Meisje (10) pakt ijsje zonder vragen en wordt doodgemarteld

Voor wie nog enig vertrouwen in de mensheid heeft: onderstaand verhaal zal dat vertrouwen bepaald geen goed doen. We gaan naar de Amerikaanse staat Arizona, waar het tragische leven van Ame Deal zes jaar geleden ten einde is gekomen. De verantwoordelijke daarvan heeft nu de doodstraf gekregen.

De pas 10-jarige Ame was in juli 2011 bij haar tante, de nu 29-jarige Sammantha Allen. Het was een warme dag en dus had het meisje wel zin in wat lekkers: ze pakte een ijsje uit de diepvries, maar vroeg niet of dat wel mocht. Tante Sammantha en ome John besloten dat het kind gestraft moet worden, en aan de straf te zien zat het het duo bijzonder diep dat er ongevraagd een ijsje gepakt werd.

Ame moest buiten urenlang rondjes lopen en strekoefeningen doen, bij temperaturen van bijna 40 graden. Daar bleef het niet bij, want hijgend en zwetend werd het arme kind in een plastic kist van een centimeter of 35 geduwd, afgesloten met een hangslot. Oom en tante waren natuurlijk de beroerdsten niet, dus gelukkig zorgden ze wel voor twee gaatjes waar wat lucht door naar binnen kon.

Het koppel ging naar bed en bedacht zich een uur of zeven later dat ze de kist misschien maar weer moesten openen. Niet geheel verrassend bleek het te laat: Ame was gestikt. Allemaal de schuld van John, zo vertelde Sammantha: "Het was nooit mijn intentie om haar te doden, mijn man zei dat hij haar uit de kist zou halen", vertelde ze in de rechtszaal.

Treurig genoeg was het voor Ame maar net een dieptepunt in haar korte leven. Ze woonde met tien volwassenen en minstens twaalf kinderen in een huis met slechts drie slaapkamers, waar buren regelmatig gegil uit hoorden komen. Niemand belde echter de politie, want 'men was bang dat de familie uit elkaar gehaald zou worden' - iets wat misschien geen slecht idee was.

Hele nachten zwierven de kinderen over straat, vaak met weinig kleren, nog vaker zonder kleren, schoenen of zelfs een luier. Ame werd onder meer gedwongen om hondenstront te eten, blikjes plat te trappen met haar blote voeten en, als men haar even zat was, ze werd met enige regelmaat opgesloten in een opslagbox. Dat is dan overigens nog buiten allerhande mishandelingen, van stokslagen tot ondergedompeld worden in ijskoud water.

De halve familie van het arme meisje is zo rot als maar zijn kan en drie van hen zaten al in de cel. We hebben Cynthia Stoltzmann, Sammantha's moeder en de officiële voogd van Ame, die 24 jaar vast zit. Judith Deal, Ame's oma, zit tien jaar vast voor poging tot kindermishandeling en zelfs Ame's eigen vader, David Deal, mag veertien jaar wegrotten nadat hij mishandeling bekende.

Sammantha werd eerder schuldig bevonden aan moord en vier gevallen van mishandeling, wat nu tot een uitspraak is gekomen: de rechter heeft besloten de aarde van haar te ontdoen, want het wicht is ter dood veroordeeld. Haar man, die zegt onschuldig te zijn, zal in oktober aan zijn rechtszaak beginnen en ook hem hangt de doodstraf boven het hoofd.

Overigens is Ame's moeder, Shirley Deal, nog niet genoemd. In 2012 vertelde ze al eens aan Amerikaanse media dat ze haar dochter al jaren uit de klauwen van haar man en diens familie probeerde te redden, maar elke keer als ze hen gevonden had, verhuisden ze. De kinderbescherming in Arizona zegt geen eerdere meldingen gehad te hebben, maar in Utah - waar Ame eerder woonde - had men die wel. De andere kinderen zijn inmiddels uit huis geplaatst. 

Of en wanneer de wereld van Sammantha af wordt geholpen is nog maar de vraag. In Arizona heeft men moeite om producten te vinden voor dodelijke injecties, omdat enkele farmaceutische bedrijven hun medicijnen terugtrokken na moeilijkheden bij executies.