Pas op de plaats op Damrak

De Amsterdamse beurs is dinsdag vlak gesloten na een weinig inspirerende sessie. De AEX sloot 0,1 procent hoger op 415,18 punten. Daarmee bleef de hoofdgraadmeter licht achter op de winsten op de omringende beurzen.

In de AEX werden 16 fondsen hoger verhandeld tegenover 9 fondsen lager. Fugro liet de grootste koersbeweging zien met een verlies van 9,5 procent. Verder had ook ArcelorMittal een lastige dag na een negatief analistenrapport. De staalreus werd 1,1 procent minder waard. Ook indexzwaargewicht Royal Dutch Shell en TNT Express leverden circa een procent in.

De grootste stijger was KPN met een dagwinst van 1,8 procent. De defensieve fondsen Ahold en Heineken volgden met respectievelijk 1,5 en 1,4 procent koerswinst.

In de Midkap had Brunel International de beste papieren. De specialistische detacheerder werd 5,4 procent meer waard. Ook uitzender USG People deed het goed met een winst van 1,7 procent. Verder had Corbion een goede dag met een winst van 3,2 procent. De cijfers van Vopak en de outlookverhoging voor 2014 werden positief ontvangen met een plus van bijna twee procent.

De sterkste daler was Imtech. De technische dienstverlener werd 3,9 procent minder waard.

Onder de kleinere fondsen was het opnieuw Ballast Nedam dat aan kop ging met een dagwinst van 7,8 procent. Sinds vrijdagmiddag heeft de bouwer de markt flink mee, en dat zou mogelijk te maken hebben met het uitlekken van biedingen die Ballast Nedam binnenkreeg voor de offshore activiteiten. Daarnaast won groothandelsgebouw 5,5 procent en Ordina 4,0 procent.

Beter Bed sloot 2,2 procent hoger na de nodige onduidelijkheid vanochtend over de positie van grootaandeelhouder Breedinvest. Een eerste melding door de Autoriteit Financiële Markten wees op een stevige uitbreiding van het belang, terwijl dit uiteindelijk een verlaging bleek te zijn.

Het grootste verlies werd opgetekend door Esperite met een daling van 2,8 procent. DPA Group leverde 1,1 procent in nadat het de resultaten over het afgelopen kwartaal bekend maakte en ICT Automatisering reageerde slechts nauwelijks op de kwartaalcijfers en verloor 0,1 procent.

Kort na het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,1 procent hoger op 17.630,34 punten. De breder samengestelde S&P500 index won 0,2 procent en techbeurs Nasdaq dikte 0,1 procent aan.