Dakar etappe 4: San Salvador de Jujuy - San Salvador de Jujuy

De vierde etappe zal de eerste grote uitdaging van de rally vormen. Direct na het verlaten van het bivak gaan de deelnemers de hoogte in, waar de complete special stage zich af zal spelen. De 429km lange proef speelt zich af op gemiddeld 3500m hoogte en bestaat uit afwisselend zand- en bergwegen. Vandaag zal tevens de eerste van twee marathon-etappe dagen zijn waarop de deelnemers geen hulp krijgen van de service-trucks, ook niet bij terugkomst in Jujuy. Pas morgen aan het eind van de dag mag er weer aan de voertuigen gesleuteld worden. 

De proef begint op 3850m hoogte midden in een grote zandvlakte, waar er nog een extra 200m geklommen wordt. Na een kleine tien kilometer begint het zanderige terrein langzaam over te gaan naar rotsachtig terrein en wordt een flinke daling ingezet het dal in. Lang wordt er echter niet verbleven in het dal, want direct na de daling volgt een bergrug die overbrugd moet worden. De trucks zullen deze klim niet maken, zij nemen de iets kortere route door het dal en rijden tussen de bergen door de zandvlaktes op.

De start van de proef
De start van de proef

De rest van de route loopt door de toendra, waar we ook de eerste duinen tegen zullen komen. Echte zandduinen zijn het niet te noemen, maar een uitdaging vormt het zeker. Minstens 200km zal het landschap hieruit bestaan. Vervolgens moet er opnieuw een flinke bergrug overbrugd worden, maar deze is niet zo stijl als de rug aan het begin van de etappe. 

De laatste honderd kilometer van de proef zal over de Salinas Grandes lopen, een grote zoutvlakte. De snelheid ligt hier opnieuw hoog, maar aangezien zelfs de droogste gebieden niet compleet imuum zijn voor regen, kunnen ook deze vlaktes zeer verradelijk zijn. Het einde van de proef bevindt zich op dezelfde plek als waar deze begon, maar dan aan de andere kant van de weg.

Het laatste zoutvlakte bevindt zich achter de heuvel in de voorgrond
De laatste zoutvlakte bevindt zich achter de heuvel in de voorgrond

Voor meer informatie over de Dakar Rally, zie deze rallygids
Voor vragen, discussie en het laatste nieuws, zie het sportforum of het autoforum

Submitter:  Bron: FOK!sport