Bonden: ingreep Air France kost 2900 banen

De reorganisatie die Air France doorvoert omdat de piloten niet willen meewerken aan andere manieren om kosten te besparen, kost 2900 arbeidsplaatsen. Dat bevestigden de vakbonden maandag na een presentatie van de plannen door de directie van de Franse zustermaatschappij van KLM.

Het grondpersoneel wordt het zwaarst getroffen, daar verdwijnen 1700 banen. Bij de piloten en het cabinepersoneel komen respectievelijk driehonderd en negenhonderd arbeidsplaatsen te vervallen. Het banenverlies komt overeen met wat veel vakorganisaties voor het weekeinde al meldden.

De plannen werden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst met de centrale ondernemingsraad op het hoofdkantoor in Parijs. De vergadering werd aan het einde van de ochtend opgeschort omdat boze werknemers de zaal waren binnengedrongen.

Capaciteit
De bonden bevestigden verder dat de capaciteit op routes naar verre bestemmingen tussen nu en 2017 met 10 procent wordt verlaagd. Komend voorjaar worden vijf vliegtuigen uit de vloot gehaald en in het najaar nog eens negen. Vijf routes komen helemaal te vervallen. Bestellingen voor de Boeing 787 Dreamliner worden opgeschort.

De sanering is volgens het bedrijf noodzakelijk omdat de piloten onvoldoende bereid zijn tot harder werken voor hetzelfde geld. Air France heeft volgens de bonden beloofd dat bij de onderdelen die wel meewerken aan de beoogde kostenbesparingen, geen gedwongen ontslagen zullen vallen.

Bonden: ingreep Air France kost 2900 banen
Bonden: ingreep Air France kost 2900 banen (Foto: ANP)