Rellen in Rotterdam, minister aangehouden

In de omgeving van het Turkse consulaat aan Westblaak in Rotterdam is een grote Turkse menigte op de been. Burgemeester Aboutaleb  heeft zaterdag aan het begin van de avond een noodbevel afgekondigd. 

De betoging hangt samen met het bezoek van de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya van Familiezaken, die geen toestemming krijgt om de menigte toe te spreken. Wel heeft een Turks parlementslid door een megafoon gesproken, en riep onder andere op 'om desnoods tot morgenvroeg te blijven'. De Turkse minister is inmiddels onderweg naar Duitsland, maar in Rotterdam blijft het onrustig.

Update, zondag 01:25 uur
In Rotterdam probeert de ME nu de straten schoon te vegen. Dit leidt tot heftige confrontaties tussen demonstranten en de politie die op dit moment gaande zijn. Ene Maikel is op FOK! de held van de dag, via zijn Periscope kunnen we het een beetje volgen. 

Update, zondag 01:10 uur
Inmiddels is de Turkse minister uit de auto gestapt onder hevig gescheld. Hiermee is de actie in Rotterdam voorbij. Onbekend is wat de politie nu met de dame gaat doen. Vermoedelijk wordt ze over de Duitse grens gereden. De mensenmassa in Rotterdam is echter nog op de been, het is wachten tot de rust in Rotterdam wederkeert. Veel Turkse Nederlanders scharen zich achter Erdogan. 

Inmiddels heeft 's lands meest gehate partij ook gereageerd op de situatie.

Update, zondag 00:29 uur
De Turkse minister wordt aangehouden. Ze is tot ongewenst vreemdeling verklaard en wordt het land uitgezet. De politie kan echter de gepantserde auto niet in. Ooggetuigen melden dat er een sleepauto ingezet wordt. 

Update, zondag 00:10 uur
Eerdergenoemde speciale politiedienst heeft inmiddels al enkele bewakers van de Turkse ministers afgevoerd. Het heeft er alle schijn naar dat ze (illegaal) wapens bij zich droegen, maar dit is onbevestigd. Wel meldt de NOS dat het inmiddels zeker is dat de DSI de minister aan wil houden als 'ongewenst vreemdeling'. Ja, zelfs de NOS heeft inmiddels liveverslagen tussen het fascinerende shorttrack of dressuur door. 

Ondertussen blijft Wilders hard bezig elk politiek voordeel uit deze situatie te persen en laat hij weer op Twitter van zich horen.

Update 23:47 uur
De DSI (Dienst Speciale Interventies) is ter plaatse om naar alle waarschijnlijkheid de Turkse minister aan te houden. Dit omdat haar beveiliging gewapend is. De omgeving van het konvooi is ontruimd omdat er mogelijk geschoten kan worden. Ook gewone agenten hebben daar de omgeving verlaten.

Update 23:40 uur
Een paar duizend mensen zetten aangespoord door een buitenlandse mogendheid Rotterdam op zijn kop en de NOS komt 12 uur later met een extra journaal. Op FOK! houden we jullie wél de hele nacht op de hoogte.

Update 22:58 uur
De ME maakt amper voort met de ontruiming; de menigte wordt volgens Coomans eerder groter dan kleiner. Het convooi van minister Kaya staat nog steeds in de buurt van het consulaat. Kaya wilde de  auto verlaten om de menigte toe te spreken maar werd tegengehouden door de politie en stapte boos terug in de auto, aldus NOS-verslaggever Robert Bas.

Update 22:25 uur
De ME begint met de ontruiming van de omgeving van het consulaat. De Hartmanstraat zou al schoongeveegd zijn. Op de beelden lijkt de ontruiming tot nu toe relatief rustig te verlopen. De politie neemt overigens ook de tijd; ze gaan slechts stapje voor stapje vooruit.

Update 22:15 uur
De afgelopen minuten heeft een Turks parlementslid een korte toespraak gehouden voor de deur van het consulaat. User Triggershot heeft voor ons vertaald:

"We zijn hier om te reageren op een Nederlandse dieptepunt die onze democratische basisrechten ontneemt, om te protesteren, we wijzen de daden van de staat af, verzet ons in alle rust en vrede tegen dit alles. Heel Turkije kijkt naar jullie en is trots op jullie. [..] Mijn gewaardeerde broeders, wij hebben rond de 500.000 Turken in Nederland, we zijn hier gekomen om onze vaderland te eren, onze enige zaak is een signaal af te geven aan NL die onze rechten onder voeten stapt, we zijn hier om onze rechten te verdedigen. In het bijzonder tegen diegenen die zich vijandig opstellen tegen ons, we zijn tegen racisme en Islamofobie. En ook wij zijn hier om onze geëerde minister te begroeten [..] In de komende uren zal onze minister naar ons komen, daar zullen we voor zorgen, daarom blijf vooral wachten, maar kom in het bijzonder niet tot provocaties, zoals het ons siert, als het nodig is wachten we hier tot de ochtend, blijf vooral hier wachten. Ik zie hier duizenden mensen, hoeveel ik jullie ook bedank is te weinig, ik dank jullie voor jullie vaderlandsliefde en dat jullie daarom hierheen zijn gekomen. Turkije volgt jullie en samen begroeten we Turkije met liefde, niet alleen Turkije, maar in de hele wereld, voor het vaderland."

Ondertussen lijkt het alsof de ME zich mobiliseert om in actie te komen.

Update 22:02 uur
Volgens de verslaggever van Radio Rijnmond ter plaatse, Maikel Coomans, wordt het steeds drukker bij het consulaat. Minister Kaya heeft in een tweet gereageerd en stelt dat Nederland allerlei internationale wetten en mensenrechten schendt.

Update 21:35 uur
Inmiddels heeft Geert Wilders ook gereageerd op de rellen in Rotterdam. Zoals te verwachten viel.  

Update 21:30 uur
Inmiddels zouden er zo'n 1500 mensen op de rellen zijn afgekomen. De demonstranten zijn onder andere aan het scanderen met teksten als "Europa, Europa, hoor onze stem" en "Allah Akhbar". Ook zijn er verschillende Erdogan-leuzen te horen. Volgens user Triggershot die de stream op de voet volgt, is de Nederlandse ambassadeur niet langer welkom in Turkije. De NOS meldt dat het Nederlands Consulaat in Ankara voorlopig is gesloten. Zie de nieuwe stream hierrrr!

Update 20:56 uur
Er zijn flink wat mensen op de been in Rotterdam. Kaya zou met een konvooi via Duitsland naar het Turkse consulaat zijn gereden en 'ergens' zijn tegengehouden door de politie.

Officiële bronnen als politie, gemeente of kabinet houden de lippen op elkaar over of de vrouw in Nederland is en of ze daadwerkelijk tegen is gehouden. "We nemen onze maatregelen'', laat premier Mark Rutte via een woordvoerder weten. "Wat ons betreft kan ze vanavond geen groep toespreken in Rotterdam. We proberen dat waar te maken, maar hoe dan, daarover kan ik niks zeggen.''

Hier kun je een livestream volgen: klik!  

Noodbevel omgeving Turks consulaat Rotterdam
Noodbevel omgeving Turks consulaat Rotterdam (Foto: ANP)