Voorwaardelijke straf voor meppende pleegmoeder

Een 73-jarige pleegmoeder in een gezinshuis is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden voor het mishandelen van drie kinderen. Dat heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had negen maanden voorwaardelijk geëist.

De rechtbank rekent het de vrouw aan dat ze tussen december 2007 en oktober 2010 drie kinderen van 6 tot 11 jaar met een kleerhanger, een schoen en een mattenklopper heeft geslagen. Ze werkte toen als pleegmoeder in gezinshuis De Loot in het Overijsselse Nieuwleusen. Omdat de kinderen daarbij pijn leden, is sprake van mishandeling, aldus de rechtbank.

Omdat de vrouw op leeftijd is en haar gezondheid het niet toelaat, is een werkstraf niet uitvoerbaar, aldus de rechtbank. De acties van de vrouw zijn echter wel zo ernstig, dat vrijspraak de feiten geen recht zou doen.

De zaak kwam twee jaar geleden in het nieuws en trok veel media-aandacht. Tientallen mensen meldden zich daarna als slachtoffer of getuige bij de politie. Na onderzoek bleven drie zaken van mishandeling over, die door het OM hard gemaakt konden worden. De andere zaken waren verjaard.