NRG: reactor Petten nu wel veilig

Uit recente controles die door externe partijen zijn uitgevoerd blijkt dat de bedrijfsvoering bij de kernreactor in Petten veilig en op orde is. Dat stelt eigenaar NRG in reactie op een onderzoek van de Volkskrant en Brandpunt Reporter.

De kernrector, die wordt gebruikt voor de productie van medische isotopen, lag er het grootste deel van vorig jaar uit. Dat gebeurde volgens de Volkskrant in opdracht van de Kernfysische Dienst. De toezichthouder zou uit een reeks incidenten hebben geconcludeerd dat de veiligheid in het geding is.

NRG kreeg volgens de krant een hoge voorwaardelijke boete opgelegd van het ministerie van Economische Zaken. Over al deze aantijgingen schrijft NRG in de reactie niks. Daarin wordt voornamelijk herhaald wat het bedrijf eerder al heeft aangegeven; de reactor ging vorig jaar eerst op bevel van de directie dicht om de technische staat te inventariseren. Later is de reactor nog eens dichtgegaan 'om verbeteringen te kunnen doorvoeren'.

Over het zorgwekkende detail dat deze tweede sluiting op bevel van de Kernfysische Dienst gebeurde, valt in de verklaring niks te lezen. Ook over de boete die zou zijn opgelegd schrijft het bedrijf niks. De persvoorlichting wil ook niet op deze vragen ingaan. "Onze algemeen directeur Niels Unger legt vanavond een verklaring af in RTL Nieuws en het achtuurjournaal. We krijgen heel veel vragen en kunnen niet iedereen te woord staan. We stonden op een beurs in Zweden en hebben mensen moeten terughalen om dit af te handelen."

Het bedrijf schrijft verder dat sinds vorig jaar een 'nieuw' beleid is ontwikkeld waarbij de focus op veiligheid 'boven alles staat, er lering wordt getrokken uit het verleden en de hele organisatie is ingericht op risico-uitsluiting'. Of dit betekent dat dit allemaal eerder niet het geval was, wordt niet duidelijk.

Het bedrijf bevestigt verder dat vrijdag een overeenkomst is getekend met het ministerie van Economische Zaken voor een overbruggingskrediet van 82 miljoen euro. Door de langdurige sluiting van de reactor dreigde NRG in geldproblemen te komen. Om het krediet terug te betalen moeten klanten sterk verhoogde prijzen betalen.

Dagelijks worden volgens de reactoreigenaar 24 duizend patiënten geholpen met reactormedicijnen uit Petten. Ook vanwege het onderzoek naar kernenergie zijn de activiteiten van NRG volgens het bedrijf van 'onmisbaar maatschappelijk' belang.

Een Kamermeerderheid wil opheldering van minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) over de veiligheid in de reactor, meldt de NOS op basis van een rondgang. De PvdA vindt dat er te veel incidenten zijn. De VVD wil weten wie wat wanneer wist. D66 wil weten waarom de Kamer niet is geïnformeerd.