Eurobiljetten met foutje onder de hamer

Een serie verkeerd gedrukte eurobiljetten gaat zaterdag onder de hamer. De biljetten zijn in de beginjaren door de controles geglipt en niet meer in omloop. Gemiddeld leveren de misdrukken het zesvoudige op van de nominale waarde, met uitschieters naar honderd keer, laat de Nederlandsche Postzegel- en Muntenveiling zondag weten.

De te veilen biljetten zijn afkomstig uit Nederland, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië, Finland en Griekenland. Daaronder twee briefjes van vijf euro waarvan de achterkant nagenoeg blanco is gebleven. Ook 'verminkte' briefjes van tien, twintig en tweehonderd euro zijn verkrijgbaar.

Het gaat volgens het veilinghuis om de grootste collectie foutdrukken ter wereld. Een verzamelaar die de wereld heeft rondgereisd op zoek naar foutdrukken, vond er 'slechts' zeventig uit 2002, het fysieke beginjaar van de euro. Omdat de collectie niet verder uitbreidt, laat hij de biljetten veilen. De Nederlandse Bank heeft ze gekeurd op echtheid en ook zijn ze getest met een laser.