PVV onder vuur om samenwerking met Le Pen

PVV-lijsttrekker Marcel de Graaff is donderdagavond onder vuur genomen in het eerste tv-debat tussen de lijsttrekkers voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. De overige partijen uitten zware kritiek op de samenwerking tussen de PVV en het Front National.

PvdA-lijsttrekker Paul Tang hekelde tijdens het debat in het tv-programma Nieuwsuur de 'vrienden van Wilders', en memoreerde dat voormalig FN-boegbeeld Jean-Marie le Pen de Holocaust een 'detail van de geschiedenis' heeft genoemd. "Daar zijn wij tegen", zei Tang.

De Graaff, voor wie het debat zijn eerste grote media-optreden was, verweerde zich door te stellen dat het alleen gaat om de politieke standpunten van het huidige Front National. "De samenwerking die wij zoeken, dat draait om politieke argumenten. Het Front National wordt geleid door Marine le Pen. Zij heeft krachtig afstand genomen van de woorden van haar vader."

VVD'er Hans van Baalen wees erop dat Le Pen senior straks opnieuw in het Europees Parlement wordt gekozen. "Je kunt niet zeggen: we hebben er niets mee te maken, maar we zitten wel samen in een fractie", zei ook D66-lijsttrekker Sophie in 't Veld.

Even later kwamen De Graaff en Van Baalen opnieuw in botsing. De Graaff betichtte de VVD ervan geld weggegeven te hebben aan Griekenland en andere 'knoflooklanden'. Van Baalen bestreed dat, en stelde dat er geen schulden worden kwijtgescholden. "De PVV liegt en bedriegt", zei Van Baalen.

De 'Europese' lijsttrekkers van de grootste Nederlandse partijen gingen donderdagavond voor het eerst met elkaar in debat in de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement, die in Nederland op 22 mei worden gehouden. Het debat werd gehouden in Maastricht.