Dakar Preproloog wederom groot succes

Voor de zestiende maal werd de RTL Dakar Preproloog op het Eurocircuit in Valkenswaard gehouden. Zeven motorrijders, vijf auto's en negentien trucks gingen met elkaar de strijd aan om de overwinning in wat een laatste voorbereiding voor de Dakar Rally 2017 is. Uiteindelijk waren het Jurgen van Goorbergh, Erik van Loon een Gerard de Rooy die met de overwinning in de categorieën aan de haal gingen.

Erik van Loon kan met vetrouwen aan de rally beginnen. Van Loon was vorig jaar nog winnaar van de preproloog en alles minder dan een overwinning dit jaar zou een teleurstelling zijn. In de finale trof hij Tim Coronel, die wat minder grote plannen heeft in de rally; namelijk eerste worden in het individuele klassement. Coronel gaf in de finale tegen Van Loon alles met zijn buggy, maar zijn tijd was toch niet goed genoeg voor de overwinning.

Bij de vrachtwagens maakte Gerard de Rooy zijn favorietenrol waar door als snelste naar de finale te gaan. Andere kanshebbers lieten het afweten in de heats, waardoor Peter Versluis ietswat verrassend naast hem in de finale stond. De werkendammer moest echter toch zijn meerdere erkennen in zijn medefinalist.

Bijzondere aanwezigen waren Dakar-winnaars Stéphane Peterhansel en Nasser Al-Attiyah. Peterhansel verzorgde voor de ruim 25.000 toeschouwers een demonstratie in de Peugot waarmee hij eerder dit jaar nog de Dakar had gewonnen, Al-Attiyah was op uitnodiging van Van Loon aanwezig.

Gerard de Rooy won de preproloog bij de trucks (Foto: FOK!sport)
Gerard de Rooy won de preproloog bij de trucks (Foto: FOK!sport / Nattekat)