Hockeyers verspelen overwinning in slotminuut

Nederland heeft zijn eerste punten verspeeld op de derde ronde van de Hockey World League in Argentinië. Oranje had lang, heel lang een voorsprong in handen, maar zag tegenstander Nieuw-Zeeland in de voorlaatste minuut via een strafcorner langszij komen: 1-1. De ploeg van bondscoach Max Caldas blijft wel koploper in de poule.

Oranje speelde in de derde poulewedstrijd zonder Constantijn Jonker. De aanvaller was met een flinke verkoudheid achter gebleven in het hotel en maakte dus geen deel uit van de wedstrijdselectie. Tegen Nieuw-Zeeland nam Nederland al snel het initiatief, maar kon weinig gaatjes vinden in de gedegen organisatie van de Kiwi’s.

Dat veranderde in het tweede kwart, waarin Nieuw-Zeeland iets aanvallender voor de dag kwam. Hierdoor ontstond meer aanvallende ruimte voor Nederland, dat na twintig minuten de score opende. Een beauty van een pass van Robbert Kemperman zorgde ervoor dat Jeroen Hertzberger gelanceerd werd. De Rotterdammer rondde kundig af: 1-0.

Nieuw-Zeeland probeerde iets aan de achterstand te doen, maar de Kiwi’s kwamen vernuft en kwaliteit tekort om Nederland echt pijn te doen. Bovendien hield de verdediging van Oranje uitstekend stand. Doelman Pirmin Blaak kreeg weinig te doen.

Na het saaie derde kwart kreeg Nieuw-Zeeland één grote kans op de gelijkmaker. En die leverde zowaar een treffer op. In de voorlaatste minuut pushte Nick Haig de Kiwi’s langszij, waardoor Nederland alsnog punten verspeelde.

Over twee dagen is Japan de laatste tegenstander in de groepsfase. Oranje is al geplaatst voor de kwartfinales. De beste drie ploegen in Argentinië plaatsen zich voor de Olympische Spelen in Rio de Janairo.