Ook Reaal krijgt dagvaarding vanwege woekerpolissen

Na Nationale-Nederlanden en Aegon moet ook verzekeraar Reaal zich voor de rechter verantwoorden voor het verkopen van woekerpolissen. Reaal verkocht de afgelopen decennia ongeveer een miljoen woekerpolissen onder merknamen als AXA, Winterthur en Zwitserleven, aldus de vereniging Woekerpolis.nl, die de zaak aanspande.

De vereniging wil dat Reaal, net als NN en Aegon, gedupeerde klanten compenseert. Volgens de vereniging, die de belangen van zo'n vijftigduizend mensen met een dergelijke polis zegt te behartigen, kunnen meer grote verzekeraars een dagvaarding verwachten.

Reaal 'fraudeerde' volgens de vereniging door klanten misleidende offertes voor te schotelen waarin bewust te hoge eindkapitalen werden voorgerekend. Uiteindelijk leverden de polissen veel minder op, waardoor klanten vaak voor duizenden euro's schade opliepen.

De Consumentenbond meldt dinsdag dat de totale schade van de verkoop van ruim zeven miljoen gebrekkige beleggingsverzekeringen tussen de 20 en 25 miljard euro schade heeft opgeleverd. "Verzekeraars blijven ondanks druk van politiek en toezichthouder verzuimen om recht te zetten wat er is misgegaan. Dat kan zo niet langer", aldus de consumentenclub.

De bond noemt de woekerpolisaffaire 'het grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis' en wil meer compensatie voor gedupeerden. Daarnaast moeten verzekeraars ervoor zorgen dat de schade voor consumenten met een lopende beleggingsverzekering niet verder blijft oplopen, vindt de bond.

Om tot betere vergoedingen te komen, moet de waarde van de beleggingsverzekeringen opnieuw worden berekend, door middel van een checklist die de bond heeft ontworpen. "Na de herberekening zal de waarde van veel polissen een stuk hoger zijn", verwacht de bond.

De rekenmethode is gebaseerd op uitspraken die de afgelopen jaren zijn gedaan door de rechter en klachteninstituut (Kifid) in juridische procedures over beleggingsverzekeringen.