Rusland steunt dialoogplannen Porosjenko

De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov steunt Oekraïense plannen om een dialoog met het oosten van het land aan te gaan. De aanstaande Oekraïense president Petro Porosjenko belooft in gesprek te treden met Oost-Oekraïense burgers. In de regio bezetten separatisten gebouwen en hebben zij onafhankelijke volksrepublieken uitgeroepen.

Lavrov riep tegelijkertijd op een einde te maken aan het geweld in Oost-Oekraïne. Daar zijn al tientallen mensen om het leven gekomen bij gevechten tussen pro-Russische separatisten het regeringsleger. Lavrov waarschuwde Porosjenko om niet voor zijn beëdiging een snelle overwinning op te rebellen proberen te forceren.

"Wij verwachten dat hij de belangen van alle Oekraïners zal vertegenwoordigen", aldus Lavrov. "Als dat zo blijkt te zijn, zijn wij een serieuze en betrouwbare bondgenoot."

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben Rusland sancties opgelegd voor het annexeren van de Krim. Ze hebben meer strafmaatregelen beloofd als Moskou meer Oekraïense regio's probeert in te lijven. Volgens Lavrov is Rusland dit niet van plan en zijn dit 'belachelijke' waandenkbeelden die het Westen heeft verzonnen om Rusland te kunnen straffen.