[Tour] Etappe van vandaag

Na de onemanshow van Tony Martin zal het vandaag op Quatorze Julliet hoogstwaarschijnlijk de beurt zijn aan de klassementsrenners. Het zal zeker de zwaarste etappe tot nu toe worden en dus gaat er weet het een en ander duidelijk worden wat betreft het klassement en de strijd om de gele trui. Diezelfde gele trui zal op de nationale feestdag vandaag in handen zijn van Fransman Tony Gallopin, tot groot genoegen van het publiek.

Startplaats
Gisteren kwam het peloton aan in Mulhouse, vandaag is het de locatie van het vertrek. De overwinning van Martin deed een beetje denken aan Laurent Fignon. De winnaar van de Tour van 1983 en 1984 won in 1992 hier in Mulhouse zijn laatste touretappe. Dat deed hij door op weg naar de Grand Ballon weg te springen en vervolgens solo naar Mulhouse te fietsen.

De stad kent 113.000 Mulhousiens en is een belangrijk economisch centrum in de regio. In de buurt van de stad bevindt zich het vliegveld EuroAirport, het enige 'drielandenvliegveld' in de wereld. Naast Mulhouse in Frankrijk bedient het ook het Duitse Freiburg en het Zwitserse Basel. Verder is er in Mulhouse nog een automuseum te vinden met een bijzonder grote verzameling klassieke wagens. Een Bugatti die hier staat staat op de planning om voor vijftig miljoen euro verkocht te worden.

Finishplaats
De streep ligt bovenop La Planche des Belles Filles, de 'Raad van de Mooie Meisjes'. Volgens de overlevering komt de naam uit de eerste helft van de zeventiende eeuw, tijdens de Dertigjarige Oorlog. Een groep Zweden hielden de plek bezet, waardoor jonge meisjes uit het naburige dorp vluchtten naar deze berg. Zo wilden ze voorkomen dat de Zweden hen zou misbruiken, want ze pleegden liever zelfmoord. Dat deden ze door vanaf de berg in het meer te springen.

In 2012 kwam de Tour voor het eerst aan op La Planche des Belles Filles. Destijds maakten we kennis met het bergtreintje van Sky, doordat onder meer Michael Rogers, Richie Porte, Chris Froome en Bradley Wiggins als robots naar boven knalden. Alleen Vincenzo Nibali, wieltjesklever Cadel Evans en de verrassende Rein Taaramäe konden volgen, Evans viel zelfs aan. Froome pareerde die aanval en won hier zijn eerste touretappe. Bradley Wiggins pakte hier het geel en legde zo de basis voor zijn tourzege.

Het beeld ter nagedachtenis aan de meisjes die hier zelfmoord pleegden om aan de Zweden te ontsnappen (WikiCommons/Lesanglier22)
Het beeld ter nagedachtenis aan de meisjes die op La Planche des Belles Filles zelfmoord pleegden om aan de Zweden te ontsnappen (WikiCommons/Lesanglier22)

Etappebeschrijving
De etappe van vandaag voert over 161,5 kilometer en zeven beklimmingen. Daarvan zijn er vier van de eerste categorie, dus het wordt flink doorbijten voor de niet-klimmers. Al na twintig kilometer begint het eerste klimwerk, de Col du Firstplan. Deze klim van categorie twee, 8,3 kilometer á 5,4%, zat al eerder in de Tour. In 1969 kwam Joaquim Agostinho hier tijdens zijn eerste Tour als eerste boven, twee jaar later was het aan Joop Zoetemelk.

Na de afdaling krijgen we twee bergen van de eerste categorie. Eerst de Petit Ballon, het kleine broertje van de gisteren beklommen Grand Ballon. Met ruim negen kilometer tegen dik 8% stijging is dit direct een serieuze klim. Na een niet al te lange afdaling gaat het weer omhoog, de Col du Platzerwasel op. Deze klim van ruim zeven kilometer meet gemiddeld dik 8%, maar kent ook twee kilometer van 10% of meer, waaronder de laatste. De afdaling hier kan gevaarlijk zijn, dus dat wordt oppassen voor het peloton.

Na de Platzerwasel is het echt zware werk even gedaan. Direct na de afdaling volgt de Col d'Oderen van de tweede en even later de Col des Croix van de derde categorie. Met zo'n dertig kilometer te gaan begint de echte finale, met de Col des Chevrères. De klim is bijna negen kilometer lang en meet gemiddeld bijna 6%, maar officieel meet de klim slechts 3,5 kilometer.

Profiel Col des Chevrères (Bron: letour.fr)
Profiel Col des Chevrères (Bron: letour.fr)

De organisatie heeft het zware middenstuk van de Chevrères gekozen als klim voor in het routeboek. Eerst een kilometer van 7%, daarna 10% en vervolgens zelfs bijna 15% stijging. Gelijk na de korte, maar steile afdaling begint de klim naar La Planche des Belles Filles. Deze is 5,9 kilometer lang met gemiddeld 8,5%. De moeilijkheid zit hem vooral in de vele stukken van tegen de 10% en het slot, van maar liefst 20%.

Profiel La Planche des Belles Filles (Bron: letour.fr)
Profiel La Planche des Belles Filles (Bron: letour.fr)

Profiel etappe 10 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 10 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Na twee dagen waarop een vluchter won zal de strijd vandaag naar alle waarschijnlijkheid tussen de favorieten gevoerd gaan worden. De bookmakers zijn vrij duidelijk: Alberto Contador is vandaag de favoriet. Dat is ook niet verwonderlijk, want de Spanjaard moet nu echt tijd goed gaan maken op Vincenzo Nibali en liet eerder al zien dat hij dat bergop best in goede vorm is. Nibali zelf kan ook hoge ogen gooien, want hij is in topvorm.

Achter de twee kemphanen lijkt vooral Richie Porte in uitstekende doen te zijn. Nu Chris Froome is weggevallen moet Sky Porte naar voren schuiven en dat lijkt prima te werken. Het is vandaag de nationale feestdag in Frankrijk en dus zou het ook zomaar eens een Pierre Rolland kunnen worden, hoewel hij gisteren al in de aanval was. Hetzelfde geldt voor Joaquim Rodríguez, voor wie dit een uitgelezen etappekans zou kunnen zijn, ware het niet dat hij er al een dag aanvallen op heeft zitten. Voor Nederland lijkt het lastig te worden, of Mollema moet toverbenen vinden.