Autoriteiten Hong Kong verwijderen barricades

De autoriteiten in Hong Kong zijn dinsdag met een rechterlijk bevel in de hand begonnen met het verwijderen van enkele barricades rond een kamp van betogers voor meer democratie. De demonstranten boden geen verzet. Sommigen hadden hun tenten al naar andere delen van de protestzone verplaatst voordat gemeentewerkers onder het toeziend oog van gerechtsdeurwaarders, politieagenten en journalisten met het verwijderen van de hekken begonnen.

De betogers voeren al bijna twee maanden actie voor meer democratie in de voormalige Britse kroonkolonie. Zij verzetten zich tegen de eis van de centrale Chinese regering dat kandidaten voor de verkiezingen voor het hoogste ambt in Hong Kong in 2017 door een Beijing-vriendelijk panel worden geballoteerd. De Chinese autoriteiten hebben de protesten onwettig verklaard en het bestuur in Hong Kong noch de studentenleiders van het protest hebben enige bereidheid getoond om toe te geven.

Leiders van de studenten hebben verklaard dat zij met leden van de Chinese regering willen praten. Maar toen drie van hen zaterdag naar Beijing wilden vliegen werden ze geweigerd.

Ondertussen denken veel betogers dat de autoriteiten vaker naar de rechter zullen stappen om met ontruimingsbevelen de protestzones steeds verder in te krimpen. Het argument dat daarbij wordt gebruikt is dat de protestkampen de toegangen tot gebouwen blokkeren.