-outs afgeleverd en wat is er nou leuker om een aantal mooie even achter elkaar te zetten.

Zoek het vliegend tandje na een verwoestende knie van Toru Ogawa op het gezicht van Atsusi Yamamato tijdens MMA-gala Pancrase 290.

Nog meer kniewerk tijdens Pancrase 290, wanneer Yusaku Inoue verwoestend met zijn knie uithaalt en Keigo Hirayama laat slapen.

Een waanzinnige KO! Hussam Qashou vanaf z'n rug in Kuwait...

UFC 216, waar Magomed Bibulatov zijn eerste verlies krijgt te verduren na een knock-out door John Moraga.

Lekkere combinatie van Tun Naing Oo die Ba Htoo Mang even laat zien dat driemaal toch echt scheepsrecht is.

Dit geweld komt uit Brazilië, waar alles veel harder lijkt. Jansey da Silva sloopt Romulo Correa tijdens WOCS 47.

Ja, en dát mag dus nie!


Tyson Nam KOs Rizvan Abuev, direct in de eerste ronde...


Shamil Abdulaev KOs Paulo Bueno heerlijk gecontroleerd.

Okay, okay...iets ouder, van begin deze week, en kickboksen...maar wat maakt dát uit met zo een prachtig opgezette knock-out.

Engeland ongeslagen naar WK, Slowaken hopen op play-offs

Engeland heeft de WK-kwalificatiereeks afgesloten zonder nederlaag. The Three Lions waren al zeker van groepswinst en wonnen zondag met 0-1 in de afsluitende wedstrijd tegen Litouwen. Spannender was de strijd om de felbegeerde tweede plaats: Schotland en Slowakije maakten allebei kans op een ticket voor de play-offs en Schotland verloor die kans definitief. Slowakije staat nu tweede, maar moet hopen op gunstige uitslagen op maandag en dinsdag in andere groepen om niet als negende nummer twee te eindigen. Schotland liet een voorsprong glippen tegen Slovenië (2-2), terwijl Slowakije tegen Malta wel deed wat het moest doen (3-0).

Litouwen - Engeland 0-1
Met liefst zeven wijzigingen ten opzichte van de vorige interland begon Engeland aan de poging om de groepsfase ongeslagen af te sluiten. De ploeg van Gareth Southgate kreeg na 26 minuten een uitgelezen kans om op voorsprong te komen: Dele Alli werd in het strafschopgebied neergehaald door Linas Klimavicius en Harry Kane ontfermde zich over de strafschop. Via de binnenkant van de paal benutte de spits het buitenkansje. In zijn laatste tien officiële wedstrijden was Kane goed voor liefst vijftien treffers.

Engeland controleerde de wedstrijd, maar Litouwen verdedigde over het geheel naar behoren. De bezoekers kwamen nauwelijks in de problemen en konden na rust op jacht naar een tweede doelpunt. Uitgespeelde kansen kwamen Engeland echter niet aanwaaien. De bezoekers hadden weliswaar het grootste deel van het balbezit, maar het tempo lag laag en Litouwen kon de Engelse aanvallen vrij eenvoudig afstoppen. Daardoor bleef het bij een magere 0-1 zege voor de lijstaanvoerder.

Slowakije - Malta 3-0
Slowakije kende de opdracht: zelf winnen en hopen op een misstap van Schotland. Toch stelde bondscoach Jan Kozak maar één spits op, met voormalig Willem II'er Adam Nemec. Verder was onder meer plek voor ex-Ajacied Stanislav Lobotka en voormalig Eredivisionist Albert Rusnák.

Het was uiteindelijk Nemec die het verschil maakte voor de Oost-Europeanen. In het strafschopgebied werd Nemec bediend door Marek Hamsík, draaide hij open en rondde hij knap af. Ook de 2-0 kwam op naam van Nemec, ditmaal op aangeven van Milan Skriniar. Kinderlijk balverlies van Malta lag daaraan ten grondslag. Rusnák stelde Ondrej Duda in staat om het duel definitief te beslissen.

Slovenië - Schotland 2-2
Slowakije was in de eerste helft de betere partij, maar werd daar niet voor beloond. Sterker nog: bij rust stond het 0-1 voor de Schotten dankzij Leigh Griffiths, die vanuit een lastige hoek fraai volleerde op aangeven van James McArthur. Het eerste bedrijf was verder niet erg onderhoudend, maar voor de bezoekers telde alleen de voorsprong.

Kort na de onderbreking kwam Slowakije toch langszij: Roman Bezjak knikte van dichtbij binnen na een vrije trap van Josip Ilicic. Het werd nog erger voor Schotland, want na een hoekschop zorgde Bezjak voor de 2-1. Schotland kwam vlak voor tijd nog op gelijke hoogte dankzij Robert Snodgrass, maar een wonder in blessuretijd bleef uit. Bostjan Cesar van Slovenië pakte nog wel een rode kaart.

Scenario's
Slowakije staat nu tweede in de groep en moet naar vier wedstrijden kijken om te weten of ze naar de play-offs mogen. Een van de volgende vier scenario's moet zich voltrekken - meerderen mag uiteraard ook - en dan gaat Slowakije naar de play-offs:

- Ierland - Wales eindigt in een gelijkspel
- Oekraïne - Kroatië eindigt in een gelijkspel
- Griekenland wint niet van Gibraltar
- Georgië verslaat Servië

Australische ijshockeyer schrijft NHL-geschiedenis, Ovechkin schittert

IJshockeyer Nathan Walker heeft een mooi staaltje geschiedenis geschreven. De 23-jarige Australiër debuteerde zaterdagavond in de Capital One Arena in Washington namens de Capitals en werd de eerste Aussie ooit in de NHL. Daar bleef het niet bij: Walker kwam gelijk al tot scoren, uiteraard ook een unicum.

Walker kwam in de tweede minuut het ijs op en op dat moment stonden de Capitals al met 2-0 voor tegen de Montreal Canadiens. Naast Walker's historische optreden zou het vooral ook de wedstrijden worden van de Russische grootheid Alex Ovechkin. 

Ovechkin begon donderdag al met een hattrick tegen de Ottawa Senators, in de tweede partij van het seizoen liet de Rus zelfs vier treffers noteren, allen op aangeven van landgenoot Evgeny Kuznetsov. The Great Eight speelde zich met zijn prestatie ook de geschiedenisboeken in: slechts drie spelers gingen hem ooit voor in het scoren van hattricks in de eerste twee wedstrijden van het seizoen, alle drie in 1917.

Vorig seizoen kwam Ovechkin in totaal 'slechts' tot twee hattricks, dat deed hij nu dus al in twee wedstrijden. Nog indrukwekkender is dat beide hattricks volledig in één periode gescoord werden, tegen de Canadiens was het de eerste periode, tegen de Senators deed hij het in de derde. Sinds Brendan Shanahan in 1993 lukte het geen enkele NHL-speler om na twee wedstrijden al op minstens vijf goals te staan.

Uitslagen NHL zaterdag
New Jersey Devils - Colorado Avalanche 4-1
Carolina Hurricanes - Minnesota Wild 5-4 (penalties)
Florida Panthers - Tampa Bay Lightning 5-4
New York Islanders - Buffalo Sabres 6-3
Ottawa Senators - Detroit Red Wings 1-2 (penalties)
Pittsburgh Penguins - Nashville Predators 4-0
Toronto Maple Leafs - New York Rangers 8-5
Washington Capitals - Montreal Canadiens 6-1
St Louis Blues - Dallas Stars 4-2
Chicago Blackhawks - Columbus Blue Jackets 5-1
Arizona Coyotes - Vegas Golden Knights 1-2 OT
Anaheim Ducks - Philadelphia Flyers 2-3 OT
Calgary Flames - Winnipeg Jets 6-3
Vancouver Canucks - Edmonton Oilers 3-2
San Jose Sharks - Los Angeles Kings 1-4

Ovechkin scoort vier keer (Bron: YouTube)

Walker scoort als eerste Australiër ooit in de NHL (Bron: YouTube)

De hoogtepunten van de wedstrijden van zaterdag (Bron: YouTube)

Verstappen: "Het was weer een geweldige dag"

Met een tweede plaats beleefde Max Verstappen weer een uitstekend grand prixweekend. De jonge Nederlander keek vol tevredenheid terug op zijn podiumplek tijdens de wedstrijd op het circuit van Suzuka.

"Het was weer een geweldige dag", zo vertelde Verstappen op het podium na afloop van de wedstrijd. "Suzuka is erg goed voor mij ik houd van deze baan. De snelheid was vandaag echt veelbelovend." Zo vulde hij aan.

"Ik had een goede start, maar van daaruit was het natuurlijk moeilijk om Lewis aan te vallen",  aldus de jonge Formule 1-coureur. "Tijdens de eerste stint op de superzachte banden had ik wat problemen met de band linksvoor, maar toen we naar de zachte banden wisselden, waren we zeer competitief. Ik zat de hele tijd dicht achter Lewis. Vooral de laatste twee ronden hadden we de snelheid, maar het is erg moeilijk hier in te halen. We hadden een geweldige dag en ik heb alles gegeven, de auto wordt steeds beter en daar ben ik blij mee."

"Ik had niet verwacht dat we zo sterk zouden zijn in de wedstrijd. Om hier weer tweede te worden, is natuurlijk super!" Zo blikte Verstappen zeer tevreden terug op de Grand Prix van Japan.

Verstappen: "Het was weer een geweldige dag" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen: "Het was weer een geweldige dag" (Pro Shots / Action Images)

Nieuw kabinet beperkt geslachtsregistratie

Het aankomende kabinet gaat paal en perk stellen aan het registreren van het geslacht van mensen. Overheden moeten waar mogelijk genderneutraal werken. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover door de NOS.

In het regeerakkoord VVD, CDA, D66 en ChristenUnie komen de punten terug die in het zogeheten Regenboog Stembusakkoord staan. Het gaat niet alleen om het mijden van geslachtsregistratie, zoals gewenst door transgenders en interseksuelen, maar ook dat in het Nederlandse buitenlandbeleid de rechten van de LHBTI's topprioriteit blijven.

Een andere belangrijk punt is dat Artikel 1 van de Grondwet over gelijke behandeling wordt aangevuld. Hierin komt expliciet te staan dat discriminatie wegens seksuele oriëntatie niet is toegestaan. Dat geldt ook voor discriminatie op grond van een handicap.

Nieuw kabinet beperkt geslachtsregistratie
Nieuw kabinet beperkt geslachtsregistratie (Foto: ANP)

Turkije wil hoge straffen voor activisten

De Turkse officier van justitie wil dat de directeur van de Turkse afdeling van Amnesty International Idil Eser en tien andere mensenrechtenactivisten tot vijftien jaar de cel in gaan, meldt de nieuwszender CNN Türk zondag. De elf worden beschuldigd van het geven van steun aan en lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Idil Eser werd op 5 juli gearresteerd met zeven andere Turkse mensenrechtenactivisten en twee trainers uit Duitsland en Zweden. Zij namen deel aan een workshop digitale veiligheid georganiseerd door de Nederlandse organisatie HIVOS op een eiland nabij Istanbul. Zij zitten vast in afwachting van hun proces. Drie andere zijn vrijgelaten, maar moeten zich later ook verantwoorden voor de rechtbank.

Amnesty International noemde in juli de arrestatie van Eser en de andere mensenrechtenactivisten ,,grotesk machtsmisbruik" en riep tevergeefs op tot hun onmiddellijke vrijlating.

Turkije wil hoge straffen voor activisten
Turkije wil hoge straffen voor activisten (Foto: ANP)

Honkballers Neptunus veroveren landstitel

De honkballers van Curaçao Neptunus hebben voor de achttiende keer de landstitel veroverd. In het vijfde duel van de uit een best-off seven serie bestaande Holland Series klopte het de L&D Amsterdam Pirates met 6-5. De Rotterdammers kwamen daardoor op een beslissende 4-1 voorsprong.

Lange tijd leek het daar echter niet op en was een zesde duel dichterbij dan een landstitel. Amsterdam kwam al snel in de wedstrijd op 2-0 en begon aan de laatste inning met een 4-2 voorsprong. Daarin ging het echter mis voor de thuisclub en Neptunus boog de achterstand om in een 6-5 overwinning.

Oranje-Rood wint titanenstrijd van Rotterdam in laatste seconden

Het was rennen, vliegen, duiken en gáán in de titanenstrijd tussen Oranje-Rood en Rotterdam, twee ambitieuze clubs die de punten zo hard nodig hadden in de Hoofdklasse van het Nederlandse hockey. Net toen Rotterdam meer kans leek te maken, was daar Bob de Voogd (29) – de speler in vorm – die zichzelf lanceerde en Jelle Galema bediende: 2-1, in de laatste seconden.

Heel hockeyminnend Eindhoven ontplofte en dat kwam niet omdat de marathon elders in de stad was afgelopen. Een kleine aardbeving ontstond aan de Charles Roelslaan, een explosie van vreugde, nadat Jelle Galema de bal langs keeper Berend van Eldonk had geschoven. De scheidsrechter floot meteen af. Was het terecht? Misschien niet. Was het onterecht? Misschien ook niet. In deze topwedstrijd was er op een gegeven moment weinig controle, maar liet Oranje-Rood – dat zo matig aan de competitie begon – zien dat het als team steeds dichter naar elkaar toekruipt.

Oranje-Rood – Rotterdam was een wedstrijd met veel gezichten, waarin Robert van der Horst sprints trok van achterlijn naar achterlijn. Waar er met energie werd gesmeten. De oude aanvoerder van Oranje pakte ballen af van Seve van Ass, een van de nieuwe aanvoerders van Oranje. En als middenvelder Van der Horst was uitgerend, volgde weer een tegenaanval van Rotterdam via Seve an Ass, Thijs van Dam en de altijd gevaarlijke Jeroen Hertzberger. Twee momenten zullen de Rotterdammers zich nog lang blijven heugen: in de 42ste minuut schoot Hertzberger vanaf de kop cirkel huizenhoog over, waar de normaal zo koele aanvaller vaak zou scoren tegen zijn oude teamgenoot Blaak. Zeven minuten later soleerde Van Ass door de cirkel en schoot hij van dichtbij naast Blaak, die zondagmiddag bijna onpasseerbaar leek.

