Eindelijk wereldtitel voor Heemskerk, brons Kromowidjojo

Femke Heemskerk heeft op het WK kortebaanzwemmen in Doha eindelijk haar eerste, grote individuele titel gepakt. Op het koninginnenummer, de 100 meter vrije slag, was ze iedereen de baas, inclusief landgenote Ranomi Kromowidjojo.

Na 50 meter was de leiding in handen van de furieus gestartte Australische Bronte Campbell, die Kromowidjojo en de Zweedse Sarah Sjöström vlak achter zich wist. In de tweede helft ontspon zich echter een bijzonder spannende strijd. Campbell viel terug, maar Heemskerk kwam opzetten.

In de laatste meters leek het goud nog naar alledrie te kunnen gaan, maar het was Heemskerk die een fractie van een seconde voor Sjöstrom aantikte. De Nederlandse noteerde een tijd van 51,37 seconden, 0,02 sneller dan Sjöström en tevens goed voor een nieuw persoonlijk record. Kromowidjojo pakte het brons met 51,47 seconden als eindtijd.

De 27-jarige Heemskerk heeft al zeven keer goud veroverd op WK's en Olympische Spelen, maar dat was altijd als onderdeel van een estafette. Individueel kwam ze tot twee zilveren WK-medailles uit 2008 en 2010. 

Femke Heemskerk pakt wereldtitel 100 meter vrije slag (Pro Shots/Insidefoto)
Femke Heemskerk pakt wereldtitel 100 meter vrije slag (Pro Shots/Insidefoto)