Canada stuurt experimenteel ebolavaccin naar WHO

Canada stuurt vamaf maandag achthonderd experimentele ebolavaccins naar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het kan worden gebruikt in West-Afrikaanse landen die het zwaarst zijn getroffen door de uitbraak.

De WHO coördineert de strijd tegen ebola. De organisatie overlegt onder meer met de getroffen landen om te bepalen waar de vaccins het beste kunnen worden ingezet. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de zorgen die gepaard gaan met het gebruik van een experimenteel vaccin bij mensen.

De testen met mensen begonnen vorige week in de Verenigde Staten. Veertig gezonde vrijwilligers kregen het vaccin bij het Walter Reed Army Institute of Research in de staat Maryland. Zo moet worden bepaald of het vaccin schadeklijk is. Ook moet zo worden nagegaan wat de juiste dosering is en of er bijwerkingen zijn. De eerste resultaten van deze studie worden in december verwacht.

Uit eerdere studies blijkt dat het vaccin bij apen werkt als het wordt gegeven voordat ze aan het virus worden blootgesteld. Ook neemt de overlevingskans toe als ze het krijgen kort nadat ze eraan zijn blootgesteld.