Porosjenko kondigt wapenstilstand af

De nieuwe Oekraïense president Petro Porosjenko heeft in het oosten van Oekraïne een wapenstilstand afgekondigd. "Wij moeten deze week het vuren staken", zei hij volgens het persbureau Interfax zondag in Kiev.

"Iedere dag dat er mensen sterven, iedere dag waarin Oekraïne een zo hoge prijs betaalt, is onaanvaardbaar", zei de zaterdag geïnstalleerde president tijdens een zitting van een contactgroep die het door hem aangekondigde vredesplan moet uitvoeren.

Om te beginnen moeten de grenstroepen in het crisisgebied hun taken weer gaan uitvoeren, 'zodat de veiligheid gewaarborgd is van iedere staatsburger van Oekraïne die in de Donbass woont, ongeacht welke politieke sympathieën hij aanhangt', zei Porosjenko.

De grenstroepen hebben meerdere grensovergangen gesloten, om te voorkomen dat de pro-Russische separatisten wapens en versterkingen aanvoeren. Rusland heeft steeds geëist dat de inzet van het leger in het oosten van Oekraïne wordt gestaakt, zodat er een dialoog op gang kan worden gebracht.