Sportgerechtshof beslist vrijdag over Platini

Het hof van sportarbitrage CAS geeft vrijdag omstreeks 10.00 uur zijn oordeel over de schorsing van UEFA-voorzitter Michel Platini. Het tribunaal in Lausanne meldde dat donderdag in een persbericht.

De Fransman kreeg op 7 oktober een schorsing van negentig dagen opgelegd door de ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA vanwege een dubieuze betaling in 2011, toen hij een bedrag van 1,8 miljoen euro kreeg overgemaakt van voorzitter Sepp Blatter.

De Zwitserse preses is om die reden ook geschorst, maar hij is vooralsnog niet in beroep gegaan tegen zijn straf. Het CAS bevestigde dat donderdag aan het ANP.

Platini vocht de schorsing wel aan, omdat hij meent dat er aan die betaling niets frauduleus is geweest. Hij heeft het CAS gevraagd zijn schorsing op te heffen en gaf dinsdag tijdens een hoorzitting zijn argumenten. "Ik haat onrechtvaardigheid, dus ik hoop dat het tribunaal goed naar me heeft geluisterd", zei Platini na die zitting.

FIFA

Het opheffen van zijn schorsing betekent dat Platini zich in principe weer zou kunnen mengen in de strijd om de opvolging van Blatter als voorzitter van de FIFA. De voormalig topvoetballer heeft zich kandidaat gesteld, maar is door zijn schorsing niet als officiële kandidaat aangemerkt.

Een gunstig vonnis van het CAS betekent niet dat Platini van de kwestie af is. Hij en Blatter moeten zich op 16 en 18 december verantwoorden bij de ethische commissie van de FIFA voor de bewuste betaling. De commissie die het voorbereidende onderzoek deed, heeft een levenslange schorsing voor Platini aanbevolen.

Sportgerechtshof beslist vrijdag over Platini
Sportgerechtshof beslist vrijdag over Platini (Foto: ANP)