Broers veroordeeld voor verkrachting bij overval

Twee broers van 43 en 46 zijn woensdag veroordeeld voor een gewelddadige woningoverval in Helmond vijftien jaar geleden waarbij de bewoonster meerdere keren werd verkracht. De jongste broer kreeg zes jaar cel. Aan de oudste kon geen straf worden opgelegd omdat hij al een straf van twintig jaar uitzit.

De twee drongen in oktober 1999 de woning van een echtpaar binnen en bedreigden de bewoonster met een pistool. Ze bonden haar aan haar bed vast, omwikkelden haar hoofd met plakband en zetten een mes op haar keel. Ze werd vervolgens drie keer verkracht door in ieder geval een van de verdachten.

Toen de man thuiskwam werd hij met een kussensloop over zijn hoofd naast zijn vrouw vastgebonden op bed. De overvallers dreigden de bewoners dood te schieten, maar lieten ze uiteindelijk levend achter. Ze gingen ervandoor met zo'n 1200 gulden, wat sieraden en een handtas. De broers werden in mei vorig jaar aangehouden na een dna-match. Ze hadden sporen achtergelaten doordat ze in het huis hadden gegeten en bier hadden gedronken.

De rechtbank in Den Bosch wilde de twee beiden een celstraf geven. De oudste broer kan echter geen straf meer krijgen, maar omdat hij voor misdrijven die hij heeft gepleegd na de overval is veroordeeld tot in totaal meer dan twintig jaar cel, kan de rechtbank nu geen celstraf meer opleggen. Destijds was het strafmaximum namelijk twintig jaar.

De broers moeten de slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal ruim negenduizend euro.