Uitslag Vitesse - sc Heerenveen

Vitesse heeft in eigen huis het laatste startbewijs voor de Europa League in de wacht gesleept. De Arnhemmers bleken uiteindelijk met 5-2 te sterk voor sc Heerenveen.

In de Gelredome was het spelbeeld aanvankelijk gelijk aan dat van de heenwedstrijd. Beide ploegen vielen aan, met een veldoverwicht voor Vitesse. Vandaag kwamen de Gelderlanders alleen op achterstand, in plaats van de Friezen.

Fouten achterin bij Vitesse stelde Mark Uth instaat om zijn bloedvorm om te zetten in doelpunten. Eerst klungelden Rochdi Achenteh en Josh McEachran, waarna de Duitser Eloy Room kon omspelen en afrondde. Een kwartier later frommelde Sam Larsson de bal naar Uth, die vervolgens uit de draai opnieuw scoorde: 1-2. Tussen die twee acties in had aanvoerder Guram Kashia met het hoofd gescoord namens Vitesse.

In de vermakelijke eerste helft, waarin Zakaria Labyad rood had moeten krijgen na een overtreding op Uth, kregen beide ploegen voldoende kansen. Vitesse viel aan en Heerenveen loerde op een beslissende counter. Die kwam er alleen niet, omdat invaller Marko Vejinovic tien minuten na rust een makkelijk gegeven penalty benutte: 2-2.

Na de gelijkmaker bleef het kansen regenen in Arnhem. Zo faalde Traoré tot twee keer toe oog in oog met Kristoffer Nordfeldt. Een door Kenny Otigba van richting veranderd schot van Davy Pröpper hielp Vitesse uiteindelijk over de drempel.

Uitgerekend Labyad, die niet meer op het veld had mogen staan, besliste het duel met een schot dat binnensloeg via de onderkant van de lat. Jan-Arie van der Heijden maakte het feest voor de thuisploeg compleet door van dichtbij de 5-2 binnen te lopen. Daarmee sluit de ploeg van trainer Peter Bosz het seizoen fantastisch af. Eens te meer omdat Vitesse vier maanden geleden nog op de twaalfde plaats stond.