"Het voelde vanochtend alsof ik de EK-finale ging spelen. Zoveel spanning zat er op de wedstrijd", zei een eerlijke Pirmin Blaak, die tegen zijn oude club speelde. Hij redde in het eerste kwart liggend op een strafcorner van Jeroen Hertzberger en dook de rebound met zijn handschoen er knap uit. In het derde kwart tenniste hij een bijna zekere goal van Rotterdam uit het doel. Het enige moment dat hij moest capituleren was op een heerlijke backhand van linksachter Oliver Polkamp. Dat vertelde ook het verhaal van deze wedstrijd. Verdedigers die continu mee opkwamen in een moordend tempo, waarmee het een enorme renwedstrijd werd, waar vooral het publiek de winnaar was. Hoewel de hartslag van de thuissupporters erg hoog werd, na de gelijkmaker en de strafcorners die Rotterdam in het laatste kwart mocht nemen.

Ook typisch: international Joep de Mol veroorzaakte twee keer een strafcorner tegen, maar was ook degene die de bal als lijnstopper dan hoogstpersoonlijk wegwerkte. Ook Milan van Baal – vorig seizoen nog speler van Oranje-Rood – had de wedstrijd kunnen beslissen in Rotterdams voordeel, maar sloeg naast.

Toen alle stofwolken waren opgetrokken en Jelle Galema juichend wegrende, stond Oranje-Rood op de gedeeld vierde plaats en mocht het alweer omhoog kijken. Als er iets belangrijk is in Eindhoven, is het wel het bereiken van de play-offs en het spelen van de Euro Hockey League. Het was de bedoeling dat de EHL heel vaak op het nieuwe complex van in Eindhoven zou worden georganiseerd, maar dan moet het team wel die prestigieuze Europese competitie halen. Vandaar ook de toevoeging van de ervaren Roger van Gent aan de staf vorige week. Zowel Lucas Judge en Van Gent – een paar meter uit elkaar – schreeuwden allebei de longen uit hun lijf de laatste minuten. Misschien had het geschreeuw effect. Dit Oranje-Rood oogde in ieder geval een stuk hechter dan een maand geleden.

Er was eigenlijk een speler die niet de hele wedstrijd opviel, maar stiekem de grootste inbreng had in de score en dat was international Bob de Voogd. Dat was geen toeval. Hij is de laatste maanden op dreef. Hij trad kordaat op in de 24ste minuut na een sleep van Mink van der Weerden en sloeg simpel de 1-0 binnen, alweer zijn 98ste doelpunt ooit in de Hoofdklasse.

De Voogd ziet ook dat zijn team per week beter gaat presteren. "Nadat we de 1-0 scoren, zakken we weer iets in. Maar het was knap dat we echt bij elkaar bleven. Dat het dan zo eindigt is gewoon bizar. Ik zag dat Bram Huijbregts de bal ging spelen en ik zag Jelle aankomen. Ik hoopte dat mijn pass op een voet zou komen of dat Jelle hem zou hebben. En Jelle had hem. Het was vandaag gewoon heel hard werken en heel veel energie leveren."

De Voogd is de laatste maanden in bloedvorm. Hij scoort de ene na de andere wereldgoal. Ondanks dat zijn team met twee nederlagen en een gelijkspel de competitie slecht aan de competitie begon, bleef De Voogd scoren. Tegen Rotterdam maakte hij alweer zijn zesde van het seizoen. De bescheiden speler die altijd zo hard werkt voor het team speelde niet de beste Olympische Spelen of HWL in Londen. Maar sinds een paar maanden voelt hij het vertrouwen bij Oranje en floreert hij bij het Nederlands elftal en de club. Hij maakte de afgelopen maanden de ene na de andere wereldgoal. Onbewust. Hij somt op: "Ik maak nu de goals die ik wilde maken, toen ik nog een kind was. In de oefenwedstrijd tegen India voor het EK, een chip over de keeper. In Barcelona een doelpunt na een rush van eigen helft."

Op het EK soleerde hij tegen Spanje over de achterlijn en pushte hij razend knap binnen vanuit een onmogelijke hoek. Tegen hdm schoot hij een backhand snoeihard in het dak. Tegen SCHC kreeg hij de bal – al liggend met zijn backhand – met een boogje over de keeper. "Ik weet niet waarom het allemaal zo goed gaat. Ik ben juist een speler die altijd veel voor het team wil doen. Ook bij Oranje. Maar dat sloeg soms door. Zo was ik vorig jaar zo gefocust op het druk zetten en me helemaal de pleuris te rennen, dat ik niet echt los kwam. Dan vergeet ik mezelf. Maar we gunnen elkaar meer bij het Nederlands elftal. Dat helpt mij nu ook. Honderd procent. Ik hockey nu intuïtief en denk minder na."

De Voogd speelde 106 interlands en miste er ook zo'n honderd, omdat hij niet geselecteerd werd. Maar in deze vorm is hij levensgevaarlijk. Daar kan Rotterdam over meepraten. De Voogd viel in de thriller tegen Rotterdam niet eens zo op. Dat heeft hij met al zijn ervaring ook niet meer nodig. "Ik kan in vier, vijf momenten belangrijk zijn en iets toevoegen. Ik ben niet zo iemand die constant goed in de wedstrijd moet zitten om iets bij te dragen." Dat bleek. In de titanenstrijd van de grote namen, was Bob de Voogd met een goal en een assist de belangrijkste speler.

Oranje-Rood – Rotterdam 2-1 (1-0)
'24 Bob de Voogd 1-0 (sc)
'57 Oliver Polkamp 1-1
'70 Jelle Galema 2-1

Den Bosch – Almere 2-2 (0-2)
Het eerst punt van Almere is binnen, maar de Flevolanders zullen de remise ervaren als een nederlaag. Ze gingen namelijk de rust in met een 0-2 voorsprong door twee goals van Stijn Jolie. Na de thee kwam de thuisploeg terug tot 2-2.

'17 Stijn Jolie 0-1 (sc)
'20 Stijn Jolie 0-2 (sc)
'41 Joaquin Menini 1-2
'54 Daniel Aarts 2-2

Amsterdam – HGC 4-0 (1-0)
Voor eigen publiek heeft Amsterdam de topper tegen HGC met 4-0 gewonnen dankzij goals van Justin Reid-Ross (2x), Casper Horn en Mirco Pruyser. De wedstrijd ging lang gelijk op, maar in de tweede helft nam de ploeg uit de hoofdstad het heft in handen en sprong het uiterst effectief om met de kansen.

'10 Justin Reid-Ross 1-0 (sc)
'39 Casper Horn 2-0 (sc)
'45 Mirco Pruyser 3-0
'62 Justin Reid-Ross 4-0 (sc)

Tilburg – Kampong 2-5 (1-3)
Kampong behoudt de ongeslagen status. De Utrechters wonnen ook van Tilburg. Het werd 2-5 en zes van de zeven goals werden in Tilburg gemaakt via een strafcorner. Alleen Boet Phijffer maakte een velddoelpunt.

'17 Sander de Wijn 0-1 (sc)
'28 Lars Balk 0-2 (sc)
'31 Michiel de Leeuw 1-2 (sc)
'33 Boet Phijffer 1-3
'47 Jip Krens 2-3 (sc)
'62 Martijn Havenga 2-4 (sc)
'69 Martijn Havenga 2-5 (sc)

Pinoké – SCHC 0-1 (0-0)
Een prachtig nieuwe zege voor promovendus SCHC, op bezoek bij Pinoké werd met 0-1 gewonnen. Door een goal van de van Hurley overgekomen Luuk van Duren. Na zes wedstrijden staat Stichtsche gewoon lekker op de zesde plaats. Ontzettend knap van de Bilthovenaren.

'61 Luuk van Duren 0-1

Boom en Van Vleuten pakken de titel op NK mountainbike marathon

In Eijsden is Lars Boom Nederlands kampioen mountainbiken geworden in het onderdeel marathon. De wielrenner van LottoNL-Jumbo was na 110 kilometer door het Limburgse heuvelland de beste in de sprint van een kopgroep van drie. Jasper Ockeloen werd tweede voor Robbert de Nijs.

Bij de vrouwen ging de winst na Annemiek van Vleuten. De Nederlandse, die vorige maand nog de wereldtitel veroverde op het WK tijdrijden, was veel te sterk voor de rest van het veld. De Nederlandse kwam vorige week ook aan de start de start van de veldrit in Gieten, maar dat werd geen succes. Van Vleuten gaat zich nu richten op het Europees kampioenschap baan, dat toernooi staat gepland van 18 tot en met 22 oktober. Op het EK in Berlijn hoopt de renster van Orica-Scott zich te plaatsen voor het wereldkampioenschap. Het WK zal van 28 februari tot en met 4 maart in Apeldoorn worden gehouden.

Daniela Thomas over Vazante: 'Ik moest deze film maken'

Vazante is een film die vertelt over slavenhouder António (Adriano Carvalho) en speelt zich af in Brazilië, 1821, kort voor de onafhankelijkheid. Hij keert terug naar zijn imposante landgoed waar hij te horen krijgt dat zijn vrouw en kind gestorven zijn tijdens de bevalling. Hij hertrouwt met het nichtje van zijn overleden vrouw. Opgejaagd door zijn rusteloze gedachten, gaat António op een nieuwe handelsmissie  waarbij hij zijn jonge 12-jarige vrouw Beatriz (Luana Tito Nastas) achterlaat. Ze weet zich staande te houden met de grote groep slaven, waarvan de gebruiken en talen zo verschillend zijn als de plaatsen waarvandaan ze zijn ontvoerd. Er ontstaat een bijzondere band tussen Beatriz en een jonge slaaf. Wij spraken met regisseur Daniela Thomas die deze film moest maken voor de generatie van nu, en juíst nu.

Trentin sprint naar winst Parijs-Tours, Terpstra derde

Matteo Trentin heeft de 111e editie van Parijs-Tours op zijn naam geschreven. De Italiaan van Quick-Step Floors was na 234,5 kilometer de snelste van een kopgroep van drie. Søren Kragh Andersen werd tweede voor de Nederlander Niki Terpstra, die in de laatste kilometer veel werk opknapte voor zijn ploeggenoot Trentin.

In de vroege vlucht zou de Nederlander Brian van Goethem meezitten. De Nederlander had het gezelschap van Lawrence Naesen, Michael Goolaerts, Romain Combaud en Stéphane Poulhies. De kopgroep van vijf zou niet meer dan vier minuten krijgen van het peloton. Op tien kilometer van de streep was het over voor de vluchters.

Op twintig kilometer van de streep kwam Fernando Gaviria ten val. De winnaar van vorig jaar kon nog wel terugkomen met hulp van de ploegleiderswagen, maar op het eerste heuveltje moest hij toch het peloton laten rijden.

Vooraan waren zijn ploeggenoten die ten aanval trokken op het eerste heuveltje in de finale. Op de Côte de Beau-Soleil zou Trentin gaan. De Italiaan kreeg onder meer twee ploeggenoten mee en Andersen met zich mee. Terpstra had de slag gemist, maar probeerde in de achtergrond de sprong na voren te maken. In eerste instantie lukte het de Nederlander niet, maar later zou hij toch de aansluiting maken bij Andersen en Trentin, die op de Côte de l’Epan weg waren weggereden bij de andere koplopers.

In de laatste kilometers probeerde Trentin en Terpstra het ploeg spel te spelen, maar Andersen liet dat niet gebeuren. In de laatste kilometers zette de Nederlander zich op kop. omdat de voorsprong niet groot was op de eerste achtervolgers. Het drietal bleef vooruit dankzij het werk van Terpstra, waarna Trentin het afmaakte voor de Belgische formatie. André Greipel won op zeven seconden de sprint voor de vierde plaats.

Van der Haar wint verrassend veldrit in Ronse

Niet grote favoriet Mathieu van der Poel maar Lars van der Haar heeft de veldrit in Ronse, onderdeel van de DVV-trofee, gewonnen. Op het heuvelachtige parcours in de Vlaamse Ardennen kwam de Nederlander na een solo als winnaar over de finish. Op de tweede plaats eindigde Van der Poel en op de derde plaats Wout van Aert.

Na het op groen springen van de startlichten had Van der Haar de beste start. De renner van Telenet-Fidea ging als eerste het veld in. In de tweede ronde ontstond er een kopgroep met Van der Haar, Van der Poel, Van Aert, Laurens Sweeck en Europees kampioen Toon Aerts. Even later sloten ook Michael Vanthourenhout en Kevin Pauwels aan.

In de derde ronde plaatste Van Aert een versnelling. De wereldkampioen kreeg Van der Poel in zijn wiel. Halverwege koers hadden de twee een voorsprong van acht seconden op Aerts en dertien seconden op Van der Haar, Vanthourenhout en Pauwels. Uiteindelijk kwamen Van der Poel, Van Aert en Van der Haar met z'n drieën aan kop.

Met nog twee ronden te gaan versnelde Van der Haar op de start/finishstrook. Zijn twee medevluchters keken naar elkaar maar daar bleef het bij. Zowel Van der Poel als Van Aert wilden niet voor de ander de achtervolging inzetten. Als snel nam de Telenet-Fidea renner een voorsprong van tien seconden.

Bij het ingaan van de laatste ronde was de voorsprong voor Van der Haar gegroeid naar meer dan dertig seconden. Bij de twee achtervolgers waren inmiddels Aerts, Vanthourenhout en Pauwels aangesloten.

De voorsprong van Van der Haar kwam niet meer in gevaar en Woudenberger pakte zijn eerste zege van het seizoen. In de sprint voor de tweede plaats vesloeg Van der Poel zijn Belgische concurrent Van Aert. Pauwels werd vierde en Aerts vijfde.

De wedstrijd bij de vrouwen werd gewonnen door de Amerikaanse Katie Compton. Op de tweede plaats eindigde Maud Kaptheijns. Wereldkampioene Sanne Cant stapte voortijdig af vanwege ziekte.

Uitslag mannen
1. Lars Van der Haar (NED)
2. Mathieu Van der Poel (NED)
3. Wout Van Aert (BEL)
4. Kevin Pauwels (BEL)
5. Toon Aerts (BEL)
6. Michaël Vanthourenhout (BEL)
7. Jens Adams (BEL)
8. Dieter Vanthourenhout (BEL)
9. Laurens Sweeck (BEL)
10. Corné Van Kessel (NED)

Uitslag vrouwen
1. Katie Compton (USA)
2. Maud Kaptheijns (NED)
3. Helen Wyman (GBR)
4. Nikki Brammeier (GBR)
5. Maria Alice Arzuffi (ITA)
6. Annemarie Worst (NED)
7. Sophie De Boer (NED)
8. Ellen Van Loy (BEL)
9. Alvarado Ceylin Del Carmen (NED)
10. Kim Van De Steene (BEL)

WB-zilver voor Nederlandse aflossingsploeg

Op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Dordrecht hebben de Nederlandse mannen zilver veroverd op de 5.000 meter aflossing. De Laat, Hoogerwerf, Breeuwsma en Knegt moesten alleen Canada voor laten gaan. China werd derde.

De Nederlandse vrouwen werden vierde in de finale van de 3.000 meter aflossing. Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven en Jorien ter Mors moesten China, Zuid-Korea en Canada voor zich dulden.

Bloemendaal met speels gemak naar volgende ronde EHL

Bloemendaal heeft zich met groot gemak geplaatst voor de volgende ronde van de Euro Hockey League. In Barcelona wonnen de Mussen vrijdag met 4-0 van Wimbledon en twee dagen later met 15-2 van SV Arminen. De grote uitslagen zijn mede te danken aan de pilot van de EHF: velddoelpunten tellen dubbel.

Het was zondag een echte walk-over voor Bloemendaal. Na tien minuten stond het al 8-0. De Oostenrijkers probeerden uiteraard van alles, maar het gemak waarmee de middenvelders en aanvallers in Nederlandse dienst elkaar vonden, was simpelweg een maatje te groot. Opvallend was hoe ook de 38-jarige Jamie Dwyer, nog geen week in Nederland, als vanouds de spil tussen de linies van Bloemendaal bleek.

Net als in de Hoofdklasse liet Bloemendaal zien over ontzettend veel scorend vermogen te beschikken. De dubbele-punten-regel komt wat dat betreft geen ploeg beter uit dan de Nederlandse club, die met Florian Fuchs, Thierry Brinkman echte goaltjesdieven in huis hebben. Tegen Arminen scoorde Bloemendaal acht keer. Alleen de treffer van Manu Stockbroekx kwam uit een strafcorner.

Brinkman, maker van de 11-0 en 13-0 beaamt dat het tegen de Oostenrijkers wel heel makkelijk ging. "Ja, simpel gezegd waren zij niet zo heel goed. Maar wij wilden gewoon een goede wedstrijd neerzetten en elk klein procentje onzekerheid dat er misschien kon zijn, meteen wegnemen. Dat hebben we heel snel gedaan." Door de snelle voorsprong werd meteen duidelijk dat er niks te halen viel voor Arminen. "Het ging dit weekend natuurlijk om de wedstrijd van vrijdag tegen Wimbledon. Daarom zijn we al op dinsdag hierheen gevlogen om met het team te zijn en ons goed voor te bereiden. Het doel was de achtste finales halen en dat is gelukt."

Bloemendaal – SV Arminen 15-2 (9-0)
'5 Yannick van der Drift 2-0
'8 Florian Fuchs 4-0
'9 Florian Fuchs 6-0 (sb)
'10 Jamie Dwyer 8-0 (sb)
'18 Manu Stockbroekx 9-0 (sc)
'36 Thierry Brinkman 11-0
'41 Thierry Brinkman 13-0
'45 Max Hahnenkamp 13-2
'56 Yannick van der Drift 15-2

Bouwmeester na olympisch- en wereld- nu ook Europees kampioen

Ze won vorig jaar al olympisch goud en in augustus dit jaar op het IJsselmeer de wereldtitel. Nu is Marit Bouwmeester ook Europees kampioene in de Laser Radial-klasse geworden.

Op de laatste dag van het EK voor de kust van Barcelona had de 29-jarige Nederlandse aan een tiende en achttiende plaats precies voldoende om Anne-Marie Rindom voor te blijven. Rindom mist het goud op een punt.

Bouwmeester tijdens de Spelen van Rio (Foto: Pro Shots / Action Images )

Extreem Zuid-Amerikaans protest in Charlottesville

Een klein groepje extreem Zuid-Amerikanen heeft in Charlottesvile gedemonstreerd voor behoud van de zuidelijke geschiedenis. Het protest ging deze keer niet gepaard met doodrijden van tegendemonstranten. Zeer waarschijnlijk omdat er geen tegendemonstranten aanwezig waren om plat te rijden. Maar de afwezigheid van James Fields, die kortgeleden een 32-jarige tegendemonstrante doodreed op een eerdere bijeenkomst, kan ook nog reden zijn dat het er nu wat vrediger aan toe ging.

Geheel in de kenmerkende eeuwenoude zuidelijke stijl en traditie liepen de Zuid-Amerikanen met fakkels. Er werd geroepen dat er van de standbeelden van zuidelijke generaals, zoals Robbert E. Lee, afgebleven dient te worden en dat blank zijn niets is om je voor te schamen. Tevens zongen ze onder leiding van Richard Spencer wat liedjes die over de Zuid-Amerikaanse blanke cultuur gaan.

De nakomelingen van gedwongen arbeidsmigranten, die destijds zich in de zuidelijke staten konden vestigen door zuidelijke hobby’s als katoenplantages en dergelijke, willen liever niet meer herinnerd worden aan deze minder prettige goede oude tijd en willen de beelden weg hebben. Burgervader Mike Signer liet via Twitter weten dat de zuidelijke cultuurliefhebbers niet welkom zijn.

Er loopt nog een proces aangaande het wel of niet laten staan van het beeld. In afwachting daarvan en om enige rust te brengen in de miniburgeroorlog is het beeld van Robbert E. Lee voorlopig voorzien van een soort boerka.

Albers bezorgt hockeysters Amsterdam zesde zege op rij tegen SCHC

Dankzij een goal van Felice Albers boekten de hockeysters van Amsterdam zondagmiddag in het Wagener Stadion een 1- 0 zege op Stichtsche. De ploeg in vorm van coach Rick Mathijssen bezet daardoor na zes speelrondes nog altijd zonder puntverlies de tweede plek op de ranglijst. Voor SCHC betekende het verlies tegen Amsterdam alweer de derde nederlaag van dit seizoen.

Amsterdam – SCHC 1-0 (1-0)
Met kansen voor Kelly Jonker en Noor de Baat begon Amsterdam in het eerste kwart sterk aan de topper, maar tot twee keer toe hield keepster Maddie Hinch, die zondag 29 jaar is geworden, het doel van Stichtse met knap keeperswerk schoon. Stichtsche had het in de openingsfase moeilijk met het aanvallende spel van Amsterdam. Desondanks waren het de bezoekers die voor de eerste treffer van deze Hoofdklasse-middag leken te zorgen.

In de rebound passeerde Charlotte Stapenhorst keepster Anne Veenendaal. Op de bank van Stichtsche gingen de armen in de lucht, maar de scheidsrechter had voorafgaand aan het schot van Stapenhorst shoot geconstateerd en keurde de goal af. Met 0-0 op het scorebord kreeg Amsterdam hierna vier strafcorners op rij, waarbij bij de laatste ingeslagen variant van Julia Müller, Felice Albers in de rebound alert was.

Albers passeerde Hinch en tekende voor de enige treffer van de middag. In het vervolg van het duel was Amsterdam de bovenliggende partij en nog een aantal keer dicht bij de 2-0. Zo spatte een harde sleep van Eva de Goede uiteen op de paal. De kansen van Stichtsche moesten in het Amsterdamse Bos vooral komen uit de versierde strafcorners. Maar liefst negen keer mocht Caia van Maasakker aanleggen, maar de specialist pur sang had het vizier niet op scherp.

'10 Felice Albers 1-0

Nijmegen – Kampong 1-1 (0-1)
En ook de laatste ploeg is sinds zondag van de 0 af. Nijmegen snoepten verrassend een puntje af van Kampong. Dat deden de Gelderlanders pas in de allerlaatste minuut. Klaartje Mientjes maakte de gelijkmaker.

'8 Lisette Korink 0-1
'69 Klaartje Mientjes 1-1

Laren – Groningen 4-1 (1-0)
Laren won vrij eenvoudig van Groningen. Pam van Asperen maakte er twee tegen haar oude ploeg. Maxime Kerstholt scoorde voor de zesde speelronde op rij.

'4 Pam van Asperen 1-0
'43 Lieke van Wijk 2-0 (sb)
'57 Pam van Asperen 3-0
'64 Amelia Katerla 3-1
'68 Maxime Kerstholt 4-1

Huizen – Den Bosch 0-4 (0-2)
Promovendus Huizen verloor met 4-0 van Den Bosch. Gezien de geschiedenis die de recordkampioen heeft met nieuwkomers in de Hoofdklasse, is dat lang geen gek resultaat voor de Noord-Hollanders.

'11 Pien Sanders 0-1 (sc)
'15 Ireen van den Assem 0-2 (sc)
'42 Lidewij Welten 0-3
'60 Frederique Matla 0-4

Hurley – hdm 2-0 (1-0)
hdm heeft de goede vorm van de eerste drie wedstrijden nog niet teruggevonden. Voor de derde wedstrijd op rij verloren de Hagenaars. Hurley klimt naar de vijfde plaats.

'30 Tess van Ramshorst 1-0
'50 Carmel Bosch 2-0 (sc)

Oranje-Rood – Bloemendaal 3-0 (1-0)
Oranje-Rood staat vierde na een eenvoudige zege op Bloemendaal.

'11 Hazuki Nagai 1-0
'36 Sophie van Nieuwamerongen 2-0
'41 Daphne van der Velden 3-0

Dove: spijt van racistische reclame

Cosmeticabedrijf Dove heeft zich verontschuldigd voor een reclame die suggereert dat je door hun producten te gebruiken, van zwart in wit kunt veranderen. Het lijkt een beetje op zeepreclames uit de 19e eeuw, dus wellicht hebben ze bij Dove de afgelopen anderhalve eeuw zitten slapen.

Het betreft een reeks plaatjes waarin het lijkt alsof een zwarte vrouw haar huid uittrekt waardoor ze in een spierwitte dame verandert. De reclame werd opgemerkt door visagiste Naythemua, die zegt dat zegt dat Dove "doof" is (no pun intended) door de boodschap uit te blijven dragen dat zwarte mensen beoordeeld worden op hun huidskleur.

Dove, een tak van het Brits-Nederlandse Unilever, zegt dat de reclame die "er niet in slaagt gekleurde vrouwen bedachtzaam af te beelden." Het bedrijf heeft spijt dat er mensen door zijn gekwetst.

Het is echter niet de eerste keer dat Dove op deze wijze in opspraak komt. Zes jaar geleden toonde het een reclame met drie vrouwen, van donkerder naar lichter, die voor twee borden stonden met de woorden "voor" en "na". Hoewel de borden de huidstructuur moesten weergeven, leek de implicatie net als nu: schoner is lichter van huidskleur.

Datzelfde deed Pears Soap in een reclame uit 1884, waarin een zwart jongetje wordt witgeschrobd. Hier ging Pears tot in de twintigste eeuw mee door. Maar ook andere zeperds deden eraan mee.

Veel zondagse files na ongeval A9 Velsen-Zuid

De gevolgen van een reeks aanrijdingen op de A9 tussen Alkmaar en Amstelveen zijn uren later nog goed merkbaar. Bij Velsen-Zuid reden zondagochtend tien auto's op elkaar en in de kijkersfile de andere kant op, naar Alkmaar, ontstond een kop-staartbotsing. De snelweg was rond 14.30 uur nog steeds dicht en dat is de voornaamste oorzaak van een ongebruikelijke 'zondagmiddagspits': in 27 files staat het over ruim 70 kilometer vast.

Dat de Coentunnel (A10) uitgerekend dit weekend in beide richtingen dicht is, helpt volgens de ANWB ook niet mee. Het verkeer kan die voor een alternatieve route niet gebruiken. Rond Zaandam en IJmuiden hebben weggebruikers nog steeds hinder van de nasleep van het ongeluk op de A9. Bijna veertig inzittenden van auto's zijn door ambulancepersoneel nagekeken, twee moesten naar het ziekenhuis.

Volgens Rijkswaterstaat is de A9 bij Velsen-Zuid nog afgesloten voor sporenonderzoek en om auto's weg te slepen die bij de aanrijdingen betrokken waren. Mensen in honderden auto's die urenlang achter het ongeval stonden, kregen in de loop van de middag hulp: ze kunnen onder begeleiding omkeren en worden de snelweg afgeleid.

Veel zondagse files na ongeval A9 Velsen-Zuid
Veel zondagse files na ongeval A9 Velsen-Zuid (Foto: ANP)

Man vrijgelaten die op voetgangers inreed

De politie in Londen heeft de man vrijgelaten die zaterdag inreed op voetgangers bij het Natural History Museum in het centrum van de Britse hoofdstad. Hij wordt verdacht van gevaarlijk rijden en blijft onderwerp van onderzoek, aldus Britse media zondag.

Elf mensen raakten gewond toen de 47-jarige man met zijn voertuig op hen inreed. De politie verklaarde kort na het incident dat het geen terreurdaad betrof en zoekt naar getuigen. De gewonden hebben geen levensbedreigend letsel en de meesten hebben het ziekenhuis al verlaten.

Man vrijgelaten die op voetgangers inreed
Man vrijgelaten die op voetgangers inreed (Foto: ANP)

Shorttracker Knegt pakt WB-goud op 1.000m

Sjinkie Knegt heeft bij wereldbekerwedstrijden shorttrack in Dordrecht goud veroverd op de 1.000 meter. Samuel Girard pakte het zilver, Yi Ra-Seo het brons.

Knegt lag in de finale geruime tijd rond de tweede plek. Met het ingaan van de laatste ronde ging hij koploper Samuel Girard voorbij en de Fries, die eerder dit weekend zilver won op de 500 meter, bleef de Canadees nipt voor op de finish.

WB-zilver voor Schulting op 1.000m, Van Kerkhof net naast podium

Bij de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Dordrecht heeft Suzanne Schulting zilver veroverd op de 1.000 meter. Yara van Kerkhof kwam een duizendste te kort voor het brons en werd vierde.

Het was Shim die de leiding nam vanuit de start in de finale, voor de twee Nederlandse vrouwen. Schulting probeerde het wel, maar Shim hield de deur dicht. Yu-Bin lee, die Van Kerkhof op de finish nipt voorbleef, won het brons.

Nadal wint toernooi Beijing

Rafael Nadal heeft het ATP-toernooi in het Chinese Beijing op zijn naam geschreven. De nummer één van de wereld versloeg in de finale Nick Kyrgios met 6-2 en 6-1.

Nadal was de baas in de rally's, en stond er als het nodig was. Kyrgios kreeg vier breakpoints, maar verzilverde er geen een.

Voor Nadal is het zijn zesde toernooizege dit jaar en 75e totaal. In 2005 won hij het toernooi in Beijing ook al. in 2013 en 2015 verloor hij de finale van Novak Djokovic.

Inbreker laat id-kaart liggen

Een inbreker in Hilvarenbeek heeft het de politie zondagochtend wel behoorlijk makkelijk gemaakt. Hij had 's nachts ingebroken in een schuur en een fiets gejat. De bewoners hadden wel wat gerommel gehoord, maar niet beseft dat er werd ingebroken. Toen ze 's ochtends gingen kijken ontdekten ze de diefstal. Verder ontdekten ze een telefoon, bankpas en identiteitskaart. 

Deze bescheiden behoorden toe aan een 37-jarige Poolse man zonder vaste woon- of verblijfplaats. De politie ging op onderzoek uit en vond de man, inclusief gestolen fiets, in een woning aan de Doelenstraat. Hij werd naar het bureau overgebracht en fiets werd aan de eigenaar teruggegeven. De inbreker krijgt zijn persoonlijke eigendommen ook weer terug zo laat de politie weten. 

Shorttracksters Schulting, Van Kerkhof naar finale 1.000m

Bij de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Dordrecht is Yara van Kerkhof verrassend doorgedrongen tot de finale op de 1.000 meter. In de halve eindstrijd eindigde de Nederlandse als tweede.

In de andere halve eindstrijd plaatste ook Suzanne Schulting zich voor de finale. Schulting speelde in de laatste meters alles of niets en kwam als tweede over de meet.

Lara van Ruijven, die in dezelfde halve finale reed als Van Kerkhof, werd vierde en is veroordeeld tot de B-finale.

Kim Jong-un promoveert Kim Yo-jong

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft zijn zus gepromoveerd naar een belangrijke post. Kim Yo-jong is plaatsvervangend lid van het politbureau geworden, het politieke orgaan waar de belangrijke beslissingen worden genomen en waar Kim de baas is.

Kim Yo-jong (30) is nu lid voor het leven, net als haar broer. Kim maakte de benoeming van zijn zus bekend tijdens een toespraak voor het centrale comité van de arbeiderspartij.

In die speech roemde hij nog maar eens de nucleaire wapens van het land als "krachtig afschrikmiddel"om de soevereiniteit van Noord-Korea te garanderen.

Noord-Koreaanse Kim promoveert zus
Kim Jong-un promoveert Kim Yo-jong (Foto: ANP)

Turnster Derwael (17) schrijft geschiedenis voor België, 'oma' 5e op sprong

Turnster Nina Derwael heeft een mooi stukje Belgische sportgeschiedenis geschreven. De pas 17-jarige gymnaste pakte als eerste Belgische ooit een medaille op het WK turnen, deze week gehouden in het Canadese Montreal.

Europees kampioene Derwael werd al gezien als een van de outsiders, maar nog niet als een van de echte favorieten. Toch deed ze het op de brug met ongelijke leggers erg goed met een score van 15,033 punten. Dat werd alleen verbroken door de 16-jarige Russische Elena Eremina (15,100), eerder goed voor brons op de meerkamp, en de Chinese Fan Yilin. De 17-jarige Fan verdedigde zo haar wereldtitel, die dit keer wél alleen van haar is: twee jaar geleden moest ze na een bizarre wedstrijd het goud delen met maar liefst drie concurrentes.

Op sprong kregen turnfans de handen weer eens op elkaar voor cultheldin Oksana Chusovitina. De Oezbeekse 'turnoma' zou met haar 42 jaar van vrijwel alle andere WK-deelneemsters de moeder kunnen zijn en doet al sinds het WK van 1991 mee. De winnares van olympisch zilver in 2008 haalde vorig jaar in Rio weer eens de olympische finale en in Montreal was ze er ook weer bij. Chusovitina eindigde op een vijfde plek, met 14,850 punten was het goud voor de Russische Maria Paseka, die haar wereldtitel verdedigde. Met 14,766 punten was het zilver voor de Amerikaanse Jade Carey, Giulia Steingruber uit Zwitserland pakte met 14,466 punten net als in Rio het brons.

De bronzen oefening van Derwael (Bron: YouTube)

Op het voltigepaard bij de mannen ging de wereldtitel naar Max Whitlock. De Brit heeft de troon van de Hongaarse grootheid Kristian Berki definitief overgenomen en heeft nu drie mondiale titels op rij te pakken. Met 15,441 punten bleef hij de Russisch Europees kampioen David Belyavskiy (15,100) en de kersvers wereldkampioen op de meerkamp, de Chinees Xiao Ruoteng (15,066), ruim voor.

De Griek Eleftherios Petrounias liet weer zien 's werelds beste ringturner te zijn. Sinds 2015 domineert hij aan de ringen met EK-goud, WK-goud en olympisch goud en nu wederom een wereldtitel. Met 15,433 punten was het verschil met de Rus Denis Ablyazin (15,333) echter niet groot. Met 15,266 punten was het brons voor de Chinees Liu Yang, waarmee een fantastische comeback voorkomen werd: de Fransman Samir Aït Saïd brak op de Olympische Spelen van Rio vorig jaar op vreselijke wijze zijn been bij een verkeerde landing, maar knokte zich terug en plaatste zich voor het WK. In Montreal haalde hij zaterdag de finale, maar met 15,258 kwam hij nipt tekort om het brons te pakken.

Trump vindt dat Tillerson harder moet zijn

President Donald Trump van de Verenigde Staten vindt dat hij een goede relatie heeft met Rex Tillerson, zijn minister van Buitenlandse Zaken. Wel mag Tillerson volgens hem harder zijn. Wat Trump daarmee bedoelde, maakte hij zaterdag niet duidelijk in een gesprek met journalisten in het Witte Huis.

De Amerikaanse nieuwszender NBC bracht deze week het nieuws dat Tillerson de Amerikaanse president bij een vergadering op het Pentagon openlijk bekritiseerde en hem zelfs een 'idioot' noemde. In een reactie hierop zei de minister dat hij nog volledig achter de agenda van Trump staat en nooit ontslag heeft overwogen. Hij ging niet in op de vraag of hij Trump een idioot had genoemd.

Trump vindt dat Tillerson harder moet zijn
Trump vindt dat Tillerson harder moet zijn (Foto: ANP)

Schutter Las Vegas had alles precies berekend

De man die in Las Vegas een slachtpartij aanrichtte, had precies berekend hoe hij vanuit z'n hotelkamer zoveel mogelijk mensen kon vermoorden. Dat heeft de politie gezegd tegen CBS News. In z'n kamer zijn notities gevonden, met daarop meerdere berekeningen. Ook had de man camera's verstopt, zodat hij kon zien of de politie er al aan kwam. Kort voor de politie-inval pleegde de schutter zelfmoord.

De FBI tast nog volledig in het duister wat waarom Stephen Paddock (64) vanuit een hotelkamer het vuur opende op de bezoekers van een muziekfestival. In tien minuten schoot hij 58 mensen dood en nog eens bijna 500 mensen raakten gewond bij het grootste bloedbad uit de moderne Amerikaanse geschiedenis.

De FBI heeft via grote billboards het publiek in Las Vegas opgeroepen om tips te geven.

Schutter Las Vegas had alles precies berekend
Schutter Las Vegas had alles precies berekend (Foto: ANP)

Station Gronsveld: wonen langs het spoor

Station Gronsveld, het op één na oudste stationsgebouw van Nederland, werd gebouwd in 1861. Het station, dat net onder Maastricht ligt, was in gebruik van 24 november 1861 tot en met 15 mei 1938; toen werd het station gesloten en pas na de oorlog, op 1 juli 1945, werd het pand weer als zodanig in gebruik genomen. Op 14 mei 1950 verloor het station zijn functie en sloot voorgoed de deuren.

Slechts enkele incidenten eigen celsleutels

Officieel is het nog steeds een proef, maar inmiddels hebben tienduizenden gedetineerden de afgelopen jaren een sleutel gekregen waarmee ze zelf hun cel kunnen afsluiten. De 'eigen celsleutel' is ingevoerd in 19 van de 28 gevangenissen en detentiecentra. Het scheelt de vaak overbelaste bewaarders werk, maar er werden ook enkele incidenten gemeld.

Uit informatie over de invoering van het 'sleutelbeleid' die door het ANP is opgevraagd, blijkt dat tegenover de voordelen een relatief klein aantal incidenten staat. Zo controleert personeel in de gevangenis van Lelystad sleutels extra, nadat een gedetineerde recent zijn exemplaar had gemanipuleerd. Hij kon daardoor de deur ook van het nachtslot halen. Ook zijn op een aantal plekken sloten gesaboteerd en sleutels verdwenen.

Maar de ervaringen met de 'eigen sleutel' zijn over het algemeen positief, zegt ook de Centrale Ondernemingsraad van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Er is meer tijd voor ander belangrijk werk. "Zo wordt dit ook ervaren op de werkvloer", aldus de ondernemingsraad.

Eigen verantwoordelijkheid
Met de sleutels kunnen gedetineerden de celdeur van buiten afsluiten als zij bijvoorbeeld naar de recreatieruimte gaan. Het voorkomt dat anderen in hun cel kunnen komen en spullen stelen. Dat komt de veiligheid ten goede, doordat er minder onrust is vanwege onderlinge vermoedens van diefstal.

Een ander voordeel is dat gevangenispersoneel niet voortdurend deuren hoeft af te sluiten. Dat helpt bij de toch al zeer hoge werkdruk in een aantal inrichtingen, die de veiligheid niet ten goede komt. Een eigen sleutel geeft gedetineerden ook iets meer eigen verantwoordelijkheid. De sleutels zijn overigens niet te gebruiken om de cel vanuit de binnenkant af te sluiten of te openen.

Snel ingegrepen
Het betekent niet dat het gevangenispersoneel geen oogje in het zeil hoeft te houden. Door het manipuleren van de sleutel in de PI Lelystad kon die worden gebruikt voor het hoofdslot dat alleen door de bewaarders mag worden bediend. Daardoor hadden gedetineerden in elkaars cel kunnen komen. Het gevangenispersoneel heeft volgens de DJI snel ingegrepen en zo erger voorkomen.

In de inrichtingen van Arnhem, Leeuwarden en Middelburg zijn incidenteel sleutels verdwenen of sloten gesaboteerd. Dat had niet direct gevolgen voor de veiligheid, maar soms moesten daardoor wel sloten worden vervangen.

Slechts enkele incidenten eigen celsleutels
Slechts enkele incidenten eigen celsleutels (Foto: ANP)

'Turkse leger rijdt Syrië binnen'

Turkse militaire voertuigen zijn zondag de Syrische provincie Idlib binnengereden. Dat meldden bronnen in het grensgebied. De Turkse voertuigen werden geëscorteerd door strijders van de jihadistische Tahrir al-Sham toen ze bij de overgang Atmeh het land binnenreden.

Zaterdag kondigde de Turkse president Erdogan aan dat door Ankara gesteunde Syrische rebellen een offensief zouden beginnen in het gebied. Hij verklaarde dat er geen Turkse militairen bij dat offensief betrokken waren.

Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten meldde zondag dat het Turkse leger in het grensgebied juist slaags was geraakt met de jihadisten en dat er van beide zijden was geschoten.

'Turkse leger rijdt Syrië binnen'
'Turkse leger rijdt Syrië binnen' (Foto: ANP)

Vrouw klemgereden en neergestoken door ex

Een vrouw is zondagochtend in Rotterdam neergestoken door haar ex. Ze is ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht, laat de politie weten. Het slachtoffer reed met haar auto in de Zinkerstraat toen ze door de verdachte werd klemgereden en tegen een portiekwoning tot stilstand kwam. De man is opgepakt.

Een arts die in de buurt woont, verleende de vrouw direct na de steekpartij eerste hulp.

De politie meldde kort na de aanrijding, die om ongeveer 07.00 uur plaatshad, dat het om een verkeersruzie ging. Maar het blijkt dus te gaan om een conflict in de relationele sfeer. De identiteit van de man en vrouw is nog niet bekendgemaakt.

Vrouw klemgereden en neergestoken door ex
Vrouw klemgereden en neergestoken door ex (Foto: ANP)

Alcomobiliste sluit zichzelf buiten de auto

Een drankrijdster is in Castricum op opvallende wijze tegen de lamp gelopen. Op de Eerste Groenelaan botste de vrouw zaterdagavond rond 20.45 uur tegen twee geparkeerde voertuigen.

De vrouw stapte uit, blijkbaar om de schade te bekijken. Als geluk bij een ongeluk viel de autodeur dicht in het slot. De vrouw kon daardoor niet meer in haar auto stappen, die met draaiende motor op de weg stond. Een omstander belde de politie.

Agenten ontdekten dat de vrouw zwaar onder invloed van alcohol verkeerde: op het bureau blies de 66-jarige Castricumse 1055 ug/l. (bijna vijf keer teveel). De auto van de vrouw is weggesleept.

Zoektocht naar Anne Faber hervat

De politie heeft zondag 8 oktober om 09.30 uur het onderzoek hervat naar de vermiste Anne Faber. Daarbij richt het zoekteam zich op een nieuw gebied ten westen van het Blookerpark: het gebied tussen de Amersfoortseweg, Duinweg en Dennenweg. De zoekactie wordt wederom uitgevoerd door de Mobiele Eenheid (M.E.), ondersteund door familie en bekenden van Anne en zoekers van het Rode Kruis.

In totaal bestaat de zoekploeg uit circa 150 mensen. Daarmee zijn voor dit moment voldoende mensen betrokken om de zoektocht planmatig en secuur uit te voeren. De politie waardeert de betrokkenheid van iedereen die zich aanbiedt om te zoeken. De hulp zou de snelheid wellicht ten goede komen, maar kan ten koste gaan van de zorgvuldigheid.

Onderoek vijverbodem
De Forensische Opsporing is bezig met het onderzoek van het slib van de vijverbodem in het Blookerpark. Dit zal nog de hele dag duren. Donderdag 5 oktober werd een fiets in de vijver gevonden die vrijwel zeker van Anne Faber is.

Garcia verslaat Halep in finale Beijing

Simona Halep is er niet in geslaagd het WTA-toernooi van Beijing te winnen. Halep, die vanaf morgen de nieuwe nummer één op de wereldranglijst is, verloor in de finale van Caroline Garcia. Setstanden waren 6-4 en 7-6 (3).

De twee speelsters waren aan elkaar gewaagd. Zo duurde de zevende game in de tweede set maar liefst een kwartier.  Garcia kreeg op haar eigen service negen breakpunten tegen, maar wist de game alsnog te winnen. In de tiebreak in de tweede set liet Garcia haar klasse zien en trok de partij naar zich toe.

Man springt voor trein; heeft alleen schaafwonden

Een verwarde man sprong zaterdagmiddag in Den Haag op station Hollands Spoor voor een aankomende trein. Vlak voordat het gevaarte tot stilstand kwam, sprong de man plotseling voor de trein en belandde onder het treinstel. De hulpdiensten werden gealarmeerd en de perrons ontruimd.

Hoewel de man aanvankelijk bewegingloos bleef liggen, hield hij aan de aanrijding alleen wat schaafverwondingen over. Hij is ter plaatse door ambulancepersoneel onderzocht en daarna ondergebracht bij de Opvang Verwarde Personen waar hij geestelijke zorg krijgt aangeboden.

Vanwege het tijdstip was het op het moment dat de man voor de trein sprong, druk op de perrons en hebben vermoedelijk veel mensen de man voor de trein zien springen. De politie benadrukt dat deze mensen gebruik kunnen maken van slachtofferhulp wanneer zij daar behoefte aan hebben. Deze mensen kunnen zich melden via 0900-8844. 

UFC 216: spectaculaire vliegende armklem beslist titelgevecht

Het is één van de meest prestigieuze records in het MMA die je kan winnen, die van de meeste titelverdedigingen. Demetrious Johnson won die zaterdagnacht op een spectaculaire manier, in een keihard gevecht tegen de supertaaie Ray Borg verdedigde de Amerikaan zijn titel voor de elfde keer.

Johnson verbreekt met deze overwinning het record van de legendarische Anderson Silva, die tienmaal zijn titel mocht verdedigen. De elfde van Johnson was een prachtig gevecht die de dominantie van DJ in deze divisie nog eens bevestigde. Het lijkt erop dat de enige uitdaging die hem nog rest een gewichtsklasse hoger te vinden is.

In de T-Mobile Arena te Las Vegas duurde het tot de vijfde ronde, toen Johnson Borg van achter beetpakte en hem achterover op het canvas gooide. Op een miraculeuze manier wist Johnson in de lucht de arm van Borg te pakken te krijgen, zijn rechterbeen over het hoofd van Borg te gooien en de armklem vast te zetten. Borg stribbelde nog tegen, maar de armklem zat muurvast.

'Zo doen we dat!' aldus een trotse kampioen. 'Dit hebben we in de sportschool zo geoefend. Ik doe dit spelletje niet om stoten op mijn hoofd te krijgen en hersenschuddingen op te lopen. Ik kom hier om je te kakken te zetten, je als een speelgoedje door de octagon te gooien en dan ook nog je arm te breken.'

Johnson, de enige UFC-vlieggewichtkampioen, zit al sinds 2012 op de troon en zes van zijn twaalf gevechten zijn voortijding geëindigd. Tegen uitdager Borg wist de kampioen 172 stoten uit te delen tegenover 22 van Borg en wist Borg het de kampioen alleen in de tweede ronde enigszins moeilijk te maken.

Johnson is pound-for-pound de beste UFC-vechter op dit moment en velen vinden dat hij zich met deze overwinning en afwezigheid van Jon Jones ook nog eens gekroond heeft tot beste ooit.

Moordpartij Las Vegas
Op uitnodiging van de UFC konden vijftienhonderd hulpverleners gratis UFC 216 bijwonen. Onder hen ook een handvol die de moordpartij hadden overleefd. Alle UFC-werknemers hadden een t-shirt aan ter nagedachtenis aan die zwarte avond en UFC-directeur Dana White gaf een inspirerende toespraak aan het begin van de show. 

Overige uitslagen:
Tony Ferguson verslaat Kevin Lee na opgave (triangle choke) in ronde 3.
Fabricio Werdum verslaat Walt Harris na opgave (armklem) in ronde 1.
Mara Romero Borella verslaat Kalindra Faria na opgave (rear-naked choke) in ronde 1.
Beneil Dariush vs. Evan Dunham eindigde onbeslist (29-28, 28-28, 28-28)
Cody Stamann verslaat Tom Duquesnoy na jurybesluit (29-28, 28-29, 30-27)
Lando Vannata vs. Bobby Green eindigde onbeslist (29-27, 27-29, 28-28)
Poliana Botelho verslaat Pearl Gonzalez na jurybesluit (30-27 x 3)
Matt Schnell verslaat Marco Beltran na jurybesluit (30-27, 29-28, 30-27)
John Moraga verslaat Magomed Bibulatov door knockout (stoten) in ronde 1.
Brad Tavares verslaat Thales Leites na jurybesluit (30-27, 30-26, 30-26)

 

Nederlanders bloedsnel op 1000 meter in Inzell

De Nederlandse schaatsers hebben in Inzell laten zien al zeer vroeg in het seizoen in bloedvorm te zijn. In de Max Aicher Arena snelden Kjeld Nuis, Hein Otterspeer en Kai Verbij naar toptijden op de 1000 meter.

Nuis liet geen spaan heel van de Rus Pavel Kulizhnikov en knalde op het Duitse ijs een tijd neer van 1:08,24 minuten, gelijk een baanrecord en een van de snelste tijden ooit gereden op een laaglandbaan. Hein Otterspeer en Kai Verbij lieten ook zien de snelheid al beangstigend goed te pakken te hebben. Otterspeer snelde naar 1:08,47, twee tienden rapper dan Verbij. 

Het is uiteraard nog vroeg in het seizoen, maar vooralsnog lijkt het met het oog op de Olympische Spelen van komende winter wel érg veel op hernieuwde Nederlandse dominantie. De enige niet-Nederlander die in dit nog jonge seizoen enigszins in de buurt van de tijd van Nuis kwam is Jonathan Garcia, die eind september op het snelle ijs van Salt Lake City naar 1:08,31 reed.

Op de 500 meter konden de Nederlanders wel geklopt worden in Inzell. Kulizhnikov reed naar 34,95 seconden en versloeg Daidai Ntab (35,03), Ronald Mulder (35,23), Verbij (35,26), Otterspeer (35,32) en Jan Smeekens (35,34). Sven Kramer was ook al in vorm in Inzell en reed de drie kilometer in 3:37,45 minuten, eveneens een baanrecord.

Maurice de Hond: Rutte-III duurt geen vier jaar

Het nieuwe kabinet dat binnenkort aantreedt, zal de rit waarschijnlijk niet uitzitten. Dat verwacht opiniepeiler Maurice de Hond. De onderlinge verschillen en de versnipperde achterban ziet hij als de voornaamste oorzaken.

De komende coalitie bestaat uit meer partijen dan normaal en dan ook nog partijen die op relevante punten ver van elkaar af staan. Dat maakt de kans groot dat ze snel veel kiezers zullen verliezen. Dat zal al aan het licht komen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 en de Provinciale Statenverkiezingen in 2019, meent hij.

De Hond legde 35 stellingen voor aan zijn panel, over thema's die in de komende regeerperiode actueel zijn. Bij een aanzienlijk aantal van deze stellingen zijn behoorlijke verschillen te zien tussen de coalitiepartijen. De zeven meest in het oog springende voorbeelden:

  1. Eigen Risico omlaag: CDA 73% voor, D66 maar 47%
  2. Euthanasiewet verruimen: VVD en D66 ongeveer 80% voor, CU slechts 6%
  3. Privacy inperken om terrorisme te bestrijden: VVD 81% voor, D66 maar 49%
  4. Softdrugs legaliseren: D66 85% voor, CU slechts 21%
  5. Belasting topinkomens omhoog: CU 78% voor, VVD maar (of: toch nog) 24%
  6. Minder vluchtelingen opvangen: VVD 64% voor, D66 maar 12%
  7. Ontslagrecht versoepelen: VVD en D66 ruim de helft voor, CU maar 8%

Versnippering
Er valt nog iets anders op aan de gepeilde percentages: kiezers staan niet meer als een blok achter alle standpunten van hun eigen partij (anders zouden er veel meer scores in de buurt van de 0 en de 100 zijn). Alleen bij extreme partijen en extreme standpunten zie je dergelijke scores: de PVV bij vluchtelingen, de SGP bij euthanasie en SP/50Plus bij terugkeren naar het Ziekenfonds. "Het principe van de politieke partij past niet meer bij de hybride opvattingen van de moderne mens", aldus De Hond zondag in een uitgebreide analyse. 

Uit zijn cijfers blijkt dat sinds de verkiezingen van 1994, waar het enorme verlies voor het CDA leidde tot het eerste paarse kabinet, het aantal trouwe kiezers behoorlijk is gedaald. De coalitie van Rutte-II verloor bijna 25%, en dat is geen uitzondering in Nederland. Wel in Europa overigens, alhoewel de meest recente bondsdagverkiezingen in Duitsland enigszins een trendbreuk zijn.

Hij vindt dat partijen meer hadden moeten doen om de binding met kiezers vast te houden. Dat ze dat niet hebben gedaan, heeft ertoe geleid dat kiezers het gevoel hebben dat ze door politiek en bestuur worden genegeerd. "Zolang men dat in Den Haag niet beseft (..) zal het in slow motion onderuitgaan van ons parlementaire stelsel voortduren." Goed nieuws voor Thierry Baudet dus.

De Hond somber over levensduur Rutte III
De Hond somber over levensduur Rutte III (Foto: ANP)

Politie schiet op vluchtende inbrekers

Brutale inbrekers in Oisterwijk hebben zondagochtend geprobeerd met geweld in te breken. Toen de politie arriveerde vluchtten ze weg. De auto is later terug gevonden. Rond 04.30 uur kwamen er verschillende paniekmeldingen binnen vanaf De Lind. Enkele mannen met bivakmutsen op probeerden met grote hamers de ramen in te slaan van een kleding winkel. Er stond een snelle auto klaar met draaiende motor om te kunnen vluchten.

In de buurt reed op dat moment een agent. Op het moment dat de melding via de mobilofoon werd uitgegeven was hij snel op De Lind. Op dat moment kwam de auto, een Audi, met hoge snelheid aan rijden. Toen de bestuurder de politieauto zag remde hij en reed hij snel achteruit. Op het moment dat de bestuurder de auto wilde keren ramde de politieagent met zijn auto de verdachte auto. De agent stapte uit met getrokken wapen om de inzittenden aan te houden. Ondanks de schade lukte het de verdachte om weg te rijden. De agent schoot verschillende malen op de vluchtende auto om deze te doen stoppen. De auto reed met hoge snelheid weg.

Er werd direct groot alarm geslagen. Omliggende politiekorpsen werden gewaarschuwd en strategische posities werden ingenomen langs hoofdwegen. Via social media werd aandacht gevraagd voor de vlucht. Er kwamen direct enkele tips binnen over een mogelijke vluchtroute. 

Om 08.50 uur werd de auto gevonden in het buitengebied van Berkel-Enschot aan de Baksevenweg. Op de auto zaten gestolen kentekenplaten en in de auto zaten kogelinslagen. Er is daar een uitgebreid sporenonderzoek gedaan. De auto is in beslag genomen en zal op sporen onderzocht worden. Er zijn geen aanwijzingen dat er iemand gewond is geraakt in de auto.

19-jarige komt om het leven bij ongeluk

Een 19-jarige man uit ’s-Hertogenbosch is in de nacht van zaterdag op zondag om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Hij zat als bijrijder op een scooter die in aanrijding kwam met een personenauto op de Graafsebaan (ter hoogte van de Gasstraat Oost). Hoe het ongeluk kon gebeuren is nog niet duidelijk.

De 21-jarige bestuurder van de scooter is, nadat hij is nagekeken in het ziekenhuis, aangehouden. Hij bleek gedronken te hebben. De bestuurder van de auto ging er na de aanrijding vandoor. De politie doet onderzoek naar het verkeersongeval.

Goffin wint ook toernooi Tokyo

David Goffin heeft het ATP-toernooi van Tokyo op zijn naam geschreven. De als vierde geplaatste Belg versloeg in de finale de Fransman met 6-3 en 7-5. Het is voor Goffin zijn tweede toernooizege op rij, nadat hij eerder ook al in Shenzhen won.

De partij duurde een uur en 24 minuten. Goffin veroverde in Tokyo zijn vierde ATP-titel uit zijn carrière. Vorig jaar haalde Goffin ook de finale in Tokyo, maar daarin was toen de Australiër Nick Kyrgios te sterk.

Door de zege keert Goffin terug in de top tien van de wereldranglijst en maakt hij een grote kans om deel te mogen nemen aan de ATP Finals, waar de acht beste tennissers van 2017 tegen elkaar spelen.

Ambulance rijdt voetganger dood in Hamburg

Een 29-jarige man is in het Duitse Hamburg overleden nadat hij door een ambulance was aangereden. De ziekenauto was met zwaailicht en sirene onderweg naar een noodgeval toen het ongeval plaatsvond.

Het slachtoffer werd geschept toen hij overstak bij een verkeerslicht. De bemanning van de ziekenauto gaf eerste hulp maar de voetganger overleed later in het ziekenhuis. Het is niet duidelijk waardoor de man de ziekenauto niet heeft horen aankomen.

Ambulance rijdt voetganger dood in Hamburg
Ambulance rijdt voetganger dood in Hamburg (Foto: ANP)

Oostenrijkse minister bij verkeersongeval betrokken

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken is zaterdagavond in zijn dienstauto betrokken geraakt bij een ernstig verkeersongeval. Volgens Oostenrijkse media moest de chauffeur van Wolfgang Sobotka op een provinciale weg bij Völkermarkt uitwijken voor overstekend wild.

De auto met zijn beveiligers die daar achter reed, moest daarop hard remmen, raakte op de verkeerde weghelft en botste frontaal op een tegenligger. De 48-jarige bestuurder daarvan en een negenjarig zoontje raakten zwaargewond. Drie beveiligers raakten ook gewond. De minister bleef ongedeerd.

Oostenrijkse minister in verkeersongeval
Oostenrijkse minister bij verkeersongeval betrokken (Foto: ANP)

Pirlo kondigt afscheid aan: "Het is genoeg geweest"

Andrea Pirlo heeft zijn afscheid als profvoetballer aangekondigd. De Italiaan zet binnenkort een punt achter zijn loopbaan. De 38-jarige middenvelder speelt sinds 2015 voor New York City FC en daar loopt zijn contract in december af. In gesprek met Gazzetta dello Sport bevestigt de Italiaan dat de laatste fase in zijn carrière is aangebroken.

Pirlo begon zijn loopbaan bij Brescia, voordat hij in 1998 de overstap maakte naar Internazionale. Na uitleenperiodes aan Reggina en Brescia, speelde hij van 2001 tot 2011 voor AC Milan, waarna hij nog vier jaar het shirt van Juventus droeg. Over een paar maanden zit zijn voetballoopbaan erop. "Je realiseert dat de tijd is aangebroken. Iedere dag zijn er fysieke problemen, je kan niet meer trainen zoals je wilt", vertelt Pirlo. "Op mijn leeftijd is het dan genoeg geweest. Het is niet zo dat je door kan gaan tot je vijftigste."

Hoe zijn nabije toekomst eruit zal zien, is voor Pirlo nog een vraagteken. "Ik ga iets anders doen, maar weet nog niet wat. In december ben ik weer terug in Italië. De rechterhand van Antonio Conte? Mensen zeggen van alles. Ik heb zo mijn eigen ideeën, maar geef me wat tijd om daarover te beslissen", aldus Pirlo, die twijfelt of hij het trainersvak induikt. "Het is niet zo dat als je een goede voetballer was, je vanzelf een goede trainer bent."

Costa Rica naar WK na kopbal in 95e minuut

Costa Rica heeft zich zaterdagavond lokale tijd in eigen huis gekwalificeerd voor het WK in Rusland, na een gelijkspel tegen Honduras (1-1). Na Mexico is Costa Rica het tweede land dat zich in de Noord- en Midden-Amerikaanse regio kwalificeert, door een voorsprong van zes punten op zowel Panama als Honduras. De WK-tegenstander van het Nederlands elftal in 2014 eindigt sowieso als tweede, achter Mexico.

Costa Rica speelde flets en leek uit te zijn op een gelijkspel. Het was Honduras dat op voorsprong kwam door een krachtige kopbal van Eddie Hernandez na 66 minuten spelen, op aangeven van Romell Quioto. Pas in de laatste seconden van de wedstrijd kwam Costa Rica langszij. Kendall Waston verzilverde in de 95e minuut met het hoofd een voorzet van Bryan Ruiz.

Dinsdag is de allerlaatste speelronde: Costa Rica treedt tegen Panama aan, Honduras neemt het op tegen Mexico, terwijl de Verenigde Staten aantreden tegen Trinidad en Tobago. De derde plek, die momenteel door Team USA wordt bezet, is goed voor een direct toegangsbewijs. De vierde stek betekent een play-off met Australië of Syrië; zowel Panama als Honduras heeft tien punten.

All Blacks sluiten Rugby Championship af met nipte zege

De Nieuw-Zeelandse rugbyers hebben ook in de zesde en laatste speelronde in de Rugby Championship de winst gepakt. Vorige maand werd in eigen huis de zwaarste nederlaag ooit uitgedeeld aan Zuid-Afrika, maar de Springboks wisten thuis bijna te winnen tegen de All Blacks, die de titel al binnen hadden.

Nieuw-Zeeland had in Kaapstad halverwege een 3-8 voorsprong te pakken, maar Zuid-Afrika knokte zich knap terug via een try van Ross Cronjé. Toch namen de All Blacks het heft weer in handen en hoewel Zuid-Afrika hard vocht, lukte het niet om voor een stunt te zorgen. Een try van Malcolm Marx en de conversie van Elton Jantjies waren in de slotminuut net niet genoeg om te winnen, doordat Lima Sopoaga de bal vlak daarvoor al tussen de palen trapte na een rode kaart van Damian de Allende: 24-25.

Australië wipte nog net over Zuid-Afrika heen in de stand door in Argentinië met 20-37 te winnen van Los Pumas, die het Rugby Championship afsluiten met zes nederlagen uit zes duels.

Zaalvoetballer Van Galen scoort twee keer in vijf seconden

Zaalvoetballer Jorg van Galen heeft zaterdagavond in de Eredivisie op fraaie wijze van zich doen spreken. Van Galen nam het met FC Eindhoven thuis op tegen Groene Ster Vlissingen en dat leverde de Eindhovenaren een 4-3 zege op.

In de tweede helft stond het 1-1, waarna Van Galen los ging. In een tijdsbestek van welgeteld vijf seconden zuivere speeltijd liet hij de 2-1 en 3-1 noteren. De Vlissingers probeerden terug te komen en kwamen met 3-2 in de buurt, maar Eindhoven breidde de voorsprong weer uit en won na nog een Vlissinger goal met 4-3.

Uitslagen Eredivisie zaalvoetbal
HV/Veerhuys - ASV Lebo 4-8
ZVV Volendam - GZV Watergras 9-5
't Knooppunt - FC Marlène 4-3
FC Eindhoven - Groene Ster 4-3
TPP-Rotterdam - Hovocubo 3-2
WSV/Shoepimp - Amicitia/Zeeger 1-3

Volleybalkampioen Lycurgus begint met zege, sterke start Zwolle

De Eredivisie in het Nederlandse volleybal is zaterdag van start gegaan. In de eerste speelronde kreeg Abiant Lycurgus in Groningen Vallei Prins uit Ede op bezoek. Voor de regerend landskampioen leverde dat weinig problemen op: de Groningers wonnen in drie sets.

Coniché Zwolle hoopt zich dit seizoen bij de Nederlandse middenmoot te voegen en begon daar in elk geval goed aan. In eigen huis werd Advisie/SSS uit Barneveld met 3-0 verslagen. Ook Seesing Orion uit Doetinchem en de Apeldoorners van Draisma Dynamo, de voornaamste uitdagers van Lycurgus, begonnen zonder setverlies.

Uitslagen Eredivisie volleybal mannen
Talentteam 0 Seesing Orion 3
(19-25,13-25,21-25)

Zaanstad 0 Draisma Dynamo 3
(19-25,19-25,16-25)

SV Land Taurus 3 Inter Rijswijk 2
(25-15,19-25,25-15,25-27,15-7)

Coníche Zwolle 3 Advisie/SSS 0
(25-20,25-21,28-26)

Abiant Lycurgus 3 Vallei Prins 0
(25-17,25-16,25-21)

Handbalsters Amsterdam boeken ruime zege

In de Eredivisie in het vrouwenhandbal heeft VOC Amsterdam in de tweede speelronde een ruime zege geboekt. De regerend landskampioen was met 33-13 veel te sterk voor Maedilon uit 't Veld.

Een van de twee andere voornaamste topploegen in de competitie, Virto/Quintus uit Kwintsheul, schoof Borhave met 31-24 aan de kant. Vlug en Lenig uit Geleen, vorig jaar nog spelend in de degradatiepoule, kent een uitstekende seizoensstart. De Geleense ploeg rekende keihard af met E&O uit Emmen: 44-16, de tweede zege op rij.

Morrenhof Jansen/Dalfsen, vermoedelijk Amsterdam's voornaamste concurrenten, komt zondag in actie in de tweede speelronde.

Uitslagen Eredivisie vrouwen zaterdag
Succes/VOC Amsterdam - Maedilon/VZV 33-13
Vlug en Lenig Geleen - E&O 44-16
Cabooter/Venlo - Westfriesland/SEW 25-23
Virto/Quintus - Borhave 31-24

Robben realistisch: "Misschien wordt er verwacht dat ik het niet hardop zeg"

Arjen Robben maakt zich geen illusies na de 1-3 overwinning van het Nederlands elftal op Wit-Rusland. Oranje moet dinsdag met zeven doelpunten verschil winnen van Zweden en dat gaat niet gebeuren, erkent de aanvoerder na afloop bij de NOS. "Ik zou het telraam lekker thuislaten", geeft Robben na afloop aan.

"Je moet altijd blijven gaan, tot de laatste minuut", doceert de aanvaller evenwel. "Je moet alleen wel realistisch zijn. Misschien wordt er van mij verwacht dat ik het niet hardop zeg, maar 7-0 is gewoon niet te doen. Ik hoop toch dat de mensen naar het stadion komen."

Vóór de wedstrijd van Nederland won Zweden met 8-0 van Luxemburg, waardoor het perspectief van Oranje al nagenoeg was verdwenen. "Je hoorde voor de wedstrijd al dat het zo snel ging bij Zweden."

De 8-0 was een 'dikke dreun in het gezicht' voor Oranje, vertelt Robben. Toch kon zijn ploeg volgens hem niets anders doen dan met opgeheven hoofd een goede wedstrijd proberen te spelen. "We wilden een goede overwinning neerzetten. Dat je hier niet met 0-8 kunt winnen is ook wel duidelijk. De eerste helft laten we te veel kansen liggen. Als je dat beter doet kun je 0-3, 0-4 voorstaan bij de rust. Nu begin je de tweede helft met 0-1 en dan merk je ook dat we ook niet goed beginnen. Dan lijkt het alsof het allemaal wegzakt."

Nationals trekken stand weer gelijk, terwijl LA Dodgers ook tweede wedstrijd winnen

In de National League Division Series van de play-offs in de Major League Baseball Washington Nationals de stand gelijk getrokken tegen de Chicago Cubs, terwijl de Los Angeles Dodgers ook hun tweede wist te winnen tegen de Arizona Diamondbacks.

De Nationals begonnen in eigen huis goed aan de wedstrijd. Derde honkman Anthony Rendon sloeg in de eerste inning de bal in de tribunes. Het was niet lang wachten op het antwoord van de Chicago Cubs. In de tweede inning zou Willson Contreras de stand weer gelijk trekken door een homerun van de catcher van de Cubs.

In de vierde inning kwam de ploeg uit Chicago op voorsprong. Eerste honkman Anthony Rizzo zou een 2-run homerun slaan. Tot de achtste inning hielden de Cubs de voorsprong vast, maar toen kwam de thuisploeg los. Eerst sloeg Bryce Harper een 2-run homerun, daarmee was de stand gelijk. De inning was nog niet over. Eerst kwam Rendon op de honken via een walk en daarna zou Daniel Murphy via een honkslag ook op de honken komen. Toen zou Ryan Zimmerman aan slag komen. De eerste honkman pakte zijn kans en sloeg de bal de tribunes in, waardoor de ploeg op een 6-3 voorsprong kwam. 

In de negende inning zou Sean Doolittle, de closer van de Washington Nationals het afmaken. Door de overwinning staat het nu 1-1 in de serie tussen de beide ploegen. Maandag is de derde wedstrijd tussen de Cubs en de Nationals, die wedstrijd zal worden gespeeld in Chicago.

In de andere wedstrijd in de National League Division Series won Los Angeles Dodgers ook hun tweede wedstrijd. In Los Angeles was de ploeg van Kenley Jansen met 8-5 te sterk voor Arizona Diamondbacks.

De Diamondbacks kwamen in de eerste inning nog wel op een 2-0 voorsprong. Snel wisten de LA Dodgers de stand om te zetten in een 7-2 voorsprong. In de zevende inning kwam de ploeg uit Arizona nog terug tot 7-4 door een homerun van Brandon Drury. Verder kwam de ploeg niet. In de negende gooide de Nederlander Jansen, de closer van de Dodgers de wedstrijd op slot waarmee hij zijn eerste save liet noteren van dit postseason.

F1: Uitslag Grand Prix van Japan

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Japan gewonnen. De Mercedes-coureur breidde hiermee zijn leidende positie in het wereldkampioenschap Formule 1 met 25 punten uit ten opzichte van concurrent Sebastian Vettel die uitviel. Max Verstappen reed in een goede race naar de tweede plek, terwijl ook Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo op het podium eindigde.

Nog voor de start van de 53 ronden tellende race op Suzuka werd duidelijk dat de Ferrari van Vettel een probleem met een bougie had. De Italianen leken het gerepareerd te hebben, maar dat bleek niet het geval te zijn. Toch wist Vettel na de start de tweede plek achter Hamilton te behouden, voor Verstappen die bij de start Ricciardo passeerde. Ook Esteban Ocon glipte de Australiër voorbij.

Vettel bleek al snel snelheid tekort te komen en Verstappen passeerde de Duitser al snel, net als een aantal coureurs achter hem. De eerste uitvaller werd na twee ronden Carlos Sainz die in zijn laatste race voor Toro Rosso spinde en de bolide in de bandenstapels parkeerde. Dit leverde een safety car op. Vettel lag op dat moment zesde, maar nadat het weer groen was verloor de Duitser opnieuw plaatsen en besloot Ferrari dat het genoeg was geweest. Hierdoor liep Vettel opnieuw veel schade op in de titelstrijd.

Verstappen kon vooraan het tempo van Hamilton goed bijhouden en liep in de beginfase zelfs iets in op de leider. Daarachter hield Ocon zowel Ricciardo als Valtteri Bottas op. Het duo kon de Fransman echter pas voorbij nadat Marcus Ericsson met zijn Sauber gecrasht was en er een virtuele safety car geweest was. Iets verder naar achteren baande Kimi Räikkönen zich langzaam maar zeker een weg naar voren nadat de Fin door een gridstraf verder van achteren moest starten.

Naar mate de ronden vorderden breidde Hamilton zijn marge op Verstappen uit tot ruim vijf seconden, terwijl de Nederlander van achteren geen druk had. Verstappen was in de 22e ronde de eerste van de toppers die pitte en hij kwam met de Red Bull pal voor de deur van de als vijfde rijdende Räikkönen weer naar buiten. Een ronde later volgde Hamilton, maar de Brit had door zijn latere stop wel ruim de helft van zijn marge verloren.

Het duo liep snel in op de lang doorrijdende Bottas die in de 29e ronde Hamilton voorbij liet, maar hierna nog wel twee ronden Verstappen ophield. Dit kostte de Nederlander ongeveer twee seconden. Verstappen hield de druk in het vervolg van de race stevig op Hamilton die worstelde met de achterbanden van zijn Mercedes.

Daarachter had Ricciardo aanvankelijk weinig te duchten van Bottas die supersofts had laten monteren, in tegenstelling tot de top drie die met softs reed. Ook Räikkönen op plek vijf had supersofts, maar de Fin was te ver weg om een vuist te kunnen maken. Zesde was Nico Hülkenberg die pas na 40 ronden zijn softs inruilde voor supersofts. De Duitser viel bij zijn stop ver terug en moest snel daarna opgeven, omdat DRS niet goed werkte en zijn achtervleugel open bleef staan.

Vooraan in dat gevecht om plek acht reed Felipe Massa die vier andere coureurs ophield. De Braziliaan worstelde met zijn Williams en liet in de 43 ronde aan het eind van het rechte stuk van start/finish een klein gaatje. Kevin Magnussen sprong hierin met de Haas en kon Massa aan de kant duwen. Hiervan profiteerde Grosjean die Massa ook passeerde. Even hiervoor was Pierre Gasly al afgehaakt nadat de Fransman zich verremde en door een vlakke plaats op zijn banden extra moest stoppen.

De race leek dood te bloeden tot bij het rechter voorwiel van Lance Stroll iets het begaf en de Canadees de Williams door het grind moest sturen. Hij kwam weer de baan op en wist maar net Ricciardo te ontwijken. Er werd opnieuw een VSC ingesteld. Nadat het weer groen werd reed Verstappen het gat met Hamilton razendsnel dicht. De Brit had last van achterblijvers (Massa en Alonso) en worstelde met zijn banden. Verstappen kon echter ook niet inhalen, omdat diezelfde achterblijvers hem ook hinderden. Daarachter had Bottas het gat met Ricciardo dichtgereden, maar ook hij kon niet meer aanvallen.

Hierdoor werd Hamilton na 53 ronden als eerste afgevlagd en heeft hij in de titelstrijd een voorsprong van 59 punten op Vettel. Over twee weken in Austin kan de Brit voor de vierde keer wereldkampioen worden. Verstappen eindigde als tweede, voor Ricciardo en Bottas. Räikkönen eindigde op plek vijf, voor Ocon, Sergio Perez, Magnussen, Grosjean en Massa.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:27:31.193
2 Max Verstappen Red Bull +1.211
3 Daniel Ricciardo Red Bull +9.679
4 Valtteri Bottas Mercedes +10.580
5 Kimi Räikkönen Ferrari +32.622
6 Esteban Ocon Force India +1:07.788
7 Sergio Perez Force India +1:11.424
8 Kevin Magnussen Haas +1:28.953
9 Romain Grosjean Haas +1:29.883
10 Felipe Massa Williams +1 ronde
11 Fernando Alonso McLaren +1 ronde
12 Jolyon Palmer Renault +1 ronde
13 Pierre Gasly Toro Rosso +1 ronde
14 Stoffel Vandoorne McLaren +1 ronde
15 Pascal Wehrlein Sauber +2 ronden
DNF Lance Stroll Williams +8 ronden
DNF Nico Hülkenberg Renault +13 ronden
DNF Marcus Ericsson Sauber +46 ronden
DNF Sebastian Vettel Ferrari +49 ronden
DNF Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +53 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 306
2 Sebastian Vettel Ferrari 247
3 Valtteri Bottas Mercedes 234
4 Daniel Ricciardo Red Bull 192
5 Kimi Räikkönen Ferrari 148
6 Max Verstappen Red Bull 111
7 Sergio Perez Force India 82
8 Esteban Ocon Force India 65
9 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 48
10 Nico Hülkenberg Renault 34
11 Felipe Massa Williams 34
12 Lance Stroll Williams 32
13 Romain Grosjean Haas 28
14 Kevin Magnussen Haas 15
15 Stoffel Vandoorne McLaren 13
16 Fernando Alonso McLaren 10
17 Jolyon Palmer Renault 8
18 Pascal Wehrlein Sauber 5
19 Daniil Kvyat Toro Rosso 4
20 Marcus Ericsson Sauber 0
21 Antonio Giovinazzi Sauber 0
22 Pierre Gasly Toro Rosso 0
23 Paul di Resta Williams 0
24 Jenson Button McLaren 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 540
2 Ferrari 395
3 Red Bull 303
4 Force India 147
5 Williams 66
6 Toro Rosso 52
7 Haas 43
8 Renault 42
9 McLaren 23
10 Sauber 5

Flitsbezoek van neushoorn-hoorn in Amsterdam

De Amsterdamse Zuidas krijgt zondag een flitsbezoek van een hoorn van een neushoorn. De hoorn is maar twee uur te bezichtigen, omdat het gevaar volgens de organisatoren op roof anders te groot wordt.

De korte tentoonstelling is onderdeel van RHINOWEEK, een zevendaags evenement dat de jacht op neushoorns aankaart. Naast de onbewerkte hoorn zijn aan het Gustav Mahlerplein ook bekertjes en een wandelstok gemaakt van het kostbare materiaal te bezichtigen.

Een woordvoerder van RHINOWEEK laat weten dat de curiosa onder zware beveiliging naar het Gustav Mahlerplein worden vervoerd. De strenge veiligheidsmaatregelen zijn volgens hem niet verwonderlijk, want een kilo neushoorn-hoorn levert op de zwarte markt vaak tienduizenden euro's op. De levendige illegale handel is te wijten aan de helende werking die voornamelijk in Azië aan de hoorns wordt toegedicht.

De herkomst van de voorwerpen blijft geheim, want de musea die ze uitlenen zijn zelf ook bang voor diefstal. Om diezelfde reden stellen musea vrijwel nooit meer hoornen objecten tentoon, maar bewaren ze die in geheime depots. Geïnteresseerden die de flitstentoonstelling missen, kunnen zich de rest van de week nog vergapen aan kunstwerken van neushoornschedels.

Flitsbezoek van neushoorn-hoorn in Amsterdam
Flitsbezoek van neushoorn-hoorn in Amsterdam (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: droger en zon

In oktober veel regen , voor het kerkhof altijd zegen.

Vandaag
Vandaag is er met name in het zuiden en zuidwesten nog veel bewolking met enkele buien, elders blijft het meest droog en is de zon af en toe te zien. De maxima komen uit rond 14°C. De wind draait overal naar het noordwesten en neemt ook aan de kust af naar matig. In de avond draait de wind naar west tot zuidwest en neemt landinwaarts verder af naar zwak. (Bron: KNMI)

.


Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:50
Zon onder: 19:07
Zonkracht: 2/1

Foto gemaakt tijdens een wandeling in Oost-Brabant (Foto: qltel)
Foto gemaakt tijdens een wandeling in Oost-Brabant (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Agent waagt leven voor suïcidale vrouw

Een politieman heeft zaterdagmiddag zijn leven gewaagd in Vlissingen om een 24-jarige vrouw uit zee te halen. De temperatuur was 11 graden, de watertemperatuur 14,5. Een voorbijganger had gemeld dat op de Boulevard Bankert een vrouw haar jas en schoenen uitdeed en de zee in liep.

Twee agenten reden met spoed naar de Boulevard. Kort voor hun aankomst meldde de voorbijganger dat de vrouw inmiddels de zee weer uit kwam. Toen de politie arriveerde wees de melder de vrouw aan. Zij liep op het strand, maar rende plotseling de zee weer in richting een voorbij varende loodsboot die de kust op ongeveer 75 meter afstand passeerde.

Reddingsactie
Een van de agenten rende de glooiing af, deed ondertussen zijn politievest en zijn koppel uit en duwde deze bij een omstander op het strand in zijn handen. Daarna sprong hij de zee in om de vrouw terug te halen. De golven waren hoog door de harde wind van zee en de stroming. De agent greep de vrouw voordat zij onder water verdween en bracht haar terug naar het strand. Daarna werd ze met spoed naar het ziekenhuis gebracht voor verdere hulp.

De politie heeft nadien beide omstanders gebeld voor een terugkoppeling en hen bedankt voor hun alerte reactie. "Ook gaat onze dank uit naar de bemanning van de loodsboot die gewacht heeft tot de agent en de vrouw, afkomstig uit Vlissingen, uit het water waren." zo laat de politie weten op haar website. 

Politie zoekt getuigen aanranding

In de nacht van zaterdag 23 op zondag 24 september rond 01.30 uur werd een jonge vrouw aangerand door een onbekende man op het fietspad gelegen langs de Bieslook, ter hoogte van de Bunschoterweg in Nijkerk.

De onbekende man trok de vrouw met geweld van haar fiets af toen zij daar op weg naar huis fietste. Een auto die vrijwel op datzelfde moment vanuit de richting van de Bunschoterweg de Bieslook op reed, maakte dat de onbekende man zijn aanval staakte en snel er vandoor ging. De jonge vrouw bleef geschrokken achter. De onbekende man was blank, tussen de 20 en 35 jaar oud, had een fors postuur en was ongeveer 1.80 m lang. Hij droeg een zwarte jas.

De politie is op zoek naar de betreffende automobilist en eventuele andere getuigen van het voorval. Het kan zijn dat de onbekende man al eerder op die plek gezien is. Ook mensen die andere informatie hebben of een idee hebben wie deze man kan zijn, worden verzocht contact op te nemen met de politie. Dit kan via de welbekende kanalen: 0900-8844 of 0800-7000 als je anoniem wil blijven. 

Merkel onder druk door rechtse koers CSU

Bondskanselier Angela Merkel (CDU) staat onder druk van zusterpartij CSU uit Beieren om een rechtse koers aan te houden bij de coalitieonderhandelingen. CSU heeft een tien-puntenprogramma opgesteld waar de unie van de twee partijen zich op moet gaan richten.

De CSU wijt het zware verlies bij de verkiezingen twee weken geleden aan de 'open rechterflank' waardoor AfD veel stemmen haalde. ,,We moeten de Afd keihard bestrijden. Er mag geen partij rechts van de unie zich breed maken", staat er in het programma.

Volgens de CSU willen de Duitsers een conservatieve koers. En daar hoort ook een beperking van de instroom van asielzoekers bij. Verder pleit CSU voor patriottisme en het centraal stellen van de Duitse cultuur.

CSU-chef Horst Seehofer en Merkel ontmoeten elkaar zondag. Merkel gaat onderhandelen met de conservatief-liberale FDP en de Groenen over een nieuwe, zogenoemde 'Jamaica-coalitie'

Merkel onder druk door rechtse koers CSU
Merkel onder druk door rechtse koers CSU (Foto: ANP)

Orkaan Nate aan land bij monding Mississippi

Orkaan Nate heeft zaterdagavond het Amerikaanse vasteland bereikt, dat deed de orkaan bij de monding van Mississippi, niet ver van de stad New Orleans. De storm raast nu verder naar het noorden met een snelheid van bijna 40 kilometer per uur, dat is opmerkelijk snel voor een orkaan in de Golf van Mexico, zo laat het National Hurricane Centre weten. Er worden windsnelheden gemeten van 140 kilometer per uur.

Het oog van de orkaan ligt nog op zee. Nate is al weer de negende orkaan van dit seizoen, dat is al net zo veel als in het recordjaar 2012 toen orkaan Sandy New York lamlegde.

Orkaan Nate aan land bij monding Mississippi
Orkaan Nate aan land bij monding Mississippi (Foto: ANP)

Doden door explosie tankstation Ghana

Door een ontploffing in een tankstation in de hoofdstad van Ghana zijn zaterdagavond meerdere mensen om het leven gekomen. Ook zijn er volgens de Ghanese overheid gewonden gevallen. Precieze aantallen doden en gewonden zijn nog niet bekend.

De explosie in Accra veroorzaakte een enorme vuurbal die in de wijde omtrek te zien was. De drukgolf werd kilometers verder gevoeld. De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt.

Het vuur ontstond bij een tankstation dat vloeibaar aardgas (LNG) verkoopt en sloeg daarna over naar een benzinestation. Omwonenden moesten hun huizen verlaten.

In 2015 kwamen bij een soortgelijk ongeluk honderd mensen om het leven.

Doden door explosie tankstation Ghana
Doden door explosie tankstation Ghana (Foto: ANP)

'Wegsturen Catalaans parlement is een optie'

De Spaanse premier Mariano Rajoy sluit niet uit dat hij het parlement van Catalonië naar huis stuurt en nieuwe verkiezingen organiseert in Catalonië. De grondwet van Spanje geeft hem via artikel 155 deze mogelijkheid. Tot op heden was Rajoy uiterst vaag over deze mogelijkheid, maar in een interview met de Spaanse krant El Pais dat zaterdagavond laat verscheen, maakt de premier duidelijk dat hij deze optie niet uitsluit.

"Ik sluit niets uit dat binnen de grenzen van de wet past. Idealiter zou het niet nodig zijn dergelijke extreme maatregelen te treffen, maar als het noodzakelijk is om zaken tegen te houden, sluit ik het niet uit."

Bij het referendum vorige week stemde ruim 90 procent van de Catalanen voor onafhankelijkheid. Daarom wil premier Carles Puigdemont van Catalonië misschien dinsdag al de onafhankelijkheid uitroepen in het Catalaanse parlement.

'Wegsturen Catalaans parlement is een optie'
'Wegsturen Catalaans parlement is een optie' (Foto: ANP)

Brandweer zag trappenhuis over het hoofd bij brand

De officier van dienst van de brandweer wist niet dat er nog een centraal trappenhuis was in de studentenflat aan de Rode Kruislaan in Diemen, waar deze zomer bij een grote brand een 27-jarige man omkwam en drie mensen gewond raakten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut Fysieke Veiligheid naar het handelen van de brandweer.

De gealarmeerde brandweer ontruimde deze zomer alleen de eerste zeven verdiepingen van de flat. Nadat het vuur was geblust bleek een persoon op de twaalfde verdieping te zijn overleden.

Uit het rapport blijkt dat de officier van dienst zich niet realiseerde dat er nog een centraal trappenhuis was dat vol rook had gestaan en dat werkte als een schoorsteen. Hij zag alleen het vluchttrappenhuis waar weinig rook stond. Omdat de eerste zeven verdiepingen ontruimd waren, zag hij verder geen aanleiding meer om de rest te laten ontruimen.

Brandweer wist niet van trappenhuis bij brand
Brandweer zag trappenhuis over het hoofd bij brand (Foto: ANP)

Eerste trailer voor Pacific Rim Uprising

Legendary Pictures en Universal Pictures hebben de afgelopen week een eerste trailer uitgebracht voor de film Pacific Rim Uprising. In de door Steven S. DeKnight geregisseerde rolprent zien we onder meer John Boyega, Rinko Kikuchi, Adria Arjona en Scott Eastwood in de belangrijkste rollen.

Pacific Rim Uprising speelt zich tien jaar na de gebeurtenissen uit de vorige film af. Dankzij die overwinning wist het Jaeger programma uit te groeien tot de meest krachtige globale verdedigingsmacht in de menselijke geschiedenis. Als de Kaiju opnieuw het voortbestaan van de mensheid bedreigen moeten Mako Mori (Rinko Kikuchi), Jake Pentecrost (John Boyega) en de rest van de nieuwe generatie Jaeger-strijders zich klaarmaken voor een nieuwe dodelijke strijd.

Pacific Rim Uprising draait vanaf 23 maart 2018 in de Amerikaanse bioscopen. Wanneer we de film in Nederland kunnen gaan zien is nog niet bekend.

Nipte nederlaag Volendamse handballers in BeNe League

In de Belgisch-Nederlandse topcompetitie in het handbal, de BeNe League, heeft KRAS/Volendam een nipte nederlaag geleden. De club ging in het Belgische Wezet met 27-28 onderuit bij HC Visé, dat zich daarmee na vijf speelronden op de vierde plek nestelt.

De koplopers, het Nederlandse Limburg Lions en het Belgische Achilles Bocholt, hadden hun vijfde wedstrijd doordeweeks al afgewerkt in verband met Europese verplichtingen in het weekeinde. De Lions wonnen met 29-25 van het Zwartemeerse JMS/Hurry-Up, maar Bocholt ging in eigen huis in een spetterend duel verrassend met 41-42 onderuit tegen FIQAS/Aalsmeer. Eurotech/Bevo uit Panningen boekte een ruime 36-20 zege op Callant Tongeren en nam plek drie in beslag.

Uitslagen BeNe League - speelronde vijf
Limburg Lions (NED) - JMS/Hurry-Up (NED) 29-25
Achilles Bocholt (BEL) - FIQAS/Aalsmeer (NED) 41-42
Visé BM (BEL) - Kras/Volendam (NED) 28-27
Herpertz Bevo (NED) - Callant Tongeren (BEL) 36-20
Initia Hasselt (BEL) - Sasja HC (BEL) 29-25
Sporting Neerpelt (BEL) - Wematrans/Quintus (NED) 29-28

Rugbyers Hilversom en 't Gooi blijven winnen

In de Ereklasse in het Nederlandse rugby hebben RC Hilversum en RC 't Gooi ook in de vierde speelronde de overwinning gepakt, waarmee de twee clubs als enigen met de maximale score bovenaan staan.

De drievoudig landskampioenen uit Hilversum boekten een ruime 40-10 zege op de Castricumse RC, terwijl 't Gooi op bezoek in Purmerend een ruime zege boekte op RC Waterland: 17-46. DSR-C is als enige club nog puntloos, The Bassets waren met 55-0 veel te sterk.

Uitslagen Ereklasse zaterdag
RC Hilversum - Castricumse RC 40-10
RC The Bassets - DSR-C 55-0
Haagsche RC - ASRV Ascrum 15-11
LRC DIOK - EZRC Oemoemenoe 30-20
RC Waterland - RC 't Gooi 17-46
The Hookers - RC The Dukes 21-22

Golfer Duncan houdt leiding vast in Californië

Op de derde dag van de Safeway Open in het Californische Napa, het openingstoernooi van de PGA Tour, is bovenin niet al te veel veranderd. Leider Tyler Duncan kende een bijzonder wisselvallige dag: hij sloeg vier bogeys, maar liet ook vijf birdies noteren en kwam zo op een score van één slag onder par voor de dag.

Met totaal veertien slagen onder par heeft Duncan één slag voorsprong op Chesson Hadley, die de na een bijzonder indrukwekkende tweede ronde de derde plek in handen had. Hadley ging rond in 70 slagen, twee onder het baangemiddelde. Brendan Steele zakte na een rondje par naar de gedeeld derde plek op -12, samen met Bud Cauley, die met zes birdies een prima dag kende.

Limburgse handballers onderuit in Europa

De handballers van de Limburg Lions hebben in de tweede kwalificatieronde van de EHF Cup, het niveau onder de Champions League, een nederlaag geleden.

In eigen huis gingen de Lions onderuit tegen het Noorse ØIF Arendal. De Limburgers, waar vooral Ivan Stavast met tien treffers goed op dreef was, keken halverwege tegen een 13-16 achterstand aan en die konden ze niet meer goedmaken: 25-28.

Na de wedstrijd in Sittard staat komende zaterdag de return in Arendal op het programma. De winnaar van het tweeluik gaat naar de derde en laatste kwalificatieronde.

Oppermachtige Leclerc Formule 2-kampioen

Charles Leclerc is de nieuwe kampioen in de Formule 2. De Monegask was vooral in de eerste helft van het seizoen oppermachtig en zaterdag tijdens de hoofdrace in Jerez was hij wederom de beste.

Voor Leclerc was de opdracht met na zaterdag nog drie races te gaan: win de hoofdrace in Jerez en je bent verzekerd van de titel. Bij de start liet hij er geen gras over groeien en vanaf poleposition nam hij de leiding in handen. Hij domineerde de race voor zijn pitstop, lag na de pitstops weer aan de leiding en er leek geen vuiltje aan de lucht.

Toch dreigde het fout te gaan voor Leclerc. Santino Ferrucci en Nobuharu Matsushita lagen met elkaar in de clinch, waarbij Ferrucci de muur raakte en voor een safety car zorgde. Het hele veld reed zo weer bij elkaar en dus lag Leclerc vlak voor titelconcurrent Oliver Rowland. In een chaotische slotronde, waarin achterblijvers voor de nodige paniek zorgden, hield Leclerc Rowland nipt achter zich, terwijl Antonio Fuoco zich met het mes tussen zijn tanden naar plek drie vocht. Nyck de Vries vertrok als achtste, maar eindigde na een matige race als dertiende.

Golfer Luiten verliest aansluiting na matige derde ronde

Op de derde dag van het Alfred Dunhill Links Championship in Schotland heeft golfer Joost Luiten de aansluiting met de subtop verloren. De Nederlander liep de achttien holes van de Old Course van St Andrews af in 71 slagen, één onder par. Hij zakte daarmee naar de gedeeld dertigste stek.

De 25-jarige Engelsman Tyrrell Hatton is uitstekend op weg naar titelprolongatie. Hatton kende een uitmuntende derde dag en gaat met achttien slagen onder par aan de leiding, vijf slagen voor de Fransman Gregory Bourdy. Tommy Fleetwood stond na een fantastische tweede dag gedeeld op kop, maar kende op Kingsbarns een zeer slechte ronde van 76 slagen en zakte weg tot de gedeeld achttiende plek.

Taalprijs voor taalfreak Frits Spits

Op het congres van Onze Taal in Utrecht heeft presentator Frits Spits de Visser-Neerlandiaprijs uitgereikt gekregen. Het Algemeen-Nederlands Verbond kende hem de prijs toe voor zijn inzet voor de Nederlandse taal gedurende zijn hele carrière.

Als presentator van het radioprogramma De Avondspits in de jaren zeventig van de vorige eeuw zette Spits mensen al aan tot creatief taalgebruik via de 'poplimerick'. In de jaren negentig introduceerde hij de rubriek 'De Tweespraak', waarin luisteraars in één uitgebalanceerde zin een dialoog over de actualiteit weergaven. Sinds 2013 presenteert Spits De Taalstaat, een wekelijks radioprogramma waarin alle aspecten van het Nederlands voorbijkomen.

Aan de Visser-Neerlandiaprijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden.

Frits Spits (pseudoniem van Frits Ritmeester) haalde eerst zijn onderwijsbevoegdheid Nederlands. Later studeerde hij Nederlands en schreef hij zijn doctoraalscriptie over tekstpatronen in Nederlandstalige hits. In 1997 kreeg hij de Groenman Taalprijs.

Taalprijs voor taalfreak Frits Spits
Taalprijs voor taalfreak Frits Spits (Foto: ANP)



taalnazi

Hattrick Boutaïb helpt Marokko richting WK

Marokko heeft in groep C van de Afrikaanse WK-kwalificatiecyclus momenteel de beste papieren. Het team van Hervé Renard boekte zaterdagavond een 3-0 zege op Gabon en kwam daardoor aan kop in de poule. Khalid Boutaïb maakte alle Marokkaanse doelpunten. Op maandag 6 november wacht een beslissende uitwedstrijd tegen Ivoorkust om het WK-ticket.

Vrijdag kwam concurrent Ivoorkust niet verder dan 0-0 op bezoek bij Mali en dus was het voor Marokko een uitgelezen kans om de koppositie over te nemen. Daar was een zege voor nodig en Marokko begon ook met die intentie aan de wedstrijd. In minuut 38 was het raak voor de Noord-Afrikanen: Nordin Amrabat drong vanaf de linkerflank het strafschopgebied binnen en leverde een afgemeten voorzet op Boutaïb. De spits dook op achter de verdediging en knikte ongehinderd de 1-0 binnen.

Marokko speelde een uitstekende eerste helft; de keren dat het Gabon van Pierre-Emerick Aubameyang van de eigen helft kwam, waren spreekwoordelijk op een hand te tellen. In de tweede helft ging Marokko verder waar het gebleven was en liep men uit naar een ruimere overwinning. Boutaïb was de grote man, door ook de 2-0 en de 3-0 voor zijn rekening te nemen. Mbark Boussoufa stelde de aanvaller van Yeni Malatyaspor in staat om de tweede van de avond te maken en met een knappe afronding zorgde hij dus ook voor de derde.

Marokko wacht nu een beslissend duel met nummer twee Ivoorkust. Hakim Ziyech en Karim El Ahmadi, die beiden een uitstekende wedstrijd speelden tegen Gabon, zullen een dag eerder vermoedelijk ontbreken voor hun clubs Ajax en Feyenoord. Voor Mimoun Mahi van FC Groningen, die op de bank bleef, geldt mogelijk hetzelfde. Marokko heeft aan een gelijkspel tegen Ivoorkust genoeg om het WK te halen. Het zou de eerste keer zijn sinds 1998 dat het land zich plaatst voor de mondiale eindronde.

Zware verliezen voor golfresorts Trump

Het gaat niet goed met de twee golfresorts in Schotland die de Amerikaanse president Donald Trump in zijn bezit heeft. De bedrijven boekten in 2016 een verlies van in totaal omgerekend 19,6 miljoen euro. Ook de omzet daalde sterk: van 10 miljoen euro naar minder dan 8 miljoen euro.

De tegenvallers werden volgens het bedrijf veroorzaakt door een grootscheepse opknapbeurt aan de golfbaan van Turnberry, een van de twee resorts. Ook fluctuaties in de wisselkoersen beïnvloedden het bedrijfsresultaat negatief.

Trump pompt al meer dan tien jaar miljoenen in de resorts, maar beide hebben nog nooit een cent winst gemaakt. Alleen al voor Turnberry leende de zakenman een bedrag van 125 miljoen euro.

Strijd
De andere golfbaan, niet ver van Aberdeen, die Trump in 2012 opende is vanaf dag één inzet geweest van een hevige juridische strijd met omwonenden, de lokale overheid en natuurbeschermers. Het bedrijf tekende vergeefs bezwaar aan tegen de bouw van een windmolenpark voor de kust bij het resort.

Om belangenverstrengeling te voorkomen heeft de president het eigendom van de resorts in handen gegeven van zoon Eric Trump.

Zware verliezen voor golfresorts Trump
Zware verliezen voor golfresorts Trump (Foto: ANP)

België klopt Bosnië in sensationeel duel, Estland evenaart record uit 1928

Alhoewel België al zeker is van deelname aan het WK in Rusland, werd zaterdagavond met 3-4 van Bosnië en Herzegovina gewonnen. Het geldt als de achtste zege in tot dusver negen kwalificatieduels. Een hard gelag voor Bosnië in de jacht op de tweede plaats in gsroep H, daar Griekenland later op zaterdagavond tegen grote vriend Cyprus speelt en maar één punt minder heeft.

België startte gretig aan de wedstrijd en werd snel beloond met een doelpunt. Na voorbereidend werk van Eden Hazard, de meest actieve Rode Duivel van de eerste helft, schoot Thomas Meunier de bal via Simon Vranjes tegen de touwen: 0-1. Bosnië zocht nadrukkelijk naar de gelijkmaker, terwijl België slordiger ging spelen en ook nog eens Marouane Fellaini geblesseerd zag afhaken. Met pijn aan zijn knie liet hij zich vervangen door Leander Dendoncker.

Na een half uur spelen verscheen de 1-1 op het scorebord. Een inzet van Edin Dzeko belandde via Thibaut Courtois voor de voeten van de vrijstaande Haris Medunjanin, die de gelijkmaker binnen tikte. Bosnië bleef veel initiatief en lef tonen en dat resulteerde nog voor rust in de 2-1, al had Jan Vertonghen daar een groot aandeel in. Na een uittrap van Asmir Begovic ging de verdediger, die met zijn 96e interland recordinternational Jan Ceulemans evenaarde, in de fout en bleef Edin Visca koeltjes, oog in oog met Courtois. In de slotminuten voor rust hield Begovic het thuisteam op de been.

Na rust maakte Dries Mertens plaats voor Youri Tielemans en zette België meer druk op de defensie van Bosnië. Een van de lijn gehaalde inzet van Toby Alderweireld was een voorbode van de 2-2, na nog geen uur spelen. Yannick Ferreira Carrasco dribbelde zich vrij en dwong Begovic tot een redding. Michy Batshuayi profiteerde optimaal van de rebound en schoot raak. Het zelfvertrouwen van België groeide, kansen voor Hazard en Tielemans leverden niets op, maar na 69 minuten maakte Vertonghen na een vreemde corner zijn fout uit de eerste helft goed. Een afzwaaier van Ferreira Carrasco bleek een ideale assist voor Vertonghen, die België opnieuw op voorsprong bracht.

Het duel ging daarna op neer, met grote kansen voor Batshuayi en Vedad Ibisevic, en kende een spannende slotfase. Acht minuten voor tijd kopte Dario Dumic uit een corner de 3-3 binnen. België liet zich echter niet onbetuigd en reageerde al snel met de 3-4. Na voorbereidend werk van Meunier kreeg Ferreira Carrasco de bal uit een moeilijke hoek achter Begovic en dat was tevens het laatste wapenfeit.

In groep H speelden Gibraltar en Estland voor spek en bonen, maar het werd nog wel een mooi stukje historie voor Estland. Na een 0-3 ruststand en een hattrick van Joonas Tamm in de tweede helft won de ploeg met 0-6. Dat is een evenaring van de grootste Estse overwinning ooit, een 6-0 zege op Litouwen in 1928.

Update 00.00 uur
Griekenland heeft zoals verwacht de drie punten gepakt op Cyprus. De thuisploeg kwam na een dik kwartier op voorsprong, maar nog geen tien minuten later stond het al 1-2, tevens de eindstand. De Grieken blijven zo volop in de race om het play-offticket, wat binnen is als ze thuis van Gibraltar winnen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.