'Roddelsites drijven sterren naar chirurg'

Roddelsites drijven met hun foto's en artikeltjes veel Hollywood-sterren tot plastische chirurgie. Dat zegt regisseur David Cronenberg in gesprek met Novum Nieuws.

"Sites als TMZ drijven grotendeels op dat soort tendentieus nieuws. Het is daar elke week weer smullen geblazen, met die foto's van voor en na de behandeling. Dat is een van de gevaarlijkste onderdelen van Hollywood, want natuurlijk krijgt een acteur zo het idee dat alles onder een microscoop ligt en de hele wereld hem in de nek hijgt."

Cronenberg weet ook dat veel Hollywoodsterren 'zichzelf langzaam zien sterven voordat ze werkelijk dood zijn'. "Ze kijken elke dag in de spiegel en zien ieder rimpeltje. Voor sommigen drogen de rollen op. Natuurlijk grijpen ze dan naar plastische chirurgie."

Filmmuseum EYE wijdt vanaf zondag een uitgebreid retrospectief aan de Canadese filmmaker. Eind augustus gaat Cronenbergs nieuwe film Maps to the Stars in première. Het drama met Julianne Moore, Robert Pattinson, John Cusack en Mia Wasikowska vertelt over een familie in Hollywood die er alles voor over lijkt te hebben om beroemd te worden.

"Je ziet het bij de grootste sterren, ook bij zeer succesvolle acteurs", gaat de 71-jarige regisseur van films als The Fly, Videodrome en A History of Violence verder. "Voor acteurs zijn hun gelaat en hun lichaam de belangrijkste instrumenten waarmee ze werken. Die willen ze dus koste wat het kost behouden."

"Acteurs merken op de meest verraderlijke manieren dat ze ouder worden, of op zijn minst ouder worden gevonden", zegt Cronenberg. "Isabella Rossellini, toch een zeer begaafd actrice, vertelde mij eens dat ze altijd werd gevraagd naar nieuwe liefdes. Na haar veertigste wilde ineens niemand dat meer weten. Blijkbaar werd ze door de pers ineens veel minder seksueel interessant bevonden. Ik kan me goed voorstellen dat een acteur dan onzeker kan worden. Isabella niet, maar niet iedereen staat zo sterk in zijn schoenen."

"Ik heb tot nu toe de mazzel gehad om met acteurs te werken die niet dat soort onzekerheden hebben", zegt Cronenberg onomwonden. "Julianne Moore is een prachtige vrouw die, hoewel zij net als iedereen ouder wordt, absoluut geen behoefte heeft aan chirurgische ingrepen. En die heeft ze wat mij betreft ook zeker niet nodig."

De Canadese filmmaker prijst zich gelukkig dat hij zich geen zorgen hoeft te maken over zijn uiterlijk. "Als regisseur kan ik snotverkouden en met een koortslip op de set verschijnen. Daar heeft niemand anders echt last van."