Timmermans: jodenhaat zit diep bij Front National

Het antisemitisme is nog steeds springlevend bij het Front National van Jean-Marie Le Pen en zijn dochter Marine. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zondag op Facebook.

Jean-Marie Le Pen maakte in een interview dat is te zien op de site van Le Parisien zogenaamd een grap over de Frans-joodse zanger Patrick Bruel. "We zullen volgende keer een oven voor hem bouwen", zei de Europarlementariër van Front National lachend. De 85-jarige Le Pen is eerder veroordeeld voor antisemitisme en heeft herhaaldelijk gezegd dat de Holocaust een 'detail in de geschiedenis' zou zijn.

Timmermans spreekt van 'een antisemitische sneer' aan het adres van Patrick Bruel, twee dagen nadat de wereld de invasie in Normandië herdacht. "Herdenken mag nooit een ritueel worden", schrijft de minister. "Antisemitisme mag nooit onweersproken blijven. Laten we elkaar beloven dat we onze kinderen opvoeden met de kennis van ons gruwelijke oorlogsverleden en met de wetenschap dat haat tegen bevolkingsgroepen een levensgevaarlijk gif blijft dat vandaag, morgen, altijd actief bestreden moet worden."

De opmerking van Le Pen is onmiskenbaar een verwijzing naar de verbrandingsovens die werden gebruikt voor de Holocaust. Zijn dochter Marine Le Pen, die het Front National nu leidt, heeft afstand genomen van de denkbeelden van haar vader, die desondanks nog altijd een prominente rol speelt in de partij.

Geert Wilders wil in het Europarlement samenwerken met het xenofobe Front National. De PVV-leider, die een rechtszaak wil aanspannen om voor elkaar te krijgen dat hij zowel in de Tweede Kamer als het Europarlement mag plaatsnemen, zegt niets tegen joden te hebben.