Spreeuw meest geteld bij Europese vogeltelling

Bij een vogeltelling die op Europese schaal is gehouden was de spreeuw zaterdag in Nederland de meest getelde vogel. Vorig jaar stond de spreeuw nog op de tweede plaats, blijkt uit cijfers van de Euro Birdwatch. De telling werd in Nederland voor de negentiende keer gehouden, meldt de Vogelbescherming.

De aantallen getelde vogels lopen jaarlijks zo sterk uiteen dat er moeilijk een lijn in is te ontdekken. Dit jaar zijn er bijna 391 duizend geteld, terwijl dat er vorig jaar bijna 56 duizend waren. De kolgans stond toen nog met 102 duizend getelde exemplaren op de eerste plek, terwijl die nu naar de vijfde plek is gedaald met ruim veertigduizend stuks.

Bij de Nederlandse tuinvogeltelling, jaarlijks in januari, scoort de spreeuw doorgaans een stuk lager. Maar dat komt doordat de spreeuw een trekvogel is en er in de winter dus een stuk minder in Nederland zijn. Dat er nu zo veel geteld zijn, komt mede doordat de spreeuwentrek uitgerekend deze zaterdag goed op gang kwam. Ondanks het grote aantal getelde exemplaren gaat het volgens de Vogelbescherming niet goed met de spreeuw. Daarom wordt dit jaar extra onderzoek gedaan naar de achteruitgang van de spreeuw.

Na de spreeuw werd de vink het meest gezien, namelijk ruim 278 duizend keer. Vorig jaar stond de vink nog derde. De zanglijster, vorig jaar nog op de twintigste plaats, staat nu met honderdduizend waarnemingen op de derde plaats. Ook de veldleeuwerik werd opvallend vaak gezien. Vorig jaar stond die nog op de 36e plaats, maar nu is die met ruim 31 duizend waarnemingen naar de zesde plaats gestegen.

Door het goede weer gingen veel vogels op pad en waren ze ook goed te zien. Dat leverde een record van ruim een miljoen getelde vogels in 37 landen in Europa op. Het vorige record, van ruim 664 duizend, stamt uit 2008. Ook werd een recordaantal van 218 verschillende soorten gezien. Het vorige record, 215, komt ook uit 2008. In Nederland werd op honderdvijftig plekken geteld.