'Gouverneur Aruba hoeft begroting niet te tekenen'

Door de begroting van Aruba niet te ondertekenen handelt gouverneur Fredis Refunjol volledig binnen zijn bevoegdheden. "Hij heeft de volle steun van de Nederlandse regering", schrijft minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) in een verklaring.

Aruba kampt met ernstige financiële problemen. Refunjol, vertegenwoordiger van koning Willem-Alexander op het eiland, heeft de begroting nog niet getekend. Het is de vraag of Den Haag de maatregelen die in de begroting worden genomen ver genoeg vindt gaan om de problemen het hoofd te bieden.

Het kabinet verklaarde donderdag nog dat de Arubaanse regering veel werk heeft verzet om de overheidsfinanciën op orde te krijgen en daar veel vertrouwen mee heeft gewonnen. Hierbij werd wel een onafhankelijk onderzoek naar de begroting aangekondigd dat het vertrouwen zou moeten versterken.

Mogelijk wil de gouverneur de eerste resultaten van het onderzoek afwachten. Die worden binnen twee weken verwacht. Het definitieve rapport moet over twee maanden klaar zijn. Het onderzoek wordt uitgevoerd door ambtelijke begrotingsexperts.