OM eist opname bedreiger advocaat Spong

Een 57-jarige man die advocaat Gerard Spong met de dood heeft bedreigd, moet volgens het Openbaar Ministerie (OM) worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Ronald ten C. is volledig ontoerekeningsvatbaar, bliijkt uit een rapport van het Pieter Baan Centrum. De man zou lijden aan psychoses en schizofrenie.

Ten C. heeft bekend dat hij Spong tussen november 2013 en juli 2014 meerdere e-mails stuurde waarin hij de raadsman met de dood bedreigt. Naar eigen zeggen deed bij dat naar aanleiding van televisiebeelden over een serie moorden. De advocaat, die volgens hem zijn biologische vader is, zou daar verantwoordelijk voor zijn. De verdachte, die sinds 12 augustus vastzit, ontkent dat hij geestelijk ziek is en weigert medicatie te nemen.

Spong voelde zich zeer bedreigd, verklaarde hij tijdens de zitting. 'Vooral omdat de e-mails waren ondertekend met 'dienaar van God'. Dat gaf het enge gevoel dat ik te maken had met iemand die niet voor rede vatbaar was.' De advocaat schroefde de veiligheidsmaatregelen rondom hem op.

Volgens het OM achten deskundigen de kans op herhaling groot. 'Er komt hier een hele grote, stevige man binnen die ervan overtuigd is dat bepaalde zaken zijn gebeurd die niet helemaal overeenkomen met de realiteit', zei de officier. Hij denkt dan ook dat Ten C. ook een gevaar voor anderen kan zijn. Het OM wil dat de rechtbank in Amsterdam de man voor maximaal een jaar laat opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis.