Ghebreslassie (19) stunt met marathongoud WK atletiek

De eerste gouden medaille op het WK atletiek is gewonnen door Ghirmay Ghebreslassie. De jonge Eritreeër bleek op de marathon bij de mannen het beste en kwam na 42 kilometer en 195 meter alleen aan in het olympisch stadion van Peking. Hij bezorgde daarmee zijn lang de eerste wereldtitel.

De wedstrijd was met wereldrecordhouder Dennis Kimetto, oud recordhouder Wilson Kipsang en regerend olympisch- en wereldkampioen Stephen Kiprotich sterk bezet, maar alleen laatstgenoemde wist te finishen in de relatief langzame wedstrijd. Desondanks werd hij pas zesde.

Ghebreslassie, Yemane Tsegay en Solomon Mutai namen na 35 km de leiding. Met nog enkele kilometers te gaan versnelde Ghebreslassie en de Ethiopiër en de Oegandees hadden geen antwoord op die demarrage. Ghebreslassie kwam na 2.12,27 als eerste aan, op veertig seconden werd hij gevolgd door Tsegay. Mutai volgde uiteindelijk op ruim een minuut van de winnaar als derde.