Wijnaldum geïnspireerd door Atlético Madrid

Het succesvolle seizoen van Atlético Madrid is een bron van inspiratie voor Oranje. Dat vindt Georginio Wijnaldum. De 23-jarige middenvelder is onder de indruk van de strijdlust waarmee Atlético de Spaanse landstitel greep en bijna met de Champions League-eindzege aan de haal ging.

Toch was hij blij dat niet Los Colchoneros, maar Real Madrid de Cup met de grote oren omhoog mocht houden. "Ik ben altijd voor FC Barcelona, dus het klinkt misschien een beetje raar, maar ik was voor Real", zo tekende Metro op uit de mond van de aanvoerder van PSV. "Ik gunde het Cristiano Ronaldo, want hij werkt er zo ongelooflijk hard voor."

De verloren Champions League-finale neemt niet weg dat Atlético een droomseizoen heeft gedraaid. "Als team hebben ze het dit jaar heel goed gedaan", aldus Wijnaldum. "Van tevoren had niemand gedacht dat ze landskampioen zouden worden en in de finale van de Champions League zouden staan."

Strijdlust
Volgens Wijnaldum kan het Nederlands elftal lering trekken uit de strijdwijze van Atlético. De formatie van Diego Simeone heeft in zijn optiek aangetoond dat wedstrijden behalve op voetbaltechnische kwaliteiten ook op basis van strijdlust beslist kunnen worden.

"Atlético heeft laten zien dat je met een hecht team heel ver kunt komen", zegt hij. "Die gedachte moeten wij meenemen naar het WK. Neem de wereldkampioen van 2006. Italië had toen ook niet de beste spelers van het toernooi in huis, maar ze vormden wel het sterkste team."

Definitieve selectie
Wijnaldum maakt deel uit van de voorlopige selectie van Oranje, en hoopt ook de laatste schifting te overleven. Louis van Gaal kiest waarschijnlijk voor twee spelers uit het rijtje Wijnaldum, Rafael van der Vaart, Jonathan de Guzman en Leroy Fer.