Noorse langlaufers falen voor eigen publiek

De Noorse langlaufers hebben zaterdag een fors pak slaag gekregen. Geen enkele Noor was na de 10 kilometer vrije stijl op het podium te vinden. Bij wedstrijden buiten eigen land gebeurt dat af en toe wel eens, maar zaterdag werd de wedstrijd in Lillehammer gehouden - het mekka van de Noorse langlaufwereld. 

In de lange geschiedenis van de wedstrijden in Lillehammer was het maar één keer eerder gebeurd dat geen enkele Noorse man het podium haalde. Jari Isomatsä uit Finland boekte in het historische Birkebeineren Stadion een zege in 2000, voor de beruchte Spaans-Duitse dopeur Johann Mühlegg en de Oostenrijker Michail Botvinov. 

Zaterdag konden de Zweden een feestje vieren in het hol van de leeuw. Calle Halfvarsson was vrijdag al de beste op de sprint en zaterdag sloeg hij enigszins verrassend ook toe op de 10 kilometer. Met een verschil van slechts 0,8 seconden troefde hij zijn landgenoot Marcus Hellner af. De Rus Sergey Ustyugov werd op een kleine zeven seconden derde, vlak voor de eerste Noor, Finn Haagen Krogh. Zijn landgenoten Simen Hegstad Krueger en Martin Johnsrud Sundby zorgden er wel voor dat Noorwegen de eerste drie plekken naast het podium bezette.