Ethiopiër Kuma wint marathon Rotterdam, Nederlandse titel voor Nageeye

Abera Kuma heeft zondag de 35e editie van de marathon van Rotterdam op zijn naam geschreven. De 24-jarige Ethiopiër liep de 42,195 kilometer door de Maasstad in 2 uur, 6 minuten en 46 seconden officieus. Die tijd lag ver boven het parcoursrecord uit 2009 van 2.04.27.

Kuma gold vooraf als een van de favorieten voor de zege. Hij eindigde vorig jaar als derde in Berlijn. De frêle atleet versnelde na 40 kilometer en loste toen zijn laatste twee concurrenten, de Kenianen Mark Kiptoo en Bernard Koech.

Het tempo in de marathon lag lang op schema van een nieuwe recordtijd in Rotterdam, maar in de laatste 10 kilometer van de wedstrijd kelderde de snelheid.

Abdi Nageeye was met 2.12,31 de beste Nederlander en werd naarmee nationaal kampioen. De tijd was echter niet snel genoeg voor een startbewijs voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Daarvoor had hij onder de 2.11.00 moeten lopen. In het algemeen klassement eindigde Nageeye als negende.

Michel Butter liep een sterke marathon achter Nageeye. Hij kwam als tweede Nederlander over de streep in een tijd van 2.14.01. 

Abera Kuma wint zijn eerste marathon. (PRO SHOTS/Jan Kok)
Abera Kuma wint zijn eerste marathon. (PRO SHOTS/Jan Kok)