Verspringer Rutherford voltooit trilogie met WK-goud

Verspringer Greg Rutherford heeft tijdens de wereldkampioenschappen atletiek in Beijing het goud veroverd. De Brit maakte zo zijn trilogie compleet en is nu olympisch, Europees- en wereldkampioen. Bij het verspringen slaagde in 1994 alleen de Duitse Heike Drechsler daar ooit eerder in.

Rutherford begon met een ongeldige sprong, maar ging daarna naar 8,29 meter en pakte zo de leiding. Het Chinese publiek leek lang te mogen juichen voor twee medailles, vooral dankzij het piepjonge duo Wang Jianan en Gao Xinglong. Beiden kwamen in hun eerste poging tot 8,14 meter, waarna Wang in zijn tweede sprong naar 8,18 ging. 

Dat was echter buiten de Australiër Fabrice Lapierre gerekend. In zijn vijfde en voorlaatste poging vloog hij naar 8,20 meter, waar hij bij de laatste sprong nog vier centimeter bij op wist te springen. Hij won zo het zilver, terwijl China genoegen moest nemen met brons voor Wang. Gao en Li Jinzhe vielen voor het thuispubliek precies naast de medailles.

Rutherford vliegt naar het goud in Beijing, nadat hij eerder al goud won op de Olympische Spelen, het EK en de Commonwealth Games (Foto: Getty)

Bij het discuswerpen werd favoriete en regerend kampioene Sandra Perkovic onttroond. Vooraf leek ze één serieuze uitdager te hebben in Denia Caballero en de Cubaanse maakte dat helemaal waar. Al bij haar eerste worp gooide ze de wedstrijd met 69,28 meter op slot, niemand kwam meer in de buurt. Perkovic moest alle zeilen bijzetten om in haar laatste poging met 67,39 meter nog naar het zilver te gaan, waardoor Nadine Müller met 65,53 naar brons terugviel. De tweede Cubaanse, Yaime Perez, viel met een zeven centimeter kortere worp dan Müller net buiten de boot.