Turkije lanceert legeroperatie in Syrië

Het Turkse leger heeft zaterdagnacht tientallen militairen in Syrië geëvacueerd die daar de tombe bewaakten van de grootvader van de stichter van het Ottomaanse rijk. De resten van Suleyman Shah, de grootvader van Osman I, worden elders in Syrië herbegraven. De Syrische regering is woedend over de operatie en noemt het een 'daad van onverholen agressie'.

Honderden militairen, zo'n honderd tanks en andere pantservoertuigen staken de grens over voor de operatie. Ook werden er onbemande vliegtuigen ingezet. De troepenmacht stak de grens over bij de grensstad Kobani, die maanden belegerd werd door terreurbeweging Islamitische Staat. "We hebben de Turkse krijgsmacht de opdracht gegeven onze spirituele waarden en (...) onze militairen te beschermen", zei premier Ahmet Davutoglu op de Turkse televisie.

Een Turkse militair kwam door een ongeluk om het leven, aldus het leger. Verdere details werden niet bekendgemaakt.

De troepenmacht splitste zich in tweeën nadat de grens was overgestoken. De ene groep trok naar de tombe, die aan de oevers van de Eufraat ligt in de Syrische provincie Aleppo, zo'n 35 kilometer van de Turkse grens. De anmdere groep nam een gebied in enkele honderden meters van de Turkse grens.

Geruchten deden al maanden de ronde dat de militairen bij de tombe werden belegerd door IS. Het recht van Turkije om het graf te bewaken vloeit voort uit een verdrag uit 1921 met Frankrijk, de toenmalige kolonisator van Syrië.