Nieuwe premier Libië gewapenderhand geïnstalleerd

De nieuwgekozen premier van Libië heeft een radicaalislamitische militie in de arm genomen om zijn ambt te kunnen opnemen. De strijders wisten premier Ahmed Maiteg het regeringsgebouw binnen te loodsen. Interim-premier Abdullah al-Thinni weigert de macht aan zijn opvolger over te dragen, maar had de bewakers van het pand wel bevolen geen bloed te vergieten.

De waarnemend premier waarschuwde maandagavond dat het optreden van de Centraal-Libische brigade van de Libisch Schild-militie een 'geweldsspiraal' in gang dreigt te zetten. Al-Thinni eist dat het parlement met de aanstelling van de nieuwe premier wacht tot het hooggerechtshof donderdag een oordeel velt over de verkiezing van Maiteg.

Het premierschap van Libië is een belangrijk brandpunt geworden in de machtsstrijd tussen islamisten en hun tegenstanders. Het parlement, waarin islamisten de lakens uitdelen, benoemde onlangs na bewogen beraadslagingen Maiteg tot premier. De zakenman, die onder meer een vijfsterrenhotel in Tripoli bezit, zegt inmiddels zijn eerste ministerraad al te hebben gehouden.

Door het getouwtrek om het premierschap nemen de politieke spanningen in Libië nog toe. Het land heeft al veel te stellen met de machtsstrijd tussen radicaalislamitische milities en de strijders van generaal buiten dienst Khalifa Hifter, die heeft gezworen Libië van de islamisten te bevrijden. Islamistische parlementariërs veroordelen Hifters campagne als een 'staatsgreep' van een 'terrorist'